Novosti Hrvatska

TIJEKOM PET GODINA

Izbjegavanje alimentacije u Hrvatskoj smanjeno za čak trećinu!

TIJEKOM PET GODINA

Tijekom pet godina broj roditelja koji ne plaćaju uzdržavanje za dijete koje ne živi s njim smanjen je za više od trećine.

Prema statistici MUP-a, kaznenih djela povrede dužnosti uzdržavanja manje je za 38 posto prošle godine u odnosu na 2013. godinu. Jedan od razloga je i strože sankcioniranje koje se kreće u rasponu do tri godine zatvora za roditelja koje zanemaruje svoje obveze.

Tijekom 2013. godine evidentirano je 934 navedenih kaznenih djela, a 2017. godine prijavljeno ih je 579. Podaci su izneseni i u Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2017. godinu.

Neki niti ne prijavljuju

- U istom Izvješću također smo ukazali i na saznanja o manjem broju traženja besplatne pravne pomoći u postupcima radi uzdržavanja djece tijekom prošle godine u odnosu na prethodna razdoblja. Napominjemo da je i naš Ured u 2017. godine zaprimio manji broj prijava i upita koji se odnose na pravo djece na uzdržavanje u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja.
Ne možemo dati točan odgovor niti nagađati koji su razlozi smanjenom broju prijavljenih kaznenih djela niti prijava pravobraniteljici.

Ostaje sumnja da u određenom broju slučajeva roditelji zbog neizvjesnosti ishoda postupka, ili da ne bi narušili odnose unutar obitelji, ni ne prijavljuju povrede prava djece. Unatoč manjem broju prijava, iz obraćanja stranaka saznajemo da poteškoće u funkcioniranju sustava, s kojima se pojedini roditelji i djeca susreću u pokušajima ostvarivanja svog prava, i dalje postoje.

Također saznajemo i za slučajeve u kojima djeca potpuno ostaju bez novčanih sredstava potrebnih za zadovoljenje temeljnih životnih potreba – kazala nam je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Iz PU splitsko-dalmatinske napominju kako je u odnosu na kazneno djelo povreda dužnosti uzdržavanja na području njihove uprave tijekom prvih deset mjeseci ove godine evidentirano 56 slučajeva. Tijekom prošle godine, zabilježeno je ukupno 61 kazneno djelo.

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu ističu kako je tijekom prošle i ove godine 106 osoba nakon kaznene prijave i optuženo za kazneno djelo povrede dužnosti uzdržavanja.

Jedna od optužnica je protiv 33-godišnjaka iz Splita koja je podignuta zbog neplaćanja uzdržavanja djetetu tijekom dvije godine čime ga je zakinuo za 14.100 kuna.

Općinsko državno odvjetništvo iz Splita tražilo je za njega uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Kako stoji u optužnom aktu, 33- godišnjak je kao doprinos uzdržavanju za zajedničko dijete bio dužan plaćati 900 kuna mjesečno od početka 2015. godine.

Konkretni slučajevi

Svoju obvezu nije ispunjavao kako je bilo predviđeno, mjesečno do 15. u mjesecu te ga se tereti za izbjegavanje obveze do ljeta ove godine. U navedenom razdoblju, nešto duljem od dvije godine, u tri navrata je platio tek dio svoje novčane obveze.

Polovicom prošle godine dao je 10.000 kuna te naknadno još po tisuću kuna u dva navrata. Unatoč tim uplatama ostao je dužan nešto više od 14.000 kuna, a kako je bio svjestan svoje obveze i radno sposoban, tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo.

U svojoj obrani tijekom istrage optuženi je kazao kako smatra da je dao više novca nego li je navedeno u optužnici. Osim toga je naveo kako je kupio djetetu neke odjevne predmete te time smatra da je podmirio ukupno 14.000 kuna obveze uzdržavanja.

Prema njegovoj računici, dužan je još 10.000 kuna koje trenutno nije u mogućnosti podmiriti.

Njegova bivša supruga kazala je kako je dao ukupno 12.000 kuna te se nije uspjela naplatiti ovrhom za ostatak jer nije formalno nigdje prijavljen kao zaposlenik.

Na uvjetnu kaznu zatvora na Općinskom sudu u Splitu osuđen i je 51-godišnjak sa šireg splitskog područja koji nije plaćao 800 kuna za jedno te 700 kuna mjesečno za drugo dijete tijekom više od godine dana. Jedno dijete je uskratio za 88.000 kuna, a drugo za 86.500 kuna. Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.

U svojoj obrani tvrdio je kako je alimentaciju u iznosu od 156.000 kuna isplatio jednokratno, ali nije imao dokaze o tome.
Također je izjavio kako iz drugog braka ima dvoje djece kojima također mora mjesečno plaćati ukupno tri tisuće kuna za uzdržavanje. Sud nije njegovu obranu prihvatio te ga je proglasio krivim.

Naslovnica Hrvatska