Novosti Hrvatska

pregovori u motelu

Nakon sastanka s Karamarkom, Petrov demantira da je na pomolu politička romansa Mosta i HDZ-a

pregovori u motelu
Da se Božo Petrov sastao s Tomislavom Karamarkom, odjeknulo je u javnosti poput atomske bombe. Što prvi čovjek Metkovića, koji se nastoji profilirati kao neformalni vođa takozvanog trećega puta, ima raditi s čelnikom najjače oporbene stranke, upitali su se mnogi, a među njima i Denis Šešelj , koji je o misterioznom sastanku u hotelu “Merlot” uz Magistralu u Opuzenu izvijestio na društvenim mrežama.

Odmah su krenule priče da je na pomolu nova koalicija ili barem suradnja Mosta i HDZ-a, što nije dobro primljeno među zagovornicima trećeg puta. Međutim, Božo Petrov u susretu s Karamarkom ne vidi ništa sporno.

Ističe da taj razgovor nikako ne utječe na njegovo političko opredjeljenje, niti mijenja stav o političkim strankama i pojedincima.
Informacija da ste se sastali sa šefom oporbe Tomislavom Karamarkom uzbunila je javnost. Kako na to gledate dan poslije?

– Dan poslije još sam više uvjeren da se u Hrvatskoj treba mijenjati političku kulturu u potpunosti, a ne samo HDZ i SDP sa svim svojim klonovima. Ako jedan sastanak na javnome mjestu može uzbuniti javnost, onda svi živimo pod mobingom komunikacijske uzbune.

Hoću li sutra, dok hodam ulicom, morati na različit način gledati ljude, ovisno o tome dijelim li s njima ili ne dijelim političko mišljenje? Od samih početaka Mosta spremni smo na svakojake javne optužbe, podmetanja i insinuacije.

Što je bio stvarni povod sastanku?

– Sukob s lokalnim i županijskim HDZ-om oko Doma zdravlja u Metkoviću. Neka oni koji u tome vide nekakvu političku romansu znaju da je povod sastanka sukob s lokalnim HDZ-om. Ponavljam, pitanje Doma zdravlja u Metkoviću predmet je našeg sukoba s HDZ-om, pa to i vi novinari najbolje znate, a ne povod za naše idilične sastanke.

Nije, dakle, u pitanju nikakva naivnost u postupcima, nego stroga odgovornost mene kao gradonačelnika da riješim pitanje Doma zdravlja u svojem gradu, koji je pod županijskom ingerencijom koju u ovom trenutku kontrolira lokalni HDZ. Nakon višemjesečnih pokušaja da to riješim na lokalnoj razini, odlučio sam provjeriti spremnost rješavanja problema “oči u oči” s predsjednikom stranke s čijom sam lokalnom strukturom u sukobu.

Zašto ste izabrali baš hotel pokraj Magistrale za susret?

– Budući da se u hotelu “Merlot” održavao Hidrometeorološki kongres, kojem je jedan od pokrovitelja Turistička zajednica grada Metkovića čiji sam po funkciji predsjednik, a predsjednik HDZ-a je bio na povratku sa skupa u Dubrovniku, dogovorili smo se da se nađemo u tom hotelu na Magistrali jer nam je obojici najviše odgovaralo. Dakle, sastali smo se na javnome mjestu bez skrivanja i skrivenih motiva.

Nije li za jednoga gradonačelnika priličnije da se sa šefom najjače oporbene stranke ili bilo koje druge stranke sastane u Uredu gradonačelnika, bez obzira na temu razgovora?


– Susret s predsjednikom neke stranke nije susret sa županom ili drugom osobom izvršne vlasti. Takav susret, u kojem se provjerava načelna spremnost za rješavanje problema predsjednika čija stranka na lokalnoj razini ima izvršnu moć, ne mora biti u službenim prostorijama ni Grada Metkovića ni Županije.

Našli smo se na javnom neutralnome mjestu u odnosu na Grad Metković i Županiju. Dopustili smo da to vide stotine ljudi. Budući da to nije dovoljno za poruku da ništa ne moram skrivati, sljedeći susret s gospodinom Karamarkom, ali i s predsjednicima drugih stranaka s čijim se lokalnim tijelima ne slažemo, bit će na Trgu bana Jelačića. I neću imati ništa protiv toga da budu postavljeni i zvučnici da se bolje čuje o čemu razgovaramo.

U ovom susretu mnogi vide koaliciju ili nekakvu suradnju s HDZ-om. Što kažete o tome?

– Mi smo od HDZ-a udaljeniji nego što su međusobno udaljeni HDZ i SDP. Mislim da je velika interesna koalicija realnija od naše bilo kakve suradnje i s HDZ-om i SDP-om kad je u pitanju hrvatska politička stvarnost.

Velika interesna koalicija je u panici dogodi li se ozbiljna, s njima interesno nepoveziva politička opcija. A to jest Most – interesno nepoveziva politička pozicija i s HDZ-om i SDP-om i svim njihovim prirodnim i umjetnim “satelitima”.

Predlažem da se hitno nađu gospodin Milanović i gospodin Karamarko i u interesu ove zemlje dogovore veliku koaliciju, jer je to prirodnije nego da od nas sutra očekuju da budemo jezičac na njihovoj vagi.

stanislav soldo, foto: tom dubravec / cropix


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last