Novosti Hrvatska

LAKŠE JE 'BANKROTIRATI'

Fina poziva u stečaj čak 100 tisuća građana, oni koji budu ignorirali poziv automatski idu u bankrot

LAKŠE JE 'BANKROTIRATI'

Od Nove godine prezaduženima će biti puno lakše "bankrotirati" nego što je to dosad bio slučaj.

Država je, naime, 1. siječnja ove godine uvela novi institut – jednostavni postupak stečaja potrošača kojim se nada postići bolji rezultat od onoga koji je postignut provođenjem "klasičnog" osobnog stečaja.

Od početka 2016. godine, kad je dana ta mogućnost građanima, pa do danas bankrot je proglasilo njih 1253, što je mizerna brojka u odnosu na 300.000 blokiranih osoba.

Stečajni povjerenik

Prezaduženi će se ubuduće vjerojatno lakše odlučivati na stečaj budući da im je rok kušnje za stjecanje eventualne imovine i podmirenje dugova s pet godina smanjen na jednu. Neki od njih, osim toga, neće ni trebati stečajnog povjerenika, od čega su potencijalni kandidati za bankrot poprilično zazirali.

Kako nam objašnjavaju iz Financijske agencije, u jednostavni postupak stečaja mogu krenuti svi oni građani koji u "Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od tri godine".

Takvih ovršenika trenutačno ima 100 tisuća i svima njima će do konca siječnja stići poziv od Fine da se u roku od 15 dana očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača. Za potrošača koji pošalje svoju suglasnost Fina će nadležnom općinskom sudu podnijeti prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Zanimljivo je da će se za ovršenike koji budu ignorirali poziv iz Fine, ili se jednostavno zaborave očitovati, smatrati da su pristali na stečaj.

I njihov će predmet ući u uobičajenu proceduru, te će se na sudu morati izjašnjavati kako oni, ustvari, nisu zainteresirani za proglašenje bankrota, te da se radilo o presumiranoj suglasnosti.

Kako bilo, ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka 10.000 kuna ili manja, stvari za takvog dužnika prilično su jednostavne – naime, na prvom se ročištu otvara i zatvara stečajni postupak, a njega se oslobađa obveza za plaćanje. Ako se, pak, utvrdi da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kuna, sud imenuje povjerenika koji je dužan u roku od 12 mjeseci od otvaranja stečajnog postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele te vrijednosne papire, ali ne smije dirati u nekretnine dužnika.

Pravnu savjetnicu u udruzi "Splitski potrošač" Iskru Maras pitali smo hoće li, prema njezinu mišljenju, uvođenje jednostavnijeg postupka stečaja smanjiti broj blokiranih u Hrvatskoj.

Mogu i odvjetnici

– Moglo bi, a presudno će, u tom smislu, biti skraćivanje roka kušnje. Ljudima će sasvim sigurno biti lakše izdržati godinu dana "pod promatranjem" nego pet. Što se tiče dužnika s imovinom manjom od 10.000 kuna, tu nema nikakvih nedoumica, oni ovim mogu samo dobiti. Kod ove druge kategorije problem vidim u pronalasku stečajnih povjerenika. U Hrvatskoj trenutačno postoje tek dvojica koja rade na osobnim stečajevima. Postoje neke naznake da bi se i taj problem mogao riješiti – naime, Ministarstvo pravosuđa propisalo je da se ovi povjerenici mogu birati iz redova odvjetnika, revizora i poreznih savjetnika, te da ne moraju imati ni stručni ispit. Ako opet ne bude zainteresiranih, sud ima obavezu koristiti stečajne upravitelje koji vode stečajeve na Trgovačkom sudu – objašnjava Iskra Maras.


Provjeravaju se prihodi i drugih članova obitelji

Pravnu savjetnicu Iskru Maras pitamo postoji li mogućnost da dužnik prebaci svoju imovinu na bračnog druga ili nekog drugog člana obitelji, te da na taj način uđe u jednostavni postupak stečaja i oslobodi se tereta dugova i ovrha.

– Ako to sad krenu raditi, sasvim sigurno neće uspjeti jer sud će vjerojatno uzimati u obzir i datum kad je ta imovina prebačena. Osim toga, praksa je da se gledaju prihodi i imovina drugih članova obitelji – ističe naša sugovornica.

Zanima nas i mogu li se vjerovnici, odnosno različiti davatelji usluga, pobuniti protiv otvaranja ovog jednostavnog postupka stečaja.

– U ovakvim slučajevima oni neće imati pravo glasa. Osim toga, ako se u tri godine neki vjerovnik nije naplatio, onda ni neće, to se jednostavno mora tretirati kao greška u poslovanju – smatra Iskra Maras.

Naslovnica Hrvatska