Novosti Hrvatska

Agencija za plaćanje u poljoprivredi započela s isplatama potpora: 147,6 milijuna kuna za mlijeko

Ilustracija: CROPIX

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom drugog dijela potpore na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu.

Tako je isplaćeno 147,6 milijuna kuna za mlijeko (kravlje, ovčje, kozje), premija za krave dojilje, ovce i koze te državna pomoć za mliječne krave, duhan, šećernu repu i maslinovo ulje.

Naredni tjedan isplatit će se dohodovna potpora I i II skupine, ostala izravna potpora, mjere ruralnog razvoja (ekološka, integrirana, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, teži uvjeti gospodarenja), 4. kvartal potpora u ribarstvu i mjere tržišne intervencije za mandarine.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi podsjećaju poljoprivredne proizvođače da rok za predaju zahtjeva za potporu za 2013. godinu ističe u srijedu 15. svibnja 2013. godine, s time da se zahtjevi mogu podnijeti i 25 kalendarskih dana nakon tog roka. No, u tom slučaju smanjuje se visina plaćanja u iznosu od 1 posto po radnom danu kašnjenja za tog korisnika. Do sada je zahtjev popunilo 93 tisuće korisnika.

Od ove godine izravna plaćanja se provode u potpunoj sukladnosti s pravilima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, koja zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, ističu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Stanislav SOLDO
Naslovnica Hrvatska