Novosti Hrvatska

podijeljene reakcije

Milanović planira povratak u politiku u velikom stilu: 'Već je sklopio pakt s Bernardićem, biznis mu baš i ne ide...'

podijeljene reakcije

Jedanaest mjeseci nakon što se povukao iz politike, Zoran Milanović prilično otvoreno koketira s mogućnošću da se u nju vrati.

Ovaj put kao kandidat za predsjednika Republike, koji bi na izborima 2019. konkurirao Kolindi Grabar-Kitarović. I, uvjereni su njegovi zagovornici, posustaloj ljevici dao bi novi zamah koji joj, prema njihovu mišljenju, pod vodstvom Davora Bernardića, toliko nedostaje.

Saborski zastupnik i Bernardićev oštri kritičar Mirando Mrsić javno zagovara Milanovićevu nominaciju za SDP-ova predsjedničkog kandidata.

- U ovom trenutku Milanović ima najbolji rejting među građanima i sigurno bi mogao parirati Kolindi Grabar-Kitarović i ostalim kandidatima. S obzirom na stanje u SDP-u, najbolje bi bilo da se oko te kandidature okupimo i da Milanović bude kandidat stranke. On bi kao predsjednik Republike istupio iz SDP-a, a mi bismo iz svega mogli izaći jači nego ikad – ističe Mrsić.

On smatra da u slučaju Milanovićeve kandidature ne bi trebalo ići na unutarstranačke predizbore jer bi oni, uvjeren je Mrsić, izazvali nove podjele. Umjesto toga, SDP bi se trebao ujediniti oko Milanovićeve kandidature i pružiti mu priliku da osvoji HDZ-ovu utvrdu na Pantovčaku.

Iako su do predsjedničkih izbora još dvije i pol godine, u SDP-u su svjesni da će oni biti vrlo važna, ako ne i presudna karika u povratku socijaldemokrata na vlast. Ako Plenkovićeva Vlada izdrži puni mandat, predsjednički izbori održat će se u istoj godini kada i parlamentarni: prvi će se okončati u siječnju, a drugi u rujnu 2020. Pobjeda SDP-ova kandidata u utrci za Pantovčak bila bi jasan signal promjene političkog trenda u zemlji. Ona bi označila kraj HDZ-ove dominacije te otvorila vrata mogućnosti da SDP osvoji većinu i u Saboru.

No, nisu svi u SDP-u uvjereni da je upravo Milanović dobitna karta na koju bi najjača oporbena stranka trebala igrati na predsjedničkim izborima.

- Slažem se s procjenom Ivana Račana: Milanović od svih kandidata ima najmanje šanse. On može dobiti glasove dijela lijevih birača, no teško može do potpore 50 posto građana – uvjeren je jedan član Predsjedništva SDP-a, koji smatra da Milanović pušta balone o svojem povratku u politiku jer mu privatni biznis ne ide onako kako je planirao.

- U poduzetničkim vodama su se slabije snašli i premijeri s velikim poduzetničkim iskustvom, poput Nikice Valentića, pa je teško očekivati da će jedan političar i diplomat bolje proći. Čitavu priču o Milanovićevoj eventualnoj kandidaturi na koncu će morati presjeći Bernardić. Bez obzira što Milanović od njega bude tražio, on neće moći izbjeći stranačke predizbore za predsjednika Repubike – smatra jedan od utjecajnijih SDP-ovaca na Iblerovu trgu.

Dio njegovih stranačkih kolega uvjeren je, pak, da je dogovor između njih dvojice već postignut te da će Milanović biti Bernardićev kandidat.

- Milanovićevo “uskrsnuće” političko je djelo Davora Bernardića. Njih dvojica su, po svemu sudeći, postigli pakt: Zoran je obećao Beri da ga neće javno kritizirati i da se neće vratiti u Sabor, a Bero mu je očito obećao kandidaturu za predsjednika Republike. Nikoga ne bi čudilo da se u novom Statutu SDP-a zbog toga pakta ne nađe odredba o provedbi predizbora za stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidata SDP-a – kaže jedan SDP-ovac.

Uvjeren je da Milanovićeva kandidatura ne bi bila dobro rješenje ni za SDP, ni za Hrvatsku. Za SDP zbog toga što te izbore, kao politički ”pročitana knjiga”, ne bi mogao dobiti. Za Hrvatsku zbog toga što je svojom politikom temeljenoj na podjeli “mi ili oni” uvelike kumovao poraznom stanju u kojemu se zemlja danas nalazi.


I Ćaća se pokušao vratiti

Zoran Milanović nije jedini bivši premijer koji će se pokušati vratiti u vrh hrvatske politike. Ivo Sanader svojevremeno se, u pola mandata, povukao s premijerske funkcije, da bi se šest mjeseci poslije ponovno pokušao vratiti na scenu. No, pokušaj mu je propao jer je njegova nasljednica Jadranka Kosor tada čvrsto držala uzde vlasti i u stranci i Vladi.

Njegov pokušaj puča sasjekla je u korijenu, a Sanadera i njegove najbliže suradnike brzopotezno izbacila iz HDZ-a.


Plan B: možda će na europske izbore

Predsjednički izbori nisu jedina opcija za Milanovićev povratak. Nije isključeno da bivši SDP-ov premijer osvane na posljednjemu mjestu na listi za EU parlament, na izborima koji bi se trebali održati u proljeće 2019. godine. Dio SDP-ovaca smatra da bi Milanović mogao “povući” stranačku listu i velikim brojem preferencijalnih glasova stranci osigurati pet eurozastupničkih mandata.

- Milanović je džoker koji SDP može iskoristiti samo jednom: ili na europskim ili na predsjedničkim izborima. Procjena je samo koji je trenutak za stranku važniji – smatra jedan član Predsjedništva SDP-a.

 

Naslovnica Hrvatska