Novosti Hrvatska

UDAR NA DŽEP

Raste inflacija: pročitajte koje su namirnice i usluge najviše poskupjele

UDAR NA DŽEP

U travnju su potrošačke cijene porasle za 1,4 posto na godini, što predstavlja nešto višu inflaciju nego mjesec dana ranije. Pri tome su najvše porasle cijene prijevoza te cijene u restoranima i hotelima.

Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju da Hrvatska nakon tri godine izlazi iz razdoblja deflacije, s obzirom da su u travnju potrošačke cijene porasle peti mjesec zaredom.

Pritom je rast u travnju, od 1,4 posto, bio nešo viši u odnosu na 1,1 posto iz ožujka, te istovjeran rastu iz veljače, što su najviše stope inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine. Više stope rasta potrošačkih cijena ponajviše su rezultat jačanja uvezenih inflatornih pritisaka koje, za razliku od prethodne tri godine, sada donose pritisak na rast cijena na domaćem tržištu.

U travnju na godišnjoj razini najviše, za 4,4 posto, porasle su cijene prijevoza, a unutar prijevoza najveći se godišnji rast, od 9,7 posto, bilježi kod cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva.

S rastom od 3,9 posto slijede cijene u restoranima i hotelima, i to ponajprije cijene ugostiteljskih usluga u restoranima i kafićima, koje su povećane za 4,6 posto, dok su cijene smještaja pale za 0,6 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića zabilježile godišnji porast od 3,5 posto, uz najviši rast cijena mlijeka, sira i jaja, za 7,8 posto, te mesa, za 5 posto.Istodobno su za 2,7 posto povećane i cijene alkoholnih pića i duhana, pri čemu predvodi duhan, s rastom cijena za 3 posto.

Cijene u sektoru zdravlja su u travnju na godišnjoj razini povećane za 2,1 posto, cijene odjeće i obuće rasle su za 1,4 posto, a u sektoru obrazovanja za 1,1 posto. Ukupni rast cijena na godišnjoj razini ublažile su, pak, cijene komunikacija, koje su u travnju ove godine bile 3,2 posto niže nego godinu dana ranije, kao i cijene stanovanja, vode, elektrčne energije, plina i ostalih goriva, koje su na godišnjoj razini smanjene za 2,7 posto.

Naslovnica Hrvatska