Novosti Hrvatska

velika prilika za RH

Kineski premijer stigao u Hrvatsku: u zračnoj luci dočekalo ga visoko izaslanstvo na čelu s Plenkovićem; 'Ovo je povijesni iskorak u našim odnosima, potpisat ćemo deset sporazuma'

velika prilika za RH

Zrakoplov s kineskim premijerom Li Keqiangom i delegacijom sletio je u zagrebačku zračnu luku, javlja Jutarnji list.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekuje ga visoko izaslanstvo na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Komentirajući posjet, premijer je rekao kako je riječ o vrlo važnom događaju i prilici za Hrvatsku.

"Naša razmjena iznosi oko milijardu eura godišnje. Naravno, u korist Kine. Mi želimo unaprijediti cjelovite odnose u smislu političkog dijaloga, a činjenica da kineska kompanija gradi Pelješki most je jedno od najznačajnijih postignuća. Nakon tog odabira je suradnja Hrvatske i Kine stigla na novu, višu razinu", rekao je Plenković novinarima.

"Ovo je značajna politička poruka Hrvatskoj i velika šansa za gospodarstvo", istaknuo je premijer.

Na pitanje hoće li se uskoro, pa i u ovih nekoliko dana, s Kinezima dogovoriti neki kapitalni infrastrukturni projekt, Plenković kaže da će hrvatska strana iskoristiti priliku za razgovor o raznim mogućnostima suradnje.

"Kinezi su zainteresirani za dinamiziranje suradnje", kaže Plenković.

Posjet premijera Keqianga komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Ovo je povijesni iskorak u odnosima Kine i Hrvatske. Hrvatski premijer se dosad pet puta susreo s kineskim premijerom Keqiangom, ali je ovo povijesna prekretnica u ionako odličnim odnosima - rekao je Tolušić za RTL i dodao da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svog partnera u Europi.

Na pitanje koji će konkretni gospodarski sporazumi biti potpisani u četiri dana koliko će kineska delegacija biti u Hrvatskoj, Tolušić je kazao da je bitno da je Hrvatska prepoznata kao država u koju Kina želi ulagati.

- U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata - rekao je Tolušić i iz svog resora izdvojio protokol kojim će se hrvatskim proizvođačima mlijeka omogućiti izvoz proizvoda u Kinu. 

- Uspjeli smo realizirati taj posao koji smo dogovarali četiri godine", kazao je Tolušić i dodao da od potpisa sporazuma neće biti prepreka za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. "Nadam se da ćemo uskoro isto osigurati i za meso i mesne prerađevine - kazao je Tolušić za RTL i dodao kako će to donijeti "vrhunske koristi za hrvatsko gospodarstvo". 

Naslovnica Hrvatska