Novosti Hrvatska

BLOKADA U DUBROVNIKU

Štern: Milanoviću i Vlahušiću, otvorite Vekselbergu vrata ‘Belvederea’

BLOKADA U DUBROVNIKU

Jedan od najbogatijih Rusa, oligarh Viktor Vekselberg ( u krugu)

Dubrovnik je proljetos uzdrman najavom predstavnika Viktora Vekselberga, bogatoga ruskoga poslovnog čovjeka, a ljeti Dubrovčanina, da će se povući iz projekta “Belvedere”.

Njegova tvrtka “Vila Larus” kupila je taj dubrovački porušeni hotel u stečaju za 12 milijuna eura, najavila ulaganje od 150 milijuna eura, no našla se pred neočekivanim problemima zbog čega je zaustavio sve poslove oko budućega novog hotela.

Viktor Vekselberg nema problema s kupnjom “Belvederea”, nego s bivšim vlasnikom Zvonkom Stojevićem kao stečajnim vjerovnikom koji želi poništiti prodaju toga hotela. Jesu li se stvari u međuvremenu pomaknule s mrtve točke, pitali smo Davora Šterna, hrvatskog konzultanta ovoga ruskog oligarha.

Propada već 25 godina

– Stojimo gdje smo i bili, koče nas neriješeni vlasnički odnosi, odnosno postupci koje bivši vlasnik povlači prema novom vlasniku bez ikakve osnove. Vjerujem da se bez svesrdne pomoći državne uprave i gradskih organa to neće riješiti i da će završiti kao veliki dio investicija u Hrvatskoj – govori Štern.

Dodaje kako sve ovisi o dobroj volji državne uprave da se konačno, kao pravi zaštitnik investitora, stavi u funkciju da rješava probleme, a ne samo da bude promatrač sa strane.

– Trebalo bi da se nekakvim angažmanom država postavi u ulogu onoga koji će davati jamstva za određene stvari, koje bi, po našemu mišljenju, država trebala osigurati investitorima ne samo za ovaj projekt nego i drugima.

Država mora biti proaktivna u realiziciji projekata kakav je “Belvedere” za Dubrovnik i za Hrvatsku. Dvadeset pet godina gledati ruševine nekada vodećeg hotela u bivšoj Jugoslaviji, a definitivno najbolje pozicioniranog u Dubrovniku, nešto je neshvatljvo – kaže Štern.

Novom vlasniku “Belvederea” problematičan je bio i dubrovački DPU Belvederea koji je Gradsko vijeće Dubrovnika donijelo za uređenje toga najistočnijeg i najljepšega gradskog područja, no Štern kaže kako bi DPU Belvedere trebalo eventualno usuglasiti s novim projektom koji bi bio puno manji i prostorno zahtjevniji od onoga koji je sada na snazi.

– Međutim, sve to ići mijenjati a da se ne raščisti pitanje “čije je dijete”, nema smisla – smatra Štern.

Viktor Vekselberg je lani uplatio oko 92 milijuna kuna na ime kupnje “Belvederea” i taj je novac na računu Trgovačkog suda u Splitu.

Vjerovnici se ne mogu naplatiti sve dok se stečajni postupak ne završi.

Maja Rilović Koprivec

Naslovnica Hrvatska