Novosti Hrvatska

Ponosna na podrijetlo

Tko je Mira Radielovic Ricardel, najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji? Trump joj nije zaboravio vjernost, a ona - svoje korijene; 'Izrazito je hrvatski disala, otvorila nam je mnoga vrata...'

Ponosna na podrijetlo
Prije ulaska u politiku gradila je vojnu karijeru i dospjela do potpredsjednice Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-aVrlo tečno govori naš jezik, a s početkom rata u Hrvatskoj i BiH istaknula se kao jedna od glavnih lobistica za hrvatske interese u Washingtonu

Jedan od prvih poteza koje je povukao novi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton bilo je imenovanje Mire Radielovic Ricardel za svoju zamjenicu.

Nama je, uz dužnost koju obnaša, ona interesantna i zbog svog podrijetla, odnosno da je postala do sada najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Obitelj joj, naime, korijene vuče iz Breze, gradića u središnjoj Bosni, gdje su joj rođeni i djed Marko i otac Petar, izvorno Radielović. Obiteljska loza je duboko ukorijenjena u povijest Bosne i prema dostupnim podacima potječe od stare srednjovjekovne fojničke plemićke obitelji Radielovića.

Vojna karijera

Petar je sa 16 godina prošao Bleiburg i samo ga je dob spasila da ne završi tragično kao tisuće drugih Hrvata, da bi 1954. godine preko Austrije emigrirao u Njemačku. U Heidelbergu upoznaje suprugu Brigittu Heinrich i nakon nekoliko godina sele se u SAD, gdje dobivaju sina Marka i kćer Miru.

Sama Radielovic Ricardel nije "no name" u američkoj i hrvatskoj politici i diplomaciji. Prije ulaska u te vode gradila je vojnu karijeru i dospjela do potpredsjednice Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-a.

Prvi politički angažman bio je onaj savjetnički u uredu senatora Boba Dolea. Postupno se potom penjala u hijerarhiji i dospjela sredinom prošlog desetljeća do zamjeničke pozicije ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Donalda Trumpa podržala je od prvoga dana izborne kampanje, a on ju nije zaboravio nakon ulaska u Bijelu kuću. Prvo je imala istaknutu ulogu u tranzicijskom timu, i to baš u poslovima obrane i sigurnosti. Zato su svi očekivali da završi na nekoj istaknutijoj dužnosti, ali zbog nesuglasica u republikanskom timu završila je kao zamjenica ministra trgovine.

To je očito tek bila međufaza, a novi uspon uslijedio je nakon što se Trump riješio Jima Mattisa, poznatog po nadimku Bijesni pas, koji je Hrvaticu zbog bliskih veza s predsjednikom optuživao kao glavnu prepreku u svom kadroviranju. Trump joj nije zaboravio vjernost, i čim je imenovao Boltona bilo je očekivano da u igru opet ulazi Radielovic Ricardel.

Ponosna na podrijetlo

Za nju kažu da je uvijek bila ponosna na svoje hrvatsko podrijetlo. Vrlo tečno od malih nogu govori naš jezik, jer je otac Petar bio taj koji nije dao djeci da zaborave svoje korijene.

S početkom rata u Hrvatskoj i BiH istaknula se kao jedna od glavnih lobistica za hrvatske interese u Washingtonu. Jednu takvu epizodu prepričao nam je iz prve ruke prvi predsjednik HDZ-a BiH dr. Davor Perinović.

– Zajedno s Gojkom Šuškom, Josipom Manolićem i dr. Antom Babićem bio sam član prve hrvatske delegacije koja je putovala u SAD. Upravo zahvaljujući vezama i poznanstvima koje je gospođa Radielovic imala s brojnim kongresmenima, senatorima, ministrima... otvarala su nam se sva moguća vrata.

Izrazito je hrvatski disala i bila raspoložena u to vrijeme, kao i nakon dvije godine kada nam je pomogla u lobiranju za prvu američku rezoluciju o agresiji na Hrvatsku i BiH – prisjetio se dr. Perinović u telefonskom razgovoru.

Tijekom rata on je imao kontakte i s njezinim ocem, koji ga je često nazivao i pitao za stanje u Sarajevu. Rat je u glavnom gradu BiH dočekao Petrovog oca i Mirinog djeda, Marka, koji je živio u jednom od sarajevskih nebodera i tu na kraju umro.

Može li pomoći u BiH?

Petar Radielović umro je 2005. godine u Los Angelesu, i od njega se kao svog istaknutog člana oprostila hrvatska zajednica u Kaliforniji.

– Izborni zakon u BiH sada je hrvatsko pitanje svih pitanja u BiH. Ne promijeni li se nešto, samo je pitanje kada ćemo morati nositi žute trake i da nas počnu gađati kamenjem. Sve to vodi Njemačka i zato sa skupinom ljudi koji slično razmišljaju kao ja planiram stupiti u kontakt s Mirom i zamoliti je za pomoć. Kao bivši američki vojni ortoped i s njihovom vojnom iskaznicom mislim da će mi put do nje biti olakšan – otkrio nam je dr. Perinović.

 


OBITELJSKA POVIJEST U SAD-u: Otac kao metalac studirao primijenjenu umjetnost

Nakon preseljenja u SAD Radielovići su prvo živjeli Milwaukeeju, Wisconsin. Mirin otac Petar se, kao i brojni drugi emigranti u to vrijeme, zaposlio u metalskoj industriji, ali je uz rad počeo studirati primijenjenu umjetnost. Početkom 60-ih obitelj se seli u Kaliforniju. Petar je najprije radio za za "Preble", a 1966. je otvorio vlastitu tiskaru, "Graph-o-lith Printing".

- Petrova tiskara bila je puno više od obiteljskog obrta. Bio je to živi centar za hrvatsku promidžbu i druge domoljubne djelatnosti. On je znao okupiti ljude kao što su dr. Dinko Šuljak, dr. Jure Prpić, dr. Stanko Guldescu, prof. C. Michael McAdams, prof. Bogdan Radica i mnoge druge, i zajedno s njima izdao je mnoge brošure i knjige. Šezdesetih i sedamdesetih godina izdavao je časopis "American Croat/Američki Hrvat", a devedesetih "American Croatian Review" - napisao mu je u in memoriamu prijatelj i suradnik Ante Čuvalo.

Za rata, kada je to bila skoro nemoguća misija, Petar je ušao u opkoljeno Sarajevo. Njegovim stopama krenuo je i sin Marko, koji je nekoliko godina radio kao humanitarac u BiH, Kosovu i Albaniji.

 

Naslovnica Hrvatska