Novosti Hrvatska

Ukinuto izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji, privremeno evakuirani se vraćaju kući

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru, privremeno evakuirani se vraćaju kući, a nastava počinje u ponedjeljak.

"Odluka (o ukidanju izvanrednog stanja) je donesena na prijedlog Hrvatskih voda, za koje i dalje ostaje na snazi mjere izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je i dalje visok, nadzor nad nasipima je potreban 24 sata dnevno, kako bi se pravovremeno sanirala eventualna oštećenja. Stožer je donio i preporuku o ukidanju djelomične evakuacije stanovnika. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji započet će u ponedjeljak, kada nastavljaju s radom i dječji vrtići u Slavonskom Brodu", rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović nakon današnjeg sastanka.

Županijski stožer danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca.

"Tretman ćemo tražiti za područje cijele županije jer su zaobalne vode velike. Larvicidno se područje nije tretiralo, što sada rezultira velikom najezdom komaraca. Tretman je potreban i kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti", kaže Vlaović.

Povratak privremeno evakuiranih u Podvinje, Brodsko Vinogorje i Brodski Stupnik počet će tijekom poslijepodneva.

"Sačekat ćemo da prođe ručak, a onda ćemo organizirati prijevoz evakuiranih kući. Vezano uz tretman komaraca, sredstva koja smo predvidjeli kao redovitu mjeru su premala za situaciju u kojoj smo sad, zato nam je potrebna i pomoć. Očekujemo od Vlade, a danas ću to reći i predsjedniku, da cijeli prostor bude tretiran iz aviona i s jedne i s druge strane Save. To je nešto što mi ne možemo sami odraditi", rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda kaže Mirko Duspara.

Nakon ukidanja evakuacijskih centara za stanovnike Brodsko-posavske županije Crveni križ u Slavonskom Brodu ostavlja na raspolaganju još dvije lokacije u slučaju potreba smještaja za građane iz Vukovarsko-srijemske županije i eventualno Bosne i Hercegovine.

Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave.

"I dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima. Obitelji koje su stigle iz BiH smještene su u privatnom smještaju, dio je na skrbi domaćina, a dio koji je dobio na korištenje stanove opskrbljujemo hranom. Upiti s terena dolaze i za zaštitnim sredstvima od komaraca zbog velike najezde", rekla je Milena Grgić, predsjednica Crvenog križa Slavonski Brod.

Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje danas je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

Stožer je zato još jednom uputio poziv općinama da dostave preliminarne procjene šteta, te da se popiše utrošeni materijal, oštećena oprema i brojke angažiranog ljudstva tijekom proteklih dana.


Na području Posavskih Podgajaca razina vode opada


Na području Rajevog Sela vode rijeke Save još uvijek ulaze u područje županjske Posavine iako ne više tolikim intenzitetom kao prije nekoliko dana, tako da je na području Posavskih Podgajaca razina vode i nešto opala, izvijestili su vukovarsko-srijemski Državni centar za zaštitu i spašavanje i Stožer za zaštitu i spašavanje.

"Najvažnija poruka s ovoga sastanka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare.

Kazao je kako je u ovom trenutku najbitnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke dok je posjet tim područjima bilo koga tko nije neposredno uključen u obranu, pa i mještana, strogo zabranjen i moguć je jedino organizirano. Ostojić je također najavio kako će do poslijepodneva pokraj nogometnog stadiona NK "Sladorana" u Županji biti završeno podizanje volonterskog centra koji će biti središnje mjesto za prihvat volontera i iz kojega će se volonteri organizirano slati u ispomoć.

Na pitanje ima li na poplavljenim područjima pokušaja krađa, Ostojić je kazao kako je "stanje s pljaškašima takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati". Poručio je kako je će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima, primjeniti najstrože policijske ovlasti.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros preletio ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, kazao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajevog Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu.

Kod toga mjesta nasip je probijen u subotu i to u širini 120 metara, a vojska će ga pokušati sanirati tako da ga se potpuno ne zatvori jer, kako je pojašnjeno, mora se ostaviti mogućnost da se, kada razina Save opadne, voda iz Posavine preko toga oštećenja vrati u Savu.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića, razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksminalno dostignute visine prošloga vikenda. Iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni, kazao je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako sustav pomoći ugroženim područjima funkcionira u potpunosti te kako je "ovo prilika da pokažemo snagu i jedinstvo kako bi se spasilo što se spasiti da".

H

Naslovnica Hrvatska