Novosti Hrvatska

MRSIĆEVA POVIŠICA

Mlada pedagoginja Ivana: Kad od države dobijem 2400 kuna za stažiranje, kupit ću auto

MRSIĆEVA POVIŠICA

‘Život će biti lakši uz više naknade’, poručuju Ivana i Doris / Ante Čizmić/CROPIX

Iz Ministarstva rada potvrdili su nam da planiraju stažistima osigurati naknadu za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, i to do visine bruto minimalne plaće koja iznosi 3017 kuna.

Tatjana Dalić, pomoćnica ministra Miranda Mrsića, najavila je povećanje naknade na prosječnih 2400 kuna neto (ovisno o prebivalištu korisnika, uplaćenim prirezima i slično, op.a.), što je značajan razlog za radovanje stažistima i svima onima koji će to tek postati. Trenutačno, naime, oni primaju 30 posto manji iznos, odnosno 1600 kuna mjesečno.

Spomenuto povećanje trebalo bi, prema riječima Krunoslava Vidića, glasnogovornika Ministarstva rada, stupiti na snagu s prvim danom nove godine ako se nađe novac u proračunu, što je, praktički, gotova stvar.

U Hrvatskoj se u ovom trenutku stručno osposobljava 22.566 osoba, od kojih ih je u Splitu 1978. Ako staž nastavljaju iduće godine, i oni će preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) dobivati uvećanu naknadu, dakle, spomenuta se odluka neće primjenjivati samo na one koji će se uključiti u siječnju 2015. godine.

– Najviše je stažista ove godine angažirano u djelatnostima obrazovanja, javne uprave i obrane, obaveznog socijalnog osiguranja, te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Nisu loše zastupljene ni stručne, kao ni znanstvene i tehničke djelatnosti, u građevinarstvu najbolje prolazi elektrometalska djelatnost, a na staž se ide i za uslužna zanimanja poput frizera i kozmetičara – objašnjava Žana Gusić, predstojnica HZZ-ova splitskog područnog ureda.

Na majčinoj spizi

U sektoru obrazovanja, koji je najtraženiji zbog obveze polaganja stručnog ispita, pronašli smo i naše dvije sugovornice – učiteljicu engleskog jezika Doris Baljkas i pedagoginju Ivanu Goretu.

Obje su na stažu u Osnovnoj školi “Manuš”, Doris je stigla u veljači, a Ivana je prije sedam dana tek počela.

Dok će jedna, dakle, odraditi gotovo cijelo stručno osposobljavanje za naknadu od 1600 kuna, drugoj će država, sudeći prema najavama, uplaćivati 2400 kuna mjesečno, i to bez troškova prijevoza.

– Ako je to istina, super! Odmah kupujem auto da više ne vozim mamin! Dok živim s roditeljima, ne moram razmišljati kako ću poplaćati režije ili kupiti hranu, tako da je bolje da taj novac potrošim na nešto konkretno – razmišlja Ivana.

I Doris kaže kako bi joj više novca dobro došlo – prije mjesec dana, otkako se udala, više nije na roditeljskoj spizi. Dosad je mjesečno raspolagala s 1900 kuna (naknada od 1600 kuna plus troškovi prijevoza, op.a.), što nedvojbeno nije bilo dostatno za samostalan život.

– Suprug ima stalni posao, pa ćemo nekako izdržati... Bez obzira na sve to, ne žalim se. Nekim mojim kolegama bilo je ispod časti raditi za 1600 kuna, pa u pet godina, radeći po zamjenama, ne uspiju “skupiti” za staž – govori Doris.

Slično razmišlja i Ivana, koja kaže da je nakon diplome bila u panici “a što sad”, te da joj je bilo najvažnije što prije početi sa stažem.

– Ne bih se čak ni usudila raditi samostalno kao pedagog prvih godinu dana, zato mi je drago što imam mentoricu – kaže mlada pedagoginja.

LINDA PERIĆ

Mentori, hvala vam!

Iako postoji velik interes za stažiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama, malo njih odlučuje se uzeti mladu osobu na stručno osposobljavanje, i to ponajprije zbog nedostatka zainteresiranih mentora. Naime, svakoj osobi uključenoj u spomenutu mjeru poslodavac mora osigurati i mentora koji će je učiti poslu.

– Teško je nekoga natjerati da pored svojih uobičajenih zadataka radi još nešto što mu se uopće ne plaća. To mora biti stvar dobre volje, a u našem je kolektivu, na sreću, ima. Stalno uzimamo nove ljude jer želimo pomoći mladima barem da steknu uvjete za polaganje stručnog ispita. Oni su nam i potencijalni kandidati za zapošljavanje ili barem za angažiranje na zamjenama – kaže Marita Guć, ravnateljica OŠ “Manuš”, u kojoj uskoro sedam osoba počinje sa stručnim osposobljavanjem.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last