Novosti Hrvatska

poplava savjetnika

Grbin: Ministri su se raspojasali, a najgori primjer je Ilčić

poplava savjetnika

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin poručio je u srijedu kako su se ministri u Vladi "raspojasali" uzimajući, suprotno najavama premijera, savjetnike izvan redova državnih službenika, već "sa strane jer moraju platiti političku cijenu", aludirajući na imenovanje čelnika Hrasta Ladislava Ilčića savjetnikom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

"Premijer Plenković je, govoreći o Zakonu o vladi, rekao kako se uređuje pitanje položaja savjetnika koji će se imenovati iz redova državnih službenika, te kako je intencija depolitizacija državne službe", istaknuo je Grbin nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja. 

No, ustvrdio je, tijekom protekla četiri mjeseca dogodile su se promjene, koje dovode u pitanje ima li predsjednik Vlade autoritet nad svojim ministrima.

"Ministri su se raspojasali i svaki od njih uzima po nekog savjetnika koji ne dolaze iz redova državnih službenika, koje je najavio premijer, već sa strane jer se mora platiti politička cijena", rekao je Grbin.

Grbin (SDP): Ilčić je savjetnik u MVP-u, a govori da je RH zbog Muslimana trebalo ograditi bodljikavom žicom

Kao "najgori primjer" toga naveo je imenovanje Ilčića, "vrsnog stručnjaka za vanjske poslove i EU integracije", kao zaposlenika jedne javne ustanove koji će pored te plaće primati i naknadu za posebnog savjetnika te će njegova ukupna primanja biti u rangu potpredsjednika Vlade.

"Zapošljavanje Ilčića u MVP-u ima dodatnu konotaciju. MVP predstavlja RH u EU, ali i kad putuje u Katar ili BiH. Kao njegov savjetnik on govori kako je Hrvatsku trebalo ograditi bodljikavom žicom jer se Muslimani i Hrvati razlikuju, smatra da pripadnici islama nemaju iste navike kao i kršćani...", nabrajao je Grbin.

Na njegovo izlaganje reagirao je HDZ-ov Branko Bačić, ističući kako nije točno da je prilikom donošenja Zakona o vladi rečeno da neće biti posebnih savjetnika, budući da je tim zakonom upravo i predviđeno da će se imenovati posebni savjetnici. 

Pritom je podsjetio kako je bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović imao četiri savjetnika, dok sadašnji premijer Andrej Plenković ima jednog.

Bačić (HDZ): Nevjerojatno da SDP spominje savjetnike dok traje "afera dnevnice"

"Meni je nevjerojatno da u vrijeme kada traje 'afera dnevnice' SDP spominje savjetnike u Vladi. Posebni savjetnici postoje još od 2003. i u tom smislu je bivši premijer Milanović bio aktivan i imao četiri posebna savjetnika dok gospodin Plenković ima jednog. Ti posebni savjetnici Milanovića su u proteklim godinama napisali 40 cm putnih računa više nego gopodin Pajo Jare u 'Kamiondžijama'", rekao je Bačić.

Dodao je i kako je bivši SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, danas saborski zastupnik Gordan Maras imao savjetnika u osobi supruga SDP-ove gradonačelnice Siska, a bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, također SDP-ovac, za posebnu savjetnicu je imao "zaručnicu našeg kolege Saše Đuića".

Bunjac upozorio na navodne nezakonitosti u Agenciji za osiguranje štednih uloga

Zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ) u srijedu je u Hrvatskom saboru upozorio na, kako je rekao, trošenje i nezakonitosti u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga, koju od 2012. vodi Marija Hrebac, te pozvao Vladu, Ministarstvo financija i Upravni odbor Agencije da pokažu dosljednost i nastave s raščišćavanjem neprimjerenih troškova na račun države.

U Agenciji, koja je na popisu od strateškog interesa, ravnateljica je stvorila lošu, neprofesionalnu i neljudsku atmosferu koja je dovela do toga da je dio zaposlenika dao otkaz, dio je na bolovanju, a dio je dobio otkaz, među njima i sindikalni povjerenik i dvije spremačice pred mirovinu, ustvrdio je Bunjac pozivajući se na primjedbe zaposlenika i medija.

Hrebac je dva puta bila osuđena za sukob interesa, privremeno je nosila i nadimak 'kraljica sukoba interesa', rekao je Bunjac, dodavši kako je upitna i njezina uloga u sanaciji Jadranske banke, te kako joj je mandat istekao prije deset mjeseci.

Zastupnik Živog zida navodi kako Hrebac, dok dijeli otkaze, ima vrlo visoku plaću, te da izvodi sa službenih kartica Agencije pokazuju iznimno visoke troškove. "Troši se u najfinijim zagrebačkim restoranima, najboljim svjetskim hotelima od Bruxellesa do Trinidada i Tobaga", izjavio je i naveo kako cijena samo jedne večere u restoranu Boban u Zagrebu iznosi 5200 kuna.

Zbog svega navedenog, a s obzirom da je "Vlada pokazala veliku ažurnost u procesuiranju Tomislava Sauche", šefa ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, pozivam Vladu i Ministarstvo te Upravni odbor Agencije da pokažu dosljednost i nastave s raščišćavanjem neprimjerenih troškova na državni trošak, poručuje Bunjac.

Pozvao ih je i da na posao vrate sindikalnog povjerenika i dvije spremačice koje su dobile otkaz pred mirovinu. Njihove plaće ravnateljica pojede na jednoj večeri na državni trošak, ustvrdio je zastupnik.

Škibola: Zašto se ne spominje CETA?

Marin Škibola (Promijenimo Hrvatsku) podsjeća da Europski parlament danas glasuje o Regionalnom trgovinskom sporazumu - CETA, odnosno sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, zapitavši zašto za njega nema interesa u Hrvatskoj?

Sporazum je vrlo bitan u EU, rekao je Škibola zapitavši se zašto nema interesa hrvatskih medija za taj sporazum, zašto ga zastupnici u EP nisu uopće spominjali, odnosno nisu uopće dovoljno informirali hrvatsku javnost o sporazumu?

Ne samo građani, nego ni dobar dio zastupnika ne zna što je CETA, a hrvatska sveučilišta nisu izradila analizu koristi tog sporazuma za Hrvatsku, tvrdi.

O tome sam govorio prošli tjedan, nakon čega se javio Ured EP u Hrvatskoj i navodno demantirao moje izjave te naveo pet linkova gdje je hrvatska javnost informirana o tom sporazumu, rekao je zastupnik. "Ako ne informiramo javnost, kakva je to demokracija (...), to je taj deficit demokracije koji se javlja u EU", ustvrdio je Škibola.

Beus Richembergh: Neprihvatljiv odnos vlade prema znanstvenicima

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Riechembergh poručio je srijedu kako je neprihvatljiv odnos Vlade prema vrhunskim znanstvenicima rekavši kako je premijer Andrej Plenković "najuglednijeg znanstvenika (Ivana Đikića) uputio da ide kuda hoće ako mu ovdje nije dobro".

"Profesor Đikić protestom je najavio da prestaje svoj znanstveni rad u Hrvatskoj, a ta je gesta dočekana od premijera posprdnim komentarom da on nije za to kriv i da je ovo slobodna zemlja iz koje može otići tko želi i kome nije dobro. Neprihvatljiv je odnos Vlade prema vrhunskim znanstvenicima", rekao je Richembergh.

Ocijenio je da se bagatelizirai omalovažava gesta koju je učinio prof. Ivan Đikić kao jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika. 

"Posljedice takvog odnosa prema želji da se domovine pomogne mogu biti goleme i to se odražava i na ukupnu sliku i ugled Hrvtske u svijetu", rekao je Richembergh.

Tome se, kaže, pretpostavlja tolerancija mediokriteta i osrednjosti. "Mi nemamo tisuća znanstvenika koji žive u inozemstvu, a žele pomoći svojoj domovini. Ova Vlada koju mi nazivamo Titanic vladom unatoč svim upozorenjima ide od sante do sante i ne obazire se ni na upozorenja ni na dobronamjerne kritike", rekao je HNS-ovac.

Naslovnica Hrvatska