Novosti Hrvatska

ŠTO JE OVO NAMA TREBALO

Cijena Afganistana: Hrvatsku je vojna avantura u toj dalekoj zemlji do sada koštala 670 milijuna kuna

ŠTO JE OVO NAMA TREBALO
I Hrvatska će se pridružiti nacijama koje su odlučile povuči svoje snage iz Afganistana do kraja 2014. godine.
Niti 140 tisuće združenih američkih i ISAF-ovih vojnika, te još 10 tisuća raznoraznih plaćenika, nije bilo dovoljno da se u deset godina ratovanja pobijedi 40 tisuća talibana.

Rat u Afganistanu je izgubljen, pa će u naredne dvije godine Amerikanci i saveznici, a među njima i Hrvatska, „podviti repove“ i napustiti tu gorsku državu. Već tijekom ove godine slijedi smanjenje broja hrvatskih vojnika.

Sve nas manje ima tamo

S prošlogodišnjih 350 vojnika, hrvatski vojni kontingent u dalekom Afganistanu već sada broji 220 pripadnika. Slijedi daljnje smanjenje do kraja 2014., pa se pretpostavlja da će konačna brojka biti ispod 50 vojnika koji bi ostali u Afganistanu nakon okončanja najveće NATO-ove operacije u povijesti.

Kako nam kažu u Ministarstvu obrane RH, slijedi se NATO-va izlazna strategija Sjevernoatlanstke vojne alijanse.

- Konačne brojke ovise o planovima i dinamici ostalih partnera u budućoj operaciji. Sada je u ISAF-u 21. hrvatski kontingent (HRVCON) koji ima nešto manje od 220 pripadnika i planski će se broj smanjivati sa svakim sljedećim kontingentom za oko 50 do 70 sudionika.

I veličine budućih kontingenata, kao i do sada, ovise o dogovoru, usuglašavanju s partnerima na konferencijama za generiranje snaga koje slijede i koje su sastavni dio funkcioniranja NATO-a. Hrvatska ima namjeru da i dalje najveći broj pripadnika hrvatskog kontingenta u operaciji bude mentorski sastav. Manji dio hrvatskog kontingenta bi radio u tada postojećem stožeru/zapovjedništvu.

Prema sadašnjim projekcijama riječ je o 5 do 10 časnika i dočasnika. Tek jedan, nužan dio kontingenta radio bi zadaće osiguranja. Prema sadašnjim planovima taj dio bi bio veličine desetine pojašnjeno nam je u Ministarstvu obrane. Hrvatskih pripadnika operacije ISAF raspoređeni su u bazama u Kabulu u kampovima „Werehouse“, „Alamo“, „KAIA“, „Eggers“, „Phoenix“, „Black Horse“ i Zapovjedništvu operacije ISAF, te Mazar -e-Sharifu kampovima „Mike Spann“ i „Marmal“.

- Slanjem vojnika u Afganistan mala je Hrvatska dobila veliki međunarodni probitak i političke benefite kod saveznika, posebno Amerike - smatra vojni analitičar Igor Tabak.

- Za Hrvatsku je to bila uspješna misija, kako zbog velikog iskustva za HV, kako zbog činjenice da tamo niti jedna Hrvat nije smrtno stradao. Manji dio hrvatskih vojnika zasigurno će ostati nakon 2014. na obuci regularne Afganistanske vojske koja treba preuzeti odgovornost za zemlju. S druge strane, smanjit će se mogućnost solidne zarade našim vojnicima koji su nakon 6 mjeseci misije imali 140 tisuća kuna u džepu. Smanjit će se i ukupna spremnost sudjelovanja HV-a u budućim međunarodnim misijama - kaže vojni analitičar Tabak.

Plaćen NATO

S obzirom da je kroz ISAF misiju prošlo preko 1500 hrvatskih vojnika, te da su ukupni troškovi po vojniku bili oko 450 tisuća kuna, 10-godišnje sudjelovanje u Afganistanu hrvatske je građane koštalo najmanje 670 milijuna kuna.

- Bilo bi bolje da smo barem polovinu tog iznosa potrošili na izgradnju infrastrukture za siromašne Afganistance -smatra Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije u Zagrebu.

- Jasno je da smo sudjelovanjem u ISAF-u, zapravo, platili naš ulazak u NATO. Međutim, ISAF misija je očito propala, a nakon odlaska večine međunarodnih snaga, Afganistance ostavljamo u nasilju - kaže Bosanac. Globalno gledajući, sve će se vratiti na ono stanje koje je bilo 2001. kad su Amerikanci i ostali krenuli u međunarodnu misiju, koju neki nazivaju - okupacijom.

Nakon potrošenih milijardi dolara, više od 2500 mrtvih savezničkih vojnika i više od 16 tisuća ranjenih, bez poraženih, ali i bez pobjednika. I razrušenog, te razjedinjenog Afganistana.

DENIS KRNIĆ

Ameri mole Nijemce

SAD namjerava u Afganistanu zadržati određeni broj specijalnih snaga čiji bi zadatak bio lov na teroriste i pružanje potpore afganistanskim snagama. Amerikanci bi rado da u Afganistanu ostanu i njemačke posebne postrojbe (KSK).

Na terenu 140 tisuća vojnika

Njemačka je sa 4900 vojnika treća snaga u Afganistanu nakon SAD-a i Velike Britanije. Nakon 2014. godine Njemačka bi mogla u Afganistanu zadržati još oko tisuću pripadnika Bundeswehra. SAD trenutno ima 90 tisuća vojnika i time pokrivaju najveći dio snaga ISAF-a od ukupno 140 tisuća vojnika

Duže od Vijetnama

Amerika je u Afganistanu zaglavljena već više nego što je svojevremeno bila u Vijetnamu, i ovo je postao najduži rat u njenoj povijesti. Sovjetsko povlačenje iz Afganistana 1988. godine američka i javnosti zapadnih država slavile su kao veliku pobjedu nad SSSR-om, ne sluteći da će 15 godina kasnije njihovi vojnici ostavljati kosti na tim istim afganistanskim gudurama.

BROJKE

1500 hrvatskih vojnika prošlo je Afganistan.

450 tisuća kuna je cijena po svakom vojniku.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last