Novosti Hrvatska

sjednica Vlade

Plenković potvrdio da se odgađa porez na nekretnine pa se obračunao s 'provokatorima iz marginalne stranke': Takvo ponašanje nećemo tolerirati!

sjednica Vlade

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je uvodnu riječ u kojoj se dotaknuo glavnih pitanja koja su proteklih dana zabrinjavala hrvatsku javnost. Komentirao je poplave koje su zadesile zadarsko područje, arbitražni spor sa Slovenijom i susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, ploču koja je premještena iz Jasenovca u Novsku, kurikularnu reformu, kao i odgodu poreza na nekretnine.

- Iz jedne katastrofalne požarne sezone, preko noći smo zamijenili skoro dva godišnja doba. Bili smo u Zadru, palo je više kiše u jednom danu nego u proteklih šest mjeseci. Velik broj šteta je nastao, siguran sam da će biti potrebno pomoći županiji. Ministar Butković se uvjerio sam u situaciju na terenu, treba se pomoći maksimalno. Dobro je što nismo imali ljudskih žrtava, zahvaljujem vojsci što je poslala amfibiju, gradi se pontonski most... S ministarstvom financija ćemo vidjeti kako pomoći saniranju šteta u zadarskoj županiji, izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama - kazao je premijer pa prokomentirao sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka u vidu odnosa sa Slovenijom.

- Danas u 13 sati imat ćemo sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka da dogovorimo okvire za susret s Cerarom. Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom. Želimo pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci. U dogovoru s Cerarom oko granica omogućili smo najbolju turističku sezonu koju smo dosad imali, i na tom tragu očekujemo i ovaj dijalog sa Slovenijom koja je država s kojom bi trebali imati najmanje problema i najviše bliskosti.

- Što se tiče spomen ploče koja je premještena iz Jasenovca u Novsku, riješili smo pitanje dijela neprihvatljivosti natpisa na ploči. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća čija je zadaća da se što skorije formuliraju preporuke struke o znakovima totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili nedoumice u vezi tog pitanja i prva smo Vlada koja će se na ovaj način suočiti sa tim kako bi zatvorili ideološke podjele u društvu. U cijelom tom kontekstu postoji provokatori, koji žele unijeti određeni razdor u javnosti. Mislim na neke marginalne stranke koji su palile novine koje izdaju pripadnici srpske nacionalne manjine. Policija je podnijela kaznenu prijavu i takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati - kazao je Plenković, a potom se dotaknuo i kurikularne reforme.

- Ovim putem želim zahvaliti stručnom povjerenstvu koje je imalo zadaću dovršiti akcijski plan, zahvaljujem Dijani Vican i suradnicima koji su dovršili posao. Očekujemo da dokument krene u saborsku proceduru i procjenu financijskog učinka pred resorima. S obzirom da su se promijenile okolnosti, imamo novu ministricu, dogovorili smo se da ćemo pristupiti novom izboru ekspertne radne skupine. Napravit ćemo korak koji će otkloniti sve zlonamjerne medijske špekulacije. Želimo ostvariti konsenzus koji će pomiriti udaljena stajališta aktera koji su u ovaj proces uključeni. Pristupit ćemo ovom problemu na sveobuhvatan način i intenzivno se njime baviti. Ministrica Gabrijela Žalac u okviru proračunska sredstava osigurala je dodatna sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta u školama.

- Što se tiče poreza na nekretnine, dogovorili smo da ćemo poraditi na uklanjanju svih nedoumica i ovu tematiku ćemo regulirati kroz drugi zakon, zakon o komunalnom redarstvu. Očekujem da ćemo postići rezultat koji će biti na dobrobit svih. Ono što je bitno, poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018. kako je to trebalo biti - zaključio je premijer.

Na kraju je dodao kako su kretanja gospodarstva u prvih šest mjeseci pozitivna.

- Ostvarili smo proračunski višak, i to je u posljednjih 16-17 godina prvi puta - kazao je.

Naslovnica Hrvatska