Novosti Hrvatska

bitka se zahuktava

Bernardić je odnio prvu pobjedu protiv vladajućih, ali HDZ mu sprema ozbiljnu klopku: hoće li novi predsjednik SDP-a platiti Milanovićeve grijehe?

bitka se zahuktava

Davor Bernardić je bio uporan i ipak uspio. Sabor je u srijedu, na valu konsenzusa HDZ-a i SDP-a iznuđenog izborom novih ustavnih sudaca, dao zeleno svjetlo za osnutak Istražnog povjerenstva za "Agrokor", koje ima zadatak utvrditi je li bilo nepravilnosti u radu državnih tijela koja su trebala kontrolirati poslovanje najmoćnijega hrvatskog koncerna.

Bernardiću, uzdrmanom potresima u vlastitoj stranci, nasušno treba pokoji bod na gostujućem terenu kako bi primirio kritike na svoj račun u SDP-ovim redovima. Njegova meta i ovoga je puta ministar financija Zoran Marić, koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, u prosincu prošle godine, tvrtkama Ivice Todorića odobrio HBOR-ov „božićni“ kredit od 48 milijuna eura unatoč tome što je već tada upućenima bilo jasno da "Agrokor" neće moći ispunjavati svoje kreditne obveze.

Na udaru je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je - zajedno s Marićem - okosnica Plenkovićeva ekonomskog tima u Banskim dvorima. No, ni HDZ ne planira sjediti prekriženih ruku. Zastupnici vladajuće stranke uvjereni su da imaju dovoljno „municije“ da priču o Agrokoru pretvore u pravu političku zamku za SDP. Najveće kreditno zaduženje posrnulog Todorićeva koncerna dogodilo se upravo u vrijeme vlade SDP-ova premijera Zorana Milanovića - u vrijeme kada je Todorić preuzimao slovenski "Mercator".

U tom je mandatu "Agrokor" izdao milijardu eura obveznica, na čelu Hanfe, regulatornog tijela koje je trebalo kontrolirati procese, nalazio se čovjek kojega je postavila tadašnja garnitura, donesen je i Zakon o faktoringu, čija se primjena odgađala, a "Agrokor" je uzimao kredite a da ga nitko u tome nije kontrolirao. Uz to, Todorić nije imao svoje ljude samo u HDZ-ovim vladama: "Agrokorovi" su se menadžeri u Banske dvore počeli seliti još 2000., u doba SDP-ove Račanove Vlade, od Damira Kuštraka, do Maje Brinar (danas Ruth Frenkel).

- "Agrokor" je problem svih. To je nadstranački i nestranački problem. Povjerenstvo može obaviti posao samo ako se ne bude vodilo demagogijom, nego željom da se utvrdi istina. Nije važno tko je bio čiji, nego tko je što radio – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Istražnog povjerenstva Orsat Miljenić, koji ne bježi od toga da bi se na dnevnom redu toga tijela mogle naći i teme neugodne za Vladu u kojoj je i sam bio član.

- Ako je u doba SDP-ove Vlade nešto loše rađeno, to treba staviti na stol, kako bi se spriječilo da se nepravilnosti dogode i u budućnosti. To je naša dužnost prema građanima – poručuje Miljenić.

U parlamentarnom Istražnom povjerenstvu oporba daje predsjednika, no vladajući i dalje imaju većinu. U praksi, to znači da bi HDZ-ovci mogli inzistirati na saslušavanju dužnosnika iz bivše SDP-ove Vlade, a odbiti zahtjev da se na klupi za svjedoke nađu, primjerice, Zdravko Marić, Martina Dalić, pa i sam premijer Andrej Plenković.

Bitka u Povjerenstvu, koje će svoju prvu sjednicu imati već u četvrtak, kada bi za prvoga svjedoka trebao biti pozvan sam Todorić, tako bi se lako mogla pretvoriti u politički rat oko toga tko je kriv - HDZ ili SDP - što je u bilancama "Agrokora" "skriveno" 3,9 milijardi kuna obveza, „krivo“ proknjižena 2,1 milijarda kuna i "izbjegnute" 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova.

Umjesto da se, ozbiljno i odgovorno, zastupnici u tom tijelu pozabave pitanjem zašto je sustav kontrole u svim dosadašnjim vladama - uključujući i ovu aktualnu - zakazao, i zašto regulatorna tijela poput HNB-a i HANFA-e nisu pravodobno reagirala i spriječila pumpanje "Agrokorova" balona do granica u kojima bi njegovo puknuće moglo pokopati čitavu hrvatsku ekonomiju. Kako bi mogli udariti kvalitetan temelj zakonima i pravilima koji će spriječiti da se takvo što ikada više u budućnosti ponovi.


OGLASIO SE TODORIĆ

Pozdravljam osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva za 'Agrokor'. Upravo je Sabor mjesto na kojemu će se, uz sudjelovanje svih parlamentarnih stranaka, rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca i politike u ovom slučaju. Također, rasvijetlit će se i uloga HNB-a, te ostalih aktera – objavio je u srijedu na svojem blogu Ivica Todorić.


BAUK: HASANBEGOVIĆU, NIJE OVO 41.

Ovo je obiteljska farsa dvojice statista i udžbenički primjer sukoba interesa. Zato predlažem da u Povjerenstvo kao vanjske suradnike imenujete Todorića, Perkovića i Mustača – poručio je HDZ-u i SDP-u Zlatko Hasanbegović.

- Gospodine Hasanbegoviću, mi smo razmišljali o tome hoćete li biti član Povjerenstva, ali 'Agrokor' je osnovan 76., a ne 41. pa smo zaključili da vas neće zanimati – uzvratio mu je SDP-ovac Arsen Bauk.


BRKIĆ U ZADNJI ČAS UMJESTO PERIĆ

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će među članovima Istražnog povjerenstva biti i zadarska zastupnica HDZ-a, ekonomistica Grozdana Perić, u to je tijelo u posljednji trenutak ipak imenovan zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. Čime je HDZ-ova većina u tom tijelu možda izgubila na stručnoj, ali je dobila na političkoj dimenziji.


U IME OBITELJI – SDP-ovci SU U SUKOBU INTERESA

Udruga 'U ime obitelji' pozvala je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da razmotri sukob interesa predsjednika i člana saborskoga Istražnog povjerenstva za 'Agrokor' Orsata Miljenića i Gordana Marasa, bivših SDP-ovih ministara za vrijeme čijih se mandata dogodilo djelovanje 'Agrokora' koje je, tvrde u ovoj udruzi, uzrokovalo kolaps koncerna.

- Nedopustivo je da članovi u Istražnom povjerenstvu za 'Agrokor' budu ministri bivše SDP-ove Vlade ili ministri HDZ-ovih vlada koje su kroz zakone i konkretne politike ili druge odluke omogućili sustavno urušavanje hrvatskoga gospodarstva i pogodovanje nekoj privatnoj kompaniji - zaključuju u udruzi 'U ime obitelji'.

 

Naslovnica Hrvatska