Novosti Hrvatska

ispitani uzorci

Analiziran sumnjivi bijeli prah koji je izazvao histeriju u više hrvatskih gradova, Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane da ne šire paniku

ispitani uzorci

Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" analizirao je uzorke "nepoznate bijele tvari", koji su pronađeni na više lokacija u Zagrebu i utvrdio da u njima nema otrova za životinje, izvijestio je u srijedu zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.

Prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je napravljena u utorak, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.

U uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja, što bi se moglo povezati s "nepoznatom bijelom tvari" o kojoj su javljali građani.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.

Ova obavijest stiže dan nakon što su objavljeni rezultati dviju analiza uzoraka 'sumnjive bijele tvari' koja se pojavila i u Osijeku, a za koju se utvrdilo da je obična kuhinjska sol.

Naslovnica Hrvatska