Novosti Hrvatska

Telefon 24 sata dnevno

Plenković nakon sastanka s predstavnicima inicijative #Spasime: Postrožit će se kazne za nasilnike u obiteljima

Telefon 24 sata dnevno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima inicijative #Spasime za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji, da će u sklopu kratkoročnih mjera do kraja ove godine otvoriti dežurni telefon za žrtve nasilja i u šest županija, koje ih još nemaju, otvoriti sigurne kuće, dok je u sklopu srednjoročnih mjera najavio izmjene zakona sa strožim kaznama.

Telefon će raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu te će biti dostupan svima, kazao je Plenković novinarima nakon dvosatnog sastanka.

U radnu skupinu za izmjenu zakona bit će uključeni i predstavnici inicijative  #Spasi me.  Zakoni koji će doživjeti izmjene su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, dodao je.

Također, jačat će se edukativni procesi, najavio je, dodavši da djeca od malih nogu moraju učiti da je nasilje društveno neprihvatljivo.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ustvrdio je da je kaznena politika preblaga. Kazne će se stoga, kaže, povećavati tamo gdje ocijene da se trebaju minimalne kazne povećavati.

Naslovnica Hrvatska