Novosti Hrvatska

teške riječi u saboru

Nakon Bernardićevog govora čak 41 zastupnik javio se za repliku, a najžešći je bio Saucha: Velika ste truba, ne morate ići na izbore, ja ću vam to reći!

teške riječi u saboru

11:04 - Ivan Lovrinović kazao je kako bi želio bi da smo vladajuće stisli konkretnim prijedlogom rješenja koje će podržati svi.

- Ovdje imamo dva velika međunarodna igrača. Jadan je sa zapada, drugi s istoka. Gospoda iz Vlade i povjerenik Ramljak zastupaju jednu stranu, Todorić drugu stranu, a Hrvatsku nitko ne zastupa. Najviše će profitirati strvinarski fondovi, a vidimo po podacima da je Agrokor u zaista teškoj situaciji. Sve će doći na naplatu - kazao je Lovrinović, a Bernardić mu je zahvalio jer je raspravu vratio na pravi put.

"Ovo je akcija dogma, gospodine Bernardiću. Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi - lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina", rekao je Stevo Culej, prenosi Jutarnji list.

10:40 - HDZ-ov Stevo Culej kazao je kako je Bernardićeva akcija dogma.

- Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi - lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina.

10:20 - Nakon Bernardićevog govora 41 zastupnik se javio za repliku.

Tomislav Saucha je silno uvrijeđen odgovorio Bernardiću: - Vi znate zašto sam ja onda glasao, pričali smo tada u vašem uredu. Velika ste truba, ne morate ići na izbore, ja ću vam to reći. Tu vašu foru s ortacima kopirate, stalno nekog kopirate.

Krešo Beljak prvi se javio za repliku: - Gospodine Plenkoviću, zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu?

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je zamolio da se drži do digniteta zastupnika i da se ne obrušava na kolege, nakon čega je Beljak samo kratko kazao da mu je neugodno da Bugarska i Rumunjska budu bolje od Hrvatske.

 

- Neki dan ste razgovarali sa mnom ne bi li pretrčao na vašu stranu. Kad sam pitao s kim ćete raditi većinu, rekli ste 'pa možda ne s Bernardićem'. Vidi se koliko imate povjerenja. Ma hajd' – odbrusio je Beljaku Saucha.

- Čovjek koji nema veze s politikom, koji je prodao svoju stranku za slobodu, da ste imali imali muda, stali bi pred govornicu i rekli da vas se hapsi – kazao je Beljak i zaradio opomenu.

- Pustite me na miru, kako vam nije nugodno - uzvratio je Beljaku Saucha ističući da on nije ni za što osuđen.

10:14 - Davor Bernardić obrazložio je prijedlog oporbe za opoziv Vlade:

- Situacija je jednostavna. Naš zadatak je uvjeriti sve zastupnike u neodgovornost postupanja Vlade. Razlog je ortačko ponašanje zbog kojeg postoji realna mogućnost nenadoknadive štete RH. Postupanje u suprotnosti sa zakonima zemlje izvlačenje novca iz posrnulog diva i bijeg od istražnog povjerenstva.

- Zašto bježite od povjerenstva, skrivate istinu o Agrokoru, zašto ste zabranili dolazak Dalić i Ramljaka pred povjerenstvo. Tko će biti odgovoran kad se tvrtke prodaju u bescjenje i tko je lagao.

- Agrokor je dijete HDZ-a nastao je odabirom 200 bogatih obitelji 90ih godina u privatizaciji, HDZ ga je odgajao, Agrokor se pretvorio u diva koji prijeti cijelom gospodarstvu. Odgovornost za Agrokor imaju sve vlade kao i HNB, Hanfa…

- Kako je bilo moguće da se obustavi mogućnost prodaje dionica, živo me zanima tko je zaradio na toj transakciji i tko je s kim bio u vezi. Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u slučaj.

- Dok ste spašavali Agrokor, mnoge kompanije su otišle u stečaj.

- Izdali ste Most, uzeli nove ortake, Vrdoljaka, Sauchu. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je u Hrvatskoj jasno da je ova većina trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača. Ovdje se jasno se vidi politička korupcija. Vrdoljak se sam ukrcao na 'Titanik vladu' kako ju je sam prozvao i pokušao spasiti većinu.

- Todorić je aktivirao Lex Agrokor nakon tajnih sastanka u vladi. nakon toga javlja se iz inozemstva, a vi nas morate podsjetit gdje je puklo između vas i Todorića – kazao je Bernardić i ustvrdio da tek sad dolazi na bit problema, pa zaradio ironični pljesak.

- Samo vi galamite gospodo iz HDZ-a i pokušavajte skrivati istinu – opomenuo ih je Bernardić, pa nastavio:

 

- Jedini kontrolor rada povjerenika je ministrica gospodarstva i vjerovničko vijeće… Predstavnici fonda Knighthead, koji je malo nakon osnutka prepoznao Hrvatsku, iskrcao sve svoje novce za obveznice jer je imao od Ramljaka povlaštenu informaciju pa je to smeće, te obveznice pretvorio u novac. Većina u privremenom vjerovničkom vijeću nije slučajna. Povjerenik ima plaću 120.000 kuna bruto mjesečno. Neovisni stručnjak je kad se radi o plaći, u svim drugim slučajevima ograničeni su stečajni upravitelji. 141 savjetnik plaća se pola milijarde eura s koliko bi mogli financirati sve plaće u vladi do 2085. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkelica zajedno.

Ako vam to nije sumnjivo živimo u dva različita svijeta. Ne bi me čudilo s obzirom na plaće da neki hrvatski 'Panama papers' dokažu da je novac odlazio po raznim računima u inozemstvu, u to imamo pravo sumnjati - kazao je Bernardić i ponovio kako Plenkovićeva vlada bježi od Istražnog povjerenstva.

9:48 - Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja prozvao je u petak HDZ da pokušava omalovažiti i zaustaviti rad Istražnog povjerenstva za Agrokor, no HDZ-ov zastupnik Branko Bačić takve je optužbe odbacio ponovivši da HDZ samo želi da se poštuje zakon. 

"Mi imamo cijelo vrijeme pokušaj omalovažavanja Povjerenstva ali i pokušaj od strane HDZ-a opstrukcije i zaustavljanja rada Povjerenstva," rekao je Grmoja nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Zadnja dva dana, kazao je, obrana Ivice Todorića kroz medije pokušavao progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu, a Povjerenstvo je jedini alat kojim se mogu ruštiti teze obrane jer se nakon dvije sjednice pokazalo da je Todorić imao potporu s najviših razina vlasti, rekao je. On i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni, poručio je Grmoja.

Vladajuće je prozvao i zbog toga što nisu dopustili da pred Povjerenstvo dođu premijer Andrej Plenković, Vladimir Šeks, Martina Dalić, Ante Ramljak.

Za raspravu o SDP-ovoj inicijativi za iskazivanje nepovjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, kojom se nastavlja današnja saborska sjedica, rekao je kako je "ovdje i danas bitan sadržaj, a ne konačni rezultat jer je rezultat izvjestan,.... svi znaju što će biti oko glasovanja o opozivu".  

 

"Očekujemo odgovore premjera Plenkovića na konkretna pitanja koja ćemo postaviti i dokazati da je Ivica Todorić imao političku zaštitu, a ne da je politički progonjen", poručio je Grmoja. 

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić kazao je kako se slaže s Grmojom da je potrebnoponoviti kako se u slučaju gospodina Todorića ne radi o političkom progonu, istaknuvši kako to HDZ tvrdi od prvog dana.

Mi u Klubu HDZ-a  želimo da se u radu Istražnog povjerenstva poštuje zakon na temelju kojeg je istražno povjerenstvo utvrđeno, rekao je. Prijedlog Mosta da se iz odluke o osnivanju istražnog povjerenstva izbaci određeno pitanje za nas je neprihvatljivo zato što je istraga tajna, ne znamo što je glavi državni odvjetnik u rješenju o otvaranju istrage napisao, koja je pitanja iz rada Agrokora utvrdio kao sporna, rekao je Bačić.

Bačić je odbacio optužbe da HDZ opstruira Povjerenstvo kako ne bi došli na njega pojedini dužnosnici te stranke. Povjerenstvo će u svome radu doći do "svih onih dužnosnika koji imaju što reći o Agrokoru, ukoliko od strane Županijskog suda u Zagrebu ne postane pravomoćno rješenje o otvaranju istrage," rekao je.

"Nema govora o opstruiranju, zastupnici aktivno sudjeluju i tako ćemo sudjelovati dokle god Povjerenstvo bude radilo," poručio je Bačić. 

Naslovnica Hrvatska