Novosti Hrvatska

POLICIJA VIŠE PUTA INTERVENIRALA na mjestima na KOJIMA SE PROIZVODI IMPROVIZIRANI DINAMIT

Kućne radionice eksploziva: splitski tinejdžer Bengalka može cijeli grad dignuti u zrak

POLICIJA VIŠE PUTA INTERVENIRALA na mjestima na KOJIMA SE PROIZVODI IMPROVIZIRANI DINAMIT

U mladićevoj garaži u središtu grada policija je zaplijenila veću količinu legalnih tvari od kojih se jednostavno mogu proizvesti najjači eksplozivi

U mladićevoj garaži u središtu grada policija je zaplijenila veću količinu legalnih tvari od kojih se jednostavno mogu proizvesti najjači eksplozivi

Dok još traje kriminalistička obrada šokantne likvidacije Ive Pukanića, a istražitelji tragaju za bombašima vičnim rukovanju eksplozivom, javnosti je manje poznat podatak da je splitska policija nekoliko puta intervenirala u “kućnim laboratorijima”, gdje se već više puta proizveo improvizirani dinamit.

Između ostalih, na udaru policajaca našao se jedan osamnaestogodišnjak čiji su podaci poznati redakciji, a koji tvrdi da je s opasnim kemikalijama eksperimentirao iz čiste znatiželje i strasti prema kemiji.

U njegovoj garaži u središtu grada nedavno je zaplijenjena veća količina potpuno legalnih tvari od kojih je jednostavno proizvesti najjače eksplozive poput HTMD-a, TNT-a i dinamita, za koji tvrdi da je deset puta razorniji od industrijskog.

Igra s vatrom

Anonimni Splićanin ima znakovit nadimak Bengalka, a za Slobodnu Dalmaciju objasnio je svoje motive bavljenja ovim opasnim hobijem. Od malih se nogu, kaže, rado igrao vatrom i petardama, rastavljao rakete i bušio metke, a danas, u vlastitom labosu, od osnovnih kemikalija proizvodi neke od najeksplozivnijih spojeva.

- Nakon što sam tri-četiri godine proučavao i skupljao literaturu, upustio sam se u izradu pirotehnike. Malo pomalo, eksperimentirao sam s reaktivnijim spojevima, a onda sam počeo izradu najjednostavnijih spojeva kao što je spajanje baruta, zatim, preko termita i dimnih raketa s bojnom glavom došao sam do eksploziva koji su najopasniji.

Da bih ih lakše mogao izrađivati, podijelio sam ih u dvije kategorije te poredao od najslabijeg do najjačeg. Neke sam uspio izraditi, a neke i ne, jer me je sila zakona pretekla i onemogućila mi daljnje istraživanje. Napravio sam dosta poznatih eksploziva. Međutim, nikad nisam detonirao najopasnije spojeve - priznaje Bengalka, koji se u budućnosti nada školovanju za pirotehničara.

Nevjerojatna je činjenica da se većina ekstremno opasnih i štetnih kemikalija može jednostavno nabaviti u samoposlugama, ljekarnama ili trgovinama boja i lakova. Kemijskim spajanjem acetona za skidanje laka s noktiju, hidrogena za izbjeljivanje kose i solne kiseline za čišćenje sanitarija nastaje inicijalni eksploziv bijele boje koji, kada se zapali na otvorenome, nestane u vatri.

Kada bi ga se stavilo u cijev, prilikom paljenja fitilja došlo bi do eksplozije nezamislivih razmjera. Međutim, i sami “ljubitelji kemije” znaju da obično “kemijanje”, ako se pogriješi u omjeru reaktanata, može imati katastrofalne posljedice.

Glavobolja i vrtoglavica

- Osim opasnosti od požara ili eksplozija, izlaganje kemikalijma ili neoprezno rukovanje može dovesti i do neposredne opasnosti za zdravlje. Simptomi trovanja su ubrzan rad srca i ubrzano disanje, glavobolja, vrtoglavica, pospanost, mentalna konfuzija, slaba koordinacija, oštećenja kože i sluznice, a u slučajevima ekstremno dugih izloženosti moguće su i teže posljedice oštećenja unutarnjih organa - upozoravaju stručnjaci.

Njihove riječi potvrđuje i Bengalka koji je, koristeći 97-postotnu sumpornu kiselinu, imao ozbiljne probleme s kožom nakon što je kiselina progorila rukavice, dok mu je nitratna kiselina uzrokovale probleme s očima, plućima i krvarenje iz nosa.

Dok se tijekom nastave kemije izvode neki od najjednostavnijih pokusa, školarci sve češće istraživanja nastavljaju kod kuće, nerijetko skrivajući kemikalije koje su kriomice pohranili u spavaću sobu. Roditelji nisu ni svjesni što se događa dok neki od eksperimenata ne pođe po zlu.

1706 komada eksploziva zaplijenila je splitska policija u posljednjih godinu dana

3487 kilograma je težina zaplijenjenog materijala

117,5 kilograma bilo je čistog eksploziva

86.654 komada nerasprskavajućeg streljiva

Sve na internetu

Najveći broj informacija o ilegalnoj izradi bomba krije se na internetu. Donedavno je postojala i hrvatska internet stranica ”enygmator.bravehost.com“, gdje su se okupljali domaći momci razmjenjujući bombaška iskustva. Na internet-servisu Youtube također je na stotine snimaka s detaljnim prikazima detonacija.

Klasa optimist

U početku nisam rekao roditeljima čime se bavim, ali povećavanjem broja kemikalija i češćim eksperimentiranjem shvatili su što radim. Često mi napominju da budem oprezan, ali budući da radim s malim količinama, ne može mi se ništa dogoditi, kaže osmaš Petar.

Naoružani do zuba

U jednoj prilici oduzeta je i golema količina kemikalija, redom: kalijev sulfat, magnezijev nitrat, kalcijev nitrat, trinitroceluloza, kalijev nitrat, barut sivi, klorid, octena kiselina, natrijev hipoklorat, natrijeva lužina, aceton, formadehid, amonijak otopina, vodikov peroksid, sumporna kiselina, benzin, etanol denaturirani, sumporasta kiselina, vodikov peroksid, nitro razređivač, glicerol, dušična kiselina, drveni ugljen,, amonij nitrat, bakrov oksid, parafin, dekstrin, željezov klorid, natrijev hidroksid, cinkov oksid...

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last