Novosti Hrvatska

POKAZALA SOLIDARNOST

Grabar-Kitarović svečano postrojila mornare u Lori: Nositi uniformu na ovako visokim temperaturama je čast

POKAZALA SOLIDARNOST
Vrućina mi nije ni najmanji problem! Nositi uniformu na ovako visokim temperaturama zapravo je čast. Želim pokazati solidarnost, dakle, spremna sam i na veće izazove - komentirala je novinarima, u četvrtak, prilikom prvog posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici u Splitu, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović.

Blagdan Tijelova predsjednica je provela radno, nakon postrojavanja i pregleda počasne postrojbe Hrvatske ratne mornarice, te kratkog sastanka na kojoj joj je prezentirano stanje u HRM-u, obišla je Središte za obuku te razgledala vojne brodove.

- Razina spremnosti, obuke i morala naše mornarice je izvrsna! Ljudski potencijali su sjajni i jako sam zadovoljna. Radit ćemo i dalje na modernizaciji, širenju radarskih sustava, protuminskom djelovanju... U punoj smo spremi, a dokaz za to upravo je i školski brod Andrija Mohorovičić koji će od prvoga kolovoza sudjelovati u humanitarnoj akciji Triton, kojom ćemo pomoći u spašavanju izbjeglica. Naša baza na Sredozemlju bit će najvjerojatnije oko Malte ili Sicilije. Neće biti rotacija, kako je ranije bilo najavljeno, već ćemo sve odraditi u komadu - objasnila je predsjednica.

Komentirala je i nekoliko važnih društvenih događanja proteklih dana, pa je tako pozdravila usuglašavanje Hrvatske i Srbije oko broja nestalih u Domovinskom ratu, ali komentirala i slučaj Veljka Marića.
- Više od 1600 obitelji još uvijek čeka na svoj mir, odnosno na pronalazak nestalih i to je pitanje koje treba žurno rješavati. Što se Veljka Marića tiče očekujem da podnese zahtjev za pomilovanjem i svakako ćemo sve odraditi po zakonskim odredbama - poručila je Kolinda.

Odluku Vlade po pitanju suradnje s pravosuđem Bosne i Hercegovine, po kojoj će vraćati političke optužbe, ocijenila je dobrim potezom.

Prilikom posjeta Splitu predsjednica je i zapalila svijeću kod spomen obilježja 58 poginulih pripadnika mornarice u Domovinskom ratu, posjetila je vojarnu Sveti Juraj u Žrnovnici, a potom obišla i Postaju obalnog motrenja Vis.


TIHANA MAROVIĆ
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 2 of 5First1[2]345Last