Novosti Hrvatska

a sad, adio...

Sabor napuštaju dvojica istaknutih HDZ-ovaca: otkrivamo tko će ih zamijeniti na Markovu trgu, zašto odlaze, ali i gdje će se skrasiti

a sad, adio...

Zbog odlaska na nove dužnosti saborske klupe napuštaju dvojica HDZ-ovaca Andrija Mikulić i Marijan Kustić. Potvrdilo je to na današnjoj sjednici Mandatno imunitetno povjerenstvo, a očekuje se da će odluku Sabor u petak rutinski izglasati.

Mikulića je Vlada prošli tjedan imenovala glavnim državnim inspektorom, a kako se radi o funkciji koja je nespojiva s onom zastupničkom, Mikulić je zatražio da mu se od 1. travnja zamrzne saborski mandat.

Jednako je učinio i s mandatom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na čijem je čelu. U fotelji predsjednika Skupštine Grada Zagreba trebao bi ga naslijediti ugledni HDZ-ov liječnik Drago Prgomet, dok će u Sabor umjesto njega ući Ante Plazonić iz Sesveta. Plazonić je porijeklom iz Vrlike, predsjednik je sesvetskog HDZ-a, a gradonačelnik Milan Bandić imenovao ga je lani posebnim suradnikom za ostvarenje projekta produžetka zagrebačke Branimirove ulice.

Mikulić je svoj mandat zamrznuo i može se vratiti na Markov trg kad god želi, dok Marijan Kustić predsjednik Ličko-senjskog HDZ-a ne može.

Kustić je podnio ostavku 1. travnja i s tim datumom prestaje mu teći saborski mandat. Nema mogućnost povratka jer je u parlament ušao 2017. godine kao zamjena Darku Milinoviću, županu Ličko- senjskom.

Poznato je da je Milinović zbog „autobusnog desanta“ na Središnjicu u međuvremenu izbačen iz HDZ-a, no unatoč tome ako bi se odlučio na takav potez, ima pravo povratka u saborske klupe. Njegov je mandat neotuđiv iako nije više član stranke.

U ovom trenutku umjesto Kustića u Sabor ulazi Martin Baričević, načelnik općine Jasenice u Zadarskoj županiji. Baričević je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Kustić je na prošlotjednoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza izabran za izvršnog direktora, nakon što je ekspresno izmijenjen Statut koji je omogućio da kandidaturu za spomenutu funkciju mogu podnijeti i osobe sa srednjom stručnom spremom. Do tad se naime tražila visoka stručna sprema, a Kustić je završio samo srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Zagrebu.

U veljači ove godine Sabor je Kustiću ukinuo zastupnički imunitet na zahtjev Državnog odvjetništva u Vukovaru. Učinjeno je to zbog pokretanja kaznenog postupka zbog izazivanja prometne nesreće. Imenovanje Andrije Mikulića u Državni inspektorat jednako kao i izbor Marijana Kustića nastavak su uhodanog HDZ-ovog modela stranačkog kadroviranja u kojem i s javnim natječajem i bez njega na dobro plaćena i odgovorna radna mjesta dospijevaju isključivo unaprijed odabrani HDZ-ovi kadrovi.

Naslovnica Hrvatska