Novosti Hrvatska

Prvi partizan osumnjičen za ratni zločin nikada neće biti osuđen jer je umro

Prvi partizan protiv kojeg su hrvatske vlasti pokrenule istražni postupak zbog sumnji na ratni zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu, te u vrijeme poraća, Petar Zinaić zvan Pepa, ipak nikada neće doći pred lice pravde jer je prošle godine u 90. godini umro u Beogradu, pa je slijedom toga Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu još u ožujku protiv njega odbacilo kaznenu prijavu.

Policija ga je punih 60 godina nakon zločina, u travnju 2007. godine, prijavila zbog odgovornosti za smrt više od 140 ljudi. Između ostalog on je kao šef Rejonsko obavještajnog centra (ROC) tijekom veljače 1945. godine pripremio likvidaciju 17 civila na ulazu u pećinu u mjestu Kremen.

U razdoblju od svibnja do kolovoza 1945. godine, on je, kao opunomoćenik povjerenstva Odsjeka za zaštitu naroda (OZN) za područje Slunja i Plaškog, odgovoran za likvidaciju 75 osoba, te još 18 osoba s drugih područja bivše Jugoslavije. Tijekom kolovoza i rujna 1946. godine, OZN-a za kotar Slunj, kojoj je na čelu bio Zinaić, odgovorna je za likvidaciju još 31 osobe s područja Slunja i okolice.

Nakon akcije Oluja Zinaić je odselio u Beograd, a sa sobom je odvezao pun kamion dokumenata, vrlo važnih za povijest Slunjskog kraja, te ih ustupio tamošnjem Državnom arhivu.

U ratu je četničku odoru zamjenio partizanskom, te bio krvnik mnogim Hrvatima, a nakon rata punih pedeset godina ostao je strah i trepet za mještane Slunja i okolice.

Mario Pušić/EPEHA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last