Novosti Hrvatska

BIVŠI SUDAC USTAVNOG SUDA NA PRESICI POČASNOGA BLEIBURŠKOG VODA IZBACIO SKANDALOZNU IZJAVU

Verbalni holokaust Vice Vukojevića: Židovi su upravljali Jasenovcem

BIVŠI SUDAC USTAVNOG SUDA NA PRESICI POČASNOGA BLEIBURŠKOG VODA IZBACIO SKANDALOZNU IZJAVU

Židovi  su upravljali logorom, a država je samo dala stražare. Postoji i ugovor i vlade NDH i Židovske općine o financiranju tog logora, rekao je Vukojević

- Logorom Jasenovac upravljali su Židovi, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave toga logora - kazao je Vice Vukojević, bivši sudac Ustavnoga suda, na konferenciji za novinare Počasnoga bleiburškog voda, održanoj u utorak u Zagrebu, baš na dan obilježavanja holokausta nad europskim Židovima, organiziranog od sila osovine.

Goldstein: To je laž

Iako su predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i velečasni Ante Kutleša iz Hrvatske biskupske konferencije cijelo vrijeme naglašavali da svaka žrtva, bez obzira na nacionalnu, vjersku i ideološku pripadnost, ima pravo na pijetet, Vukojević je bio odrješit:

- Žrtve Macelja i Golog otoka ne idu skupa. Goli otok bio je logor za preodgajanje članova partije i tamo su jedni druge tukli kako bi iskazali svoju ideološku pravovjernost. Za komentar Vukojevićeve izjave zapitali smo Ivu Goldsteina, predsjednika Židovske vjerske zajednice Bet Israel, koji nam je kazao:

- Laž je da su Židovi ugovorili bilo kakav način upravljanja Jasenovcem i da su u toj upravi imali bilo kakvu ulogu. Židovska općina u Zagrebu nastojala je pomoći svojim članovima koji su bili zatočeni u Jasenovcu, ali u konačnici to gotovo nikome nije pomoglo. O tome govore brojni radovi, od kojih sam neke i sam napisao - tvrdi Goldstein.

Na konferenciji za novinare Šeparović je dodatno naglasio da je cilj nedavna posjeta hrvatskih udruga Spomen-području Jasenovac izricanje pune istine kako je ovaj logor nastavio s radom i nakon travnja 1945. sve do 1947., a po nekim istraživačima čak do 1951. godine.

- Jasenovac je bio ustaški logor, ali je potom nekoliko godina funkcionirao kao logor Titove države. Dokazi koje su istraživači 80-ih godina dostavili Javnoj ustanovi Jasenovac, završili su u SUBNOR-u i treba ući u trag toj dokumentaciji - kazao je Šeparović.

Tajnik Bleiburškog voda Bože Vukušić dodao je da će se zbog nestanka tih dokaza podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH.

Bleiburg bez ustaša

- Tražimo od Spomen-područja Jasenovac da se u postojeći muzej, koji je nabijen ideologijom, unese cijela istina o žrtvama na ovom području, te da se onima koji su tu pogubljeni nakon travnja 1945. podigne spomenik, jer postojeći ne predstavlja te žrtve - kazao je Šeparović, najavivši veliki znanstveno-stručni skup o dva lica Jasenovca - onome od 1941.-1945. te nakon travnja 1945. godine.

Dodao je da će organizatori pozvati i Josipa Boljkovca, Milku Planinc i Stipu Mesića “da i Predsjednik čuje jesu li to bili samo sporedni ekscesi ili planirani masovni zločini”.

- Austrijske vlasti bi mogle zabraniti održavanje komemoracije za žrtve Bleiburga ako pojedinci ili skupine budu dolazile u ustaškim ili nekim drugim odorama na taj skup - posebno je naveo tajnik PBV-a Bože Vukušić.

- U Austriji je zakonom regulirano javno nošenje odora, a odore saveznika sila osovine, kao što je bila NDH, zabranjene. Ako treba, angažirat ćemo austrijske zaštitarske tvrtke da takvim pojedincima spriječe dolazak na komemoraciju - poručio je Vukušić.

ŠENOL SELIMOVIĆ

Zatvorski dani

Vice Vukojević rođen je 1936. u Veljacima kod Ljubuškog (BiH). Za vrijeme studija prava u Zagrebu završava u zatvoru zbog, kako će sam kazati, demonstracija u kojima nije sudjelovao. Nakon tri mjeseca zatvora u Mostaru, kaznu služi na otoku Sveti Grgur, odakle je pušten 1961.

Nakon studija 1967. godine napušta Jugoslaviju i odlazi najprije u Beč, a zatim u Pariz, gdje radi kao fizički radnik u “Renaultovoj” tvornici.

U Jugoslaviju se vraća 1971. godine, ali krajem prosinca iste godine opet je u zatvoru, ovaj put zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja Matice”. U zatvoru je proveo ukupno četiri godine.

Na listi HDZ-a 1990. izabran je za zastupnika u Sabor (dva mandata), a kraće vrijeme bio je i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. U vrijeme kad su Hrvatskoj ozbiljno prijetile sankcije zbog vojne intervencije u susjednoj BiH, pojavio se za govornicom Sabora u odori visokog časnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

‘Obreznjak’

Godine 1998. zakonske prijedloge hrvatske Vlade nazvao je jezičnim smećem. Kad je oporba peticijom tražila promjenu hrvatske politike prema BiH, poručio im je da “na sredini papira naprave rupu, kako bi ga sultan mogao nabiti na svoj obreznjak”.

U vrijeme predsjedanja Komisijom za utvrđivanje žrtava rata i poraća, dao je napraviti film o Brunu Bušiću, emitiran na HTV-u 1992., a koji je poslužio za ocrnjivanje biskupa Šepera, Ivana Cerovca, Ivana Cesara i drugih.

Protiv njega se u susjednoj BiH vodila istraga zbog sumnje da je u logoru Vojno (Mostar) 1993. silovao 22-godišnju Bošnjakinju.

Predsjednica Udruge žrtava logora Vojno Sanja Čorić izjavila je kako se nada da će doći do suđenja Vukojeviću u Hrvatskoj nakon što mu istekne mandat suca Ustavnog suda. Vukojević je izjavio kako mu je priču o silovanju namjestila Udba.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 18FirstPrevious[1]2345678910Last