Novosti Hrvatska

Nema te sile...

Glasovac kontra vrha stranke: Glasat ću za Istanbulsku konvenciju, pa kome pravo kome krivo!

Nema te sile...

Nakon što je SDP najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića, SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac u utorak je najavila da će glasati za Istanbulsku konvenciju te da nema te sile koja će je natjerati da glasuje protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja.

"Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", napisala je Glasovac na facebooku.

Takav stav došao je nakon poruke predsjednika SDP-a Davor Bernardić prošli tjedan da SDP neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije kakvu u Saboru namjerava predložiti Vlada Andreja Plenkovića te da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda.

"Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije bez ikakvih ograda, bez tzv. poljskih ili sličnih modela. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu, nitko u Hrvatskoj ne smije imati ništa protiv drugih i drugačijih, protiv gay populacije ili transrodnih osoba", poručio je Bernardić.

Taj isti stav SDP je u utorak ponovio na svojoj facebook stranici.

"SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda. Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena "ograda" izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti 'ogradu' u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", stoji u objavi te stranke.

Napominju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji te poručuju da taj cilj žele dosegnuti u njegovoj punini, zbog čega im nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. "Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju", navodi SDP.

"Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija, kako ju zamišljaju vladajući, ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je nemir koji osjećaju zbog Istanbulske, bezrazložan i besmislen", poručuju iz SDP-a.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da će se na ovotjednoj sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s interpretativnom izjavom, a u pogledu SDP-ovih najava da neće glasovati za ratifikaciju Konvencije upravo zbog te izjave, odgovara kako bi volio da se to dogodi jer bi to pokazalo da je riječ o politikanstvu te bi se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

Upitan strahuje li da u Saboru neće biti većine za ratifikaciju budući da oporba najavljuje da neće glasati za ratifikaciju ako će uz Konvenciju ići i interpretativna izjava, premijer je odgovorio: "Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave".

"Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, a sad pokreće čak i interpelacije i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati?", dodaje Plenković.

Naslovnica Hrvatska