Novosti Hrvatska

Primopredaja u Lori: Predrag Stipanović novi zapovjednik HRM-a

Komodor Predrag Stipanović od petka je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM), a svečana primopredaja dužnosti održana je u Domu hrvatske vojske na splitskom Poljudu, gdje je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić najavio modernizaciju HRM-a, poboljšanje sustava i nove brodove.

General Lovrić je rekao kako je Komodor Predrag Stipanović došao u pravo vrijeme, kada pred HRM-om stoje zadaće izgradnje novih obalnih ophodnih brodova, povezivanje radara u jedinstvenu integriranu radarsku sliku Jadrana, izgradnja sposobnosti protuminskog djelovanja, izgradnja van obalnog ophodnog broda. Svime spomenutim, dodao je, mornarica će se modernizirati u naredne tri godine.

"Svi ti procesi će tražiti profesionalnost i odgovornost. Smatram da je Komodor Predrag Stipanović sposoban odgovoriti svim tim izazovima koji stoje ispred njega, kao i svi časnici u HRM-u, jer je to vrlo profesionalna i odgovorna organizacija u kojoj svi časnici služe na ponos Hrvatskoj", poručio je Lovrić.

Unatoč najavljenoj modernizaciji, ne očekuje da će se proračun za obranu mijenjati u naredne tri godine, kada bi trebao biti i nešto veći i dosegnuti 2 posto BDP-a. Na novinarski upit hoće li još biti smanjen broj vojnika, Lovrić je odgovorio kako se ne predviđa značajno smanjenje profesionalnih vojnika. Izvijestio je kako Hrvatska ima 15.100 pripadnika Oružanih snaga i djelatnih vojnika, te da bi se taj broj umanjio za 500 do 600 pripadnika. "U naredne dvije do tri godine bit će prirodan proces odljeva kadra, nitko neće ostati na ulici i Oružane snage će kroz školovanje izgrađivati nove i mlade kadrove", rekao je Lovrić.

U svom je obraćanju komodor Stipanović rekao kako su već pokrenuti projekti opremanja i modernizacije HRM-a. Najavio je da će do sredine ove godine biti položena kobilica prvog od pet obalnih ophodnih brodova, kao i da je u tijeku javni natječaj za modernizaciju i dovođenje u operativnu uporabu radarskog sustava za nadzor mora.

Uskoro se, dodao je, očekuje i dobivanje na korištenje dva autonomna podvodna vozila za potrebe protuminskih ronitelja, a u tijeku su i pregovori za nabavku dva lovca mina. "Do kraja planskog razdoblja, a to je 2024. godina, slijedi nabava izvanobalnog ophodnog broda i kupnja novog protubrodskog raketnog sustava. Važna nam je zadaća i održavanje borbene tehnike. Isto tako, očekujem da ćemo ove godine izvršiti kontrolno tehničko lansiranje rakete RB-15B i donijeti odluku o produljenju njezinog vijeka uporabe do stvaranja uvjeta za nabavu novog protubrodskog raketnog sustava", kazao je.

Novinarima je izjavio i kako mu je današnji dan ispunjen emocijama, a ponos i čast što je izabran na novu dužnost neopisiva. "Naravno da su veliki izazovi ispred HRM-a. Vjerujem u sebe i svoje sposobnosti i znanje, ali prije svega u svoje ljude i prve suradnike da ćemo sve realizirati. Neće nam biti lako i jednostavno, ali zato jesmo tu. Ono što nas ne ubije to nas ojača", poručio je novi zapovjednik HRM- a.

Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH te uz suglasnost ministra obrane, kontraadmiral Robert Hranj razriješen je dužnosti zapovjednika HRM-a te postavljen na dužnost direktora Glavnog stožera OS RH. Dužnost zapovjednika HRM-a od kontraadmirala Hranja preuzeo je Komodor Predrag Stipanović, dosadašnji načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a.

Komodor Predrag Stipanović rođen je 1964. u Osijeku. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu je diplomirao 1986. godine. Dragovoljac je Domovinskog rata od 28. rujna 1991. nakon čega u HRM- u obnaša dužnost zapovjednika raketno topničkog brodskog odreda. Završio je Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro", Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", te školovanje u SAD- u. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića, te više puta nagrađen i pohvaljen za rad i doprinos izgradnji HRM-a.

(H)
Foto: Paun Paunović / CROPIX 
Naslovnica Hrvatska