Novosti Hrvatska

Nevjerojatna ideja

Ovo je HNS-ov plan za prevenciju navijačkih nereda u finalu Kupa: 400 branitelja bit će tampon-zona između Torcide i BBB-a?

Nevjerojatna ideja

Bliži se 23. svibnja, kada će se na stadionu NK Cibalia u Vinkovcima odigrati finale Hrvatskog nogometnog kupa između Hajduka i Dinama, a već su kuloarima počele kolati glasine oko raspodjele ulaznica, odnosno tome da je HNS, kao službeni organizator, naumio dati nekoliko stotina ulaznica braniteljskim udrugama, čiji bi članovi bili smješteni na istočnoj tribini i koji bi služili kao neka vrsta tampon-zone između dviju navijačkih frakcija.
Prema informacijama kojima raspolažemo, predviđeno je da 1100 ulaznica za tribinu "istok gore" dobije Hajduk, isto toliko za "istok dolje" na istoj tribini dobio bi Dinamo, 1200 karata dobio bi NK Cibalia, čiji je stadion, te 400 karata braniteljske udruge. Osim toga, južna je tribina rezervirana jedino za BBB, i to 720 mjesta, te isto toliko na sjevernoj za Torcidu.
– Pitanje je kome će biti dano tih 1200 Cibalijinih karata i kako će to biti raspoređeno. Bojim se samo da su ovu tampon-zonu izmislili u HNS-u jer računaju da branitelje neće nitko napadati i da se preko njih neće sukobljavati. Ali što ako netko od tih branitelja, a ne zna se još iz kojih će udruga biti, dođe u obilježjima HNS-a namjerno ili slučajno i ako to bude svojevrsna provokacija, a zna se da i Torcida i BBB baš ne vole HNS. Što će biti ako dođe do nereda? Hoće li onda to biti opravdanje da su svi navijači divljaci, i to pogotovo sad prije Svjetskog prvenstva u Rusiji – pita se jedan od ljudi dobro upućenih u sigurnosnu problematiku organiziranja ovakvih dvoboja splitskog i zagrebačkog kluba.
Što je HNS, kao organizator, naumio ovakvim rasporedom ulaznica i je li doista točno da će 400 branitelja biti svojevrsna tampon-zona između navijačkih skupina na istočnoj tribini, pitali smo i HNS i Ministarstvo branitelja, no odgovor na to pitanje nismo dobili. Ni jedni ni drugi nisu htjeli govoriti o točnoj lokaciji na koju će se odnositi tih nekoliko stotina ulaznica.
– Hrvatski nogometni savez ima sporazum s Ministarstvom hrvatskih branitelja prema kojem za utakmice HNS-a bez naknade ustupamo određen broj ulaznica udrugama branitelja. Kako se radi o velikom broju udruga, uoči utakmica obavimo sastanak s Ministarstvom na kojem dogovorimo s kojim udrugama ćemo surađivati na određenoj utakmici, a usmjereni smo na udruge u županiji gdje se odigrava utakmica. Tako smo se i ovaj put dogovorili s predstavnicima Ministarstva da organiziramo sastanak na kojem ćemo dogovoriti distribuciju ulaznica koje smo predvidjeli za ovu utakmicu, a ukupno se radi o 400 ulaznica za finale Kupa – odgovorio nam je Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.
Iz Ministarstva branitelja također potvrđuju da "Uprava Hrvatskog nogometnog saveza osigurava određeni broj karata Ministarstvu hrvatskih branitelja za utakmice u kojima igra hrvatska nogometna reprezentacija". Ne znamo radi li se u ovom odgovoru o lapsusu, ali u finale Kupa u Vinkovcima sigurno ne igra reprezentacija.
– Nakon što zaprimi obavijest o tome da će i koliki će broj karata biti osiguran, Ministarstvo hrvatskih branitelja obavještava predsjednike udruga hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata koji zatim obavještavaju hrvatske branitelje. Temeljem iskazanih potreba, Ministarstvo udrugama dodjeljuje ulaznice kojima raspolaže, koje ih zatim raspodjeljuju hrvatskim braniteljima. Svaki hrvatski branitelj dužan je dostaviti svoje osobne podatke kako bi se provjerio njegov braniteljski status, samim time i pravo na dodijeljenu kartu – napisala nam je Nikolina Gotal, glasnogovornica Ministarstva branitelja.
Iz Hajduka su nam, pak, odgovorili kako je ovdje riječ "prije svega o organizacijskom pitanju".
– HNK Hajduk nema informaciju, kako kažete, da bi branitelji tijekom finalne utakmice u Vinkovcima trebali biti između Torcide i BBB-a – naveo je u svom odgovoru Ante Bilić, glasnogovornik Hajduka.

Naslovnica Hrvatska