Novosti Hrvatska

'MINISTARSTVO' STRAHA

Ante Tomić: Nisam kvalificiran tumačiti ponašanje televizijskih bijednika uplašenih desničarskim luđacima

'MINISTARSTVO' STRAHA
'Ustav RH'

Nakon "Ministarstva ljubavi" Pave Marinkovića, jučer je s programa HTV-a maknut i nagrađivani "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. Razlog skidanja Grlićeva filma je u "tehničkoj pogrešci", objašnjavaju na HTV-u.

– Zbog tehničke pogreške u sustavu tijekom današnjega prijepodneva naslovi dijela igranih filmova i televizijskih serija, čije je emitiranje predviđeno do kraja siječnja, nisu u programskome rasporedu bili prikazani sukladno utvrđenome planu emitiranja. Pogreška je ispravljena te je, među ostalim, pravilno najavljen i spomenuti igrani film. Obavješćujemo vas kako je igrani film "Ustav Republike Hrvatske" na rasporedu na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u četvrtak 18. siječnja 2018. godine, s početkom u 21.00 – dobili smo službeni odgovor s HTV-a na naš upit gdje je nestao "Ustav RH".

Tomić: Nisam kvalificiran

Premda to, prema riječima HTV-a, sada nije slučaj, "skidanje" i odgoda Grlićeva filma mnoge će podsjetiti na nedavni slučaj "Ministarstva ljubavi".

Marinkovićev film bio je, zbog pritiska Udruge udovica hrvatskih branitelja, skinut s programa, pa odgođen za drugi dan i potom iz udarnog večernjeg termina stavljen u kasnonoćni.

– "Ustav Republike Hrvatske" uspješno je prikazan u posljednjih godinu dana na festivalima diljem zemaljske kugle, osvojio na desetke nagrada i nigdje, baš nijednom, nismo imali nikakvih "tehničkih teškoća" s njim. Što se dogodilo na Hrvatskoj televiziji, ne znam. Nisam ni kvalificiran tumačiti ponašanje televizijskih bijednika uplašenih desničarskim luđacima. Trebao bih valjda biti doktor entomologije da razumijem kukce što sastavljaju program, male, mizerne člankonošce što izbezumljeno mile hodnicima na Prisavlju – prokomentirao nam je koscenarist "Ustava RH" Ante Tomić.

- Zatečen sam bio skidanjem “Ministarstva ljubavi“, potom vraćenjem u program, pa nakon toga stavljanjem u noćni termin. Ponižen sam što ga moram na ovaj način braniti. Uvjeren sam da film ne vrijeđa nikog, radi se o fikciji koja je inspirirana hrvatskim zakonodavstvom. Pretpostavljam da su u političku svrhu, koju do kraja ne razumijem, određene interesne skupine izmanipulirali najranjiviji dio društva te napravili skandal koji se nije trebao dogoditi – rekao nam je Marinković i nastavio…  

- U filmu postoji empatija prema svakom liku, ne ponizuje ničiju žrtvu te se bavi samoćom i potrebom da se bude voljen. Bio sam na previše projekcija, imao dovoljno razgovora s publikom da shvatim da je film, ali baš svuda bio primljen toplo i da je shvaćen dobronamjerno. Od Republike Koreje pa do Benkovca. Govor mržnje kojim obiluju pojedini portali mi je stran i u ovom slučaju, nevjerojatan. On boli mene, ali boli i svaku dobronamjernu osobu.

Volio bih to to nije prava slika našeg društva. Oblici ovakvog ponašanja, zabrane, cenzure i prijetnje su tekovine prošlih vremena kojih nikako da se riješimo. Ovaj slučaj dat će povoda svima koji nas ne vole da se naslađuju nedostatkom demokratskih vrijednosti i nemogućnosti da humorom prevladamo muku, kao i da prihvatimo civilizirane metode ponašanje – veli redatelj “Ministarstva ljubavi“ i dodaje da je njegov film pokupio 30 posto sredstava iz Europe, oko 250.000 eura koje su onda zaradili hrvatski filmski djelatnici, te da mu drugu utjehu pričinjava to što je film, iako pomaknut u loš termin, bio dosta dobro gledan.

Naslovnica Hrvatska