Novosti Hrvatska

'sve po propisima'

Ni Bošnjakoviću nije sporno da ratni zločinac zatvorsku kaznu provodi u toplicama

'sve po propisima'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u srijedu, govoreći pod kojim je uvjetima omogućeno liječenje osuđenika za ratni zločin Tomislava Merčepa u Krapinskim toplicama, da se svatko tko izdržava zatvorsku kaznu i treba medicinsku uslugu koju nije moguće pružiti unutar zatvorskog sustava upućuje u medicinsku ustanovu koja ju može pružiti.
Sve se to radi temeljem medicinske dokumentacije i liječničke preporuke, tako da nekih posebnih odluka nema, pojasnio je Bošnjaković u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

Ustvrdio je kako u Merčepovu slučaju "i ne zna nešto posebno o tome". Vjerojatno se radi o tome da je liječnik rekao da je potrebno liječenje u nekakvoj ustanovi i instituciji za vrstu usluge koju zatvorski sustav ne može pružiti, rekao je ministar. 
Na novinarsku tvrdnju da je ministar branitelja Tomo Medved priznao da je urgirao za Merčepovo liječenje u toplicama, Bošnjaković je odgovorio kako se "takve stvari ne rade ni na čiju urgenciju", nego isključivo temeljem medicinske dokumentacije.
Je li netko urgirao o tome nemam saznanja, ali u svakom slučaju te stvari idu isključivo na temelju medicinske dokumentacije, ustvrdio je Bošnjaković.

Medved podržao upućivanje Merčepa u toplice

Medved je ranije izjavio novinarima da Merčep izdržava zatvorsku kaznu u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika.
"Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", kazao je Medved.
Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu. 

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.
"Merčepovci" su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Zbog Medvedove izjave reagirala je udruga Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska koja je ustvrdila da "Medved izjednačava Merčepa s hrvatskim braniteljima, iako je Merčep kroz svoju službu počinio ratne zločine, na taj način kršeći zakone i propise, djelujući protivno svim standardima ljudskih prava".

Time ne samo da nije branio Hrvatsku već ju je osramotio, kao i Hrvatsku vojsku i policiju i sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući međunarodno humanitarno pravo. Svojim zalaganjem to je danas učinio i ministar Medved, priopćila je ta udruga.

Naslovnica Hrvatska