Novosti Hrvatska

Obrana tvrdi da je dokaz nezakonit

Veliki obrat na suđenju: u spis konačno uvrštena skica koju je Horvatinčić nacrtao odmah nakon nesreće: Odvjetnik Talijana: Kako je moguće da je imao sinkopu, ako je to nacrtao?!

Obrana tvrdi da je dokaz nezakonit

U srijedu je na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno drugo ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (71) okrivljenom da je 16. kolovoza 2011. u akvatoriju Primoštena skrivio pomorsku nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

Svjedočio je umirovljeni lučki kapetan i magistar pomorskog prometa Boris Seljanovski koji je izjavio kako je okrivljeni Horvatinčić vlastoručno nacrtao skicu pomorske nesreće i to 3,5 sata nakon što se ona dogodila.

- Na papiru je okrivljenik nacrtao smjer kretanja svoje jahte Santa Marine i kretanja talijanske jedrilice, kao i mjesto na kojemu je došlo do sudara. U skicu koju je nacrtao Horvatinčić, intervenirao sam na način da sam dodao nazive brodova i brzinu kretanja njegova broda prema njegovim riječima. Prethodno sam ga upozorio da ima pravo na odvjetnika, a on je to odbio. U sačinjenom zapisniku Horvatinčić je dao izjavu kojom je opisao i kako je došlo do sudara, i u kojoj je naveo da je prije nesreće zbog kvara na komandama uključio na brodu automatsko pilotiranje. I ovaj zapisnik i skicu Horvatinčić je tada dva puta potpisao. U tom trenutku nisam primijetio da je on imao bilo kakvih zdravstvenih problema - kazao je Boris Seljanovski koji je prije sedam godina kao šibenski lučki kapetan obnašao funkciju inspektora plovidbe.

Seljanovski je dodao da je on tada kao inspektor plovibe protiv Horvatinčića htio pokrenuti prekršajni postupak jer je utvrdio da je on krivac za izazivanja pomorske nesreće, ali su u DORH-u kazali da to nije potrebno, jer će protiv Horvatinčića biti pokrenut kazneni postupak.

Nakon svjedočenja Seljanovskog, Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević zatražili su od suca Ivana Jurišića izuzeće Horvatiničeve skice i zapisnika lučkog kapetana iz sudskog spisa. Odvjetnici su ustvrdili da se radi o nezakonitog dokazu jer njihov branjenik nije izviješten o svojim pravila, te zbog činjenice da je suautor te skice bio i lučki kapetan Seljanovski. Međutim, nakon kraće stanke, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Jurišićem odbilo je zahtjev obrane te skicu i zapisnik uvrstilo u sudski spis kao zakoniti dokaz.

A na ovu odluku, obrana ima pravo žalbe višem sudu, koju je ona i najavila. Za podsjetnik je, pak, da na prva dva suđenja sutkinja Maja Šupe nije uvrstila ovu skicu u sudski spis, već ju je proglasila nezakonitim dokazom.

Na ovom ročištu je, kao što smo ranije objavili, svjedočila i Anica Dilber (43), Horvatinčićeva zaručnica koja je s njime bila na jahti u trenutku nesreće. 

Anica Đerđe koja je s Horvatinčićem bila u trenutku nesreće: Tomi je klonula glava, pale su mu ruke, nakon čega sam ga zazvala i prodrmala...

Sudac Jurišić prihvatio je zahtjev odvjetnika Ognjena Frangeša, opunomoćenika obitelji Salpietro, da se za svjedoka pozove sin poginulih Talijana Federico, a okolnostima pomorske nesreće, kao i o okolnostima, kako je rekao Frangeš, navodnih Horvatinčević ponuda o isplati obeštećenja članovima obitelji Salpietro.

Nakon završetka ročišta, nove okolnosti suđenja prokomentirao je zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji Salpietro.

- Uvrštavanjem skice koju je nacrtao okrivljenik u sudski spis kao relevantni dokaz, u daljnjem sudskom postupku moći će se utvrditi kako je moguće da je okrivljenik imao sinkopu, kad je bio u stanju izraditi detaljnu skicu o pomorskoj nesreći - rekao je Frangeš.

Ne sjeća se da je nacrtao skicu

Horvatinčić je ispred zgrade suda još jednom izrazio saučešće obitelji poginulih Talijana, te još jednom ponovio kako je izložen medijskom linču i u javnosti nakaradnim konstrukcijama njegova slučaja u koje su uključeni političari i saborski zastupnici i to sve dok traje ovaj sudski postupak.

 - Skica koja je nastala na nezakoniti način sud je uzeo u obzir, a ja se uopće ne sjećam da sam je nacrtao - rekao je Horvatinčić.

 

Naslovnica Hrvatska