Novosti Hrvatska

cirkus se nastavlja

Sabor donio proračun za 2013.; HDZ napustio sjednicu; Linić: Imaju neku čudnu politiku stvaranja ekscesa

cirkus se nastavlja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Linić: HDZ ima neku čudnu politiku stvaranja ekscesa

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas oporbene prigovore da Vlada uopće nije raspravila njihove amandmane na prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu, a HDZ-ovo napuštanje sabornice ocijenio je kao "neku čudnu politiku stvaranja ekscesa".

"Sami su zastupnici potvrdili da smo uzeli neke njihove amandmane, pa ponašanje HDZ-a samo pokazuje neku čudnu politiku stvaranja ekscesa, neke njihove čudne istine. Dapače, ljudi koji su uvijek, uvijek prihvaćali amandamane bez odluka Vlade, sada prigovaraju Vladi koja je mijenjala Poslovnik i praksu, pa nitko od nas ne donosi nikakve odluke o prihvaćanju i odbijanju bez da o tome odluči Vlada", izjavio je Linić novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je kako je Vlada na sjednici prošloga četvrtka raspravljala o državnom proračunu, pa u tom smislu i o amandmanima na taj prijedlog, potvrdu čega vidi i u tome da je sama Vlada, rekao je, u svojim amandmanima prihvatila neke oporbene zahtjeve.

Linić je napomenuo kako je premijer Zoran Milanović, upravo kako bi se prekinula praksa HDZ-ovih vlada da o amandmanima i zakonskim projektima odlučuju sami ministri bez cijele Vlade, krajem listopada ove godine promijenio Poslovnik o radu Vlade i utvrdio da nitko osim Vlade nema pravo mijenjati tekstove prijedloga zakona, pa i proračuna.

"Prema tome, izmjenama Poslovnika Zoran Milanović je upravo uskratio bilo kojem ministru mogućnost da samoinicijativno nastupa pred Saborom, već da o tome odlučuje samo Vlada. Sjednica Vlade koja je održana u četvrtak ukazuje upravo o tome o čemu govorim", poručio je.

Linić je istaknuo kako je i oporbeni HDSSB na početku današnje rasprave govorio kako je Vlada uočila da nisu osigurana sredstva za općine i gradove koji su preuzeli obveze pri izdavanju građevinskim dozvola, te da je takve obveze Vlada ugradila u svoj amandman.

"Dakle, itekako smo raspravljali o njihovim amandmanima i to pokazuje sam amandman Vlade. Mi smo prihvatili da 62 milijuna kuna moramo osigurati za jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su preuzele na sebe obvezu za preuzete službenike da direktno obavljaju usluge odobravanja građevinskih dozvola. Prema tome, o njima se raspravljalo u četvrtak na sjednici Vlade i od tuda amandaman Vlade iz svih tih rasprava", poručio je.

Na novinarski upit kako to da su proračunom za milijun kuna smanjena sredstva za USKOK, iako to tužiteljstvo pridonosi državnom proračunu kroz oduzimanje nezakonito stečene imovine, Linić je odgovorio kako nije rezano samo USKOK-u, odnosno resoru Ministarstva pravosuđa, već da je svim ministarstvima ukupno srezano 3,5 milijardi kuna vrijednih zahtjeva, od kojih su brojni bili opravdani.

"Oni su i uzrok nezadovoljstva jer kad gledamo omotnicu za poljoprivredu itekako bi bili lagodniji da smo mogli osigurati 600 milijuna kuna dodatnih sredstava za poljoprivredu. Ali isto tako, pitam svakoga tko postavlja takva pitanja zašto nam je pao rejting, zašto imamo 4 milijarde kuna rashoda u 2013. godini u odnosu na ovu godinu? Zato što ova Vlada krpa sve dugove koje bivša Vlada nije pokazala, i 9 milijardi kuna brodogradnji, i kamate na preuzete dugove, restrukturiranje željeznica, neplaćene obveze po Hrvatskim cestama i sve ono što bi dospjelo iduću godinu", naglasio je Linić.

"Ono što mi radimo jest da samo zbrajamo dubioze koje je netko ostavio i nikad nije prikazivao", dodao je, istaknuvši da su upravo te dubioze i razlog zašto Vlada ima problema sa sastavljanjem proračuna te sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti koji je donijela bivša vlada.

"Uz nju su bili i socijalni partneri i privrednici, ali eto, nema veze. Što veća recesija, trebali smo više rezati. A u isto vrijeme vidimo da svi kojima smo smanjivali rashode itekako mogu izražavati nezadovoljstvo. Prema tome, reforme će biti vrlo teško provoditi jer reforme koštaju, a sredstava u recesiji sve je manje", ustvrdio je.

Linić je istaknuo kako, upravo zbog pridržavanja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, Vlada nije odobrila opravdane zahtjeve u svim resorima, jer "ova vlada ne može živjeti na način da se samo zadužuje".

"Istovremeno, i građani su porezno itekako porezno opterećeni pa žive teže, a privrednici žele još veće razduživanje s poreznim opterećenjima. Znači, jedni žele rasterećenje, građani su itekako opterećeni, a drugi imaju zahtjeve. To samo znači da se trebamo vani zaduživati. A moj odgovor je - i previše se vani zadužujemo. I ta zaduženja nas u ovom trenutku koštaju već oko 10 milijardi kuna kamata, i očito da prostora za zaduživanje nemate. I zato treba odabrati, što su prioriteti", poručio je Linić.

Sabor donio državni proračun za 2013. godinu

Hrvatski sabor danas je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna.

Za Vladin prijedlog proračuna glasovala su 83 zastupnika vladajuće koalicije, 6 oporbenih zastupnika bilo je protiv, a isto toliko suzdržanih.

Prema donesenom proračunu, deficit proračuna u 2013. povećat će se za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, što iznosi 3,1 posto BDP-a.

Proračunom za iduću godinu planiran je rast BDP-a od 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od 3 posto, u 2015. za 3,5 posto.

Projekcija je Vlade i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, i dalje biti značajna, 3,5 posto, a u 2014. i 2015. na razni nešto iznad dva posto.

U Banskim dvorima ističu kako ih je kod izrade proračuna vodila politika razvoja i fiskalne konsolidacije, odnosno bitka za gospodarski rast i jači BDP kao okosnicu koja bi opravdala nastavak fiskalne konsolidacije i štednje.

Izglasavanju proračuna prethodila je burna rasprava, tijekom koje je vladajuća većina odbila sve oporbene amandmane.

Među odbijenima je i onaj Kluba HDZ-a koji je tražio gotovo milijardu kuna više za Ministarstvo poljoprivrede, na stavci "Izravna plaćanja u poljoprivredi".

Nije prošao ni HDSSB-ov amandman kojim se zahtijevalo 600 milijuna kuna više za to ministarstvo, odnosno za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora.

Nakon obrazloženja resornog ministra Tihomira Jakovine kako su predviđena sredstva za tu namjenu dostatna za 2013. godinu, Dinko Burić je u ime HDSSB-a poručio kako odbijanjem tog amandmana i smanjenjem proračuna za poljoprivredu nanosi neizmjernu štetu hrvatskom selu i poljoprivredi, a najviše Slavoniji i Baranji.

"Vi ništa ne činite, samo slijepo slušate i dižete ruke. Vi ste krivi čovjek na krivom mjestu", poručio je ministru Jakovini.

Vladajući su odbili niz HDZ-ovih amandmana, a kako su HDZ-ovi zastupnici ranije demonstrativno napustili sabornicu, nisu se očitovali o tom odbijanju.

Odbijen je tako amandman Branka Bačića (HDZ) da se za 35 milijuna kuna poveća stavka za poticanje redovitih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija, kao i amandman HDZ-ovaca Božidara Kalmete, Branka Kutije i Ane Lovrin da se 70 milijuna kuna više izdvoji za izgradnju trajektne luke Gaženica.

HDZ-ovac Branko Bačić amandmanom je tražio i 120 milijuna kuna više za subvencije i državna jamstva za stambene kredite.

Nije prošao ni amandman HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića koji je tražio čak 2,7 milijardi kuna više za HZZO, na stavci "Bolnička zdravstvena zaštita".

"Ovo je za Guinnessovu knjigu 'vjerovali ili ne'", obrazložio je Vladino odbijanje ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Odbijeno je i više HDSSBB-ovih amandmana, među kojima i onaj kojim je ta stranka zahtijevala pola milijarde kuna više za izgradnju koridora Vc od Osijeka do granice s Mađarskom.

Saborska većina odbila je i amandman Zorana Vinkovića (HDSSB) koji je tražio 110 milijuna kuna za rekonstrukciju cestovnog pravca Našice-Đakovo-Vinkovci.

HDZ-ovi zastupnici napustili sabornicu

HDZ-ovi zastupnici demonstrativno su danas napustili sabornicu, prosvjedujući jer vlada, kako su upozoravali, uopće nije raspravljala ooporbenim amandmanima na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu.

"Ovo je prvi puta da se u Saboru raspravlja o zastupničkim amandmanima, a da o njima nije prethodno raspravljala vlada", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker nakon stanke kojoj se pridružio i HDSSB.

Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku prozvao je što tijekom stanke nije nabavio zapisnike sa vladine sjednice u četvrtak na kojoj se, prema tvrdnjama ministra financija Slavka Linića, raspravljalo o amandmanima.

To što radite dokaz je bahatosti vlade prema zastupnicima i hrvatskim građanima te stoga tražimo da se prekine rasprava i glasanje o amandmanima dok ih vlada ne raspravi, rekao je Šuker dodavši kako je sve ostalo "protuzakonito i silovanje demokracije".

Možda su se neki žurili da stanu na skije pa su zaboravili što im je elementarno pravo, poručio je.

Zahtjevu za objavom zapisnika, zbog nepoštivanja procedure, pridružio se i Klub HDSSB-a.

"Zabrinjava me način na koji se predstavnici vlade odnose prema zastupnicima jer su zastupnici odabrani od građana, a vlada od saborske većine", pojasnio je HDSSB-ov Dinko Burić.

Po njegovom mišljenju nedopustiva je izjava ministra Linića kako su amandmani raspravljeni i svi odbijeni.

"Ako vi lakonski kažete da je vlada sjela i sve amandane odbila, onda o čemu ćemo mi raspravljati", upitao je Burić zamjerivši također što danas u Saboru nije i predsjednik vlade Zoran Milanović.

Predsjednik Sabora Josip Leko pojasnio je kako je vlada donijela jedinstvenu odluku da ni jedan amandman ne može biti raspravljen u Saboru bez stajališta vlade.

"Sve što radimo u Hrvatskom saboru radimo u ime i na račun hrvatskih građana, a ako nešto griješimo iznad Sabora postoji Ustavni sud", poručio je Leko.

Ministar Linić je Šukeru i Buriću pojasnio kako su samo oni tekstovi koji mijenjaju prijedlog vlade predmet rasprave na vladi.

Na opetovanu tvrdnju Zorana Vinkovića da je Vlada bez rasprave odbila amandmane, Leko je rekao kako Vlada ima na to pravo. "Nemojte je prozivati zašto ona bez rasprave... Kao kad Sabor bez rasprave odluči o aktima ovdje u Sabor", rekao je Leko.

Zastupnici HDZ-a su u znak neslaganja nakon toga napustili sabornicu, a predsjednik Sabora Leko im je poručio: "Želim da se dobro osjećate".


Sabor: većina odbila prve oporbene amandmane na proračun

Saborska većina jutros je odbila prve od ukupno 50-ak amandmana kojeje oporba predložila na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, aprihvatila Vladine amandmane.

Vlada je amandmanom predložila,a većina prihvatila povećanje za ukupno 115 milijuna kuna unutarfinancijskih planova proračunskih korisnika za 2013. godinu - proračunHrvatskog centra za razminiranje povećan je za 30 milijuna kuna,Ministarstvo graditeljstva dobilo je 62 milijuna kuna više (za zaposleneu jedinicama lokalne i područne samouprave), a Ministarstvo znanosti,obrazovanja i sporta 23 milijuna kuna više (za projekte javno-privatnogpartnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji).

Za spomenutih 115 milijuna kuna smanjuju se proračunskaizdvajanja na stavkama ministarstava financija, regionalnog razvoja,graditeljstva i zdravlja.

Ivan Šuker je u ime HDZ-a istaknuo kako Vladini amandmanipokazuju "sve loše stvari u proračunu", prozivajući Vladu da amandmanimasamo krpa rupe koje nije prepoznala kod izrade proračuna, posebno kodizdvajanja za jedinice lokalne samouprave.

Vladu je pozvao da dodatna sredstva osigura i za predškolskiodgoj, budući da i taj program pada na teret lokalnih jedinica, kao i zarazminiranje.

Za Zorana Vinkovića činjenica da je Vlada predložila 23 milijunakuna više za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP) pokazuje da"uspjeh JPP-a pada u vodu".

"Ako je to tako dobar projekt i u Koprivnici i u Varaždinu,zašto se onda iz proračuna traži dodatnih 23 milijuna kuna za ispunjenjeobveza prema JPP-u. To dokazuje da JPP nije dobar projekt i da ćedržavni proračun itekako patiti", poručio je Vinković.

Vladinim amandmanom na Financijski plan Hrvatskih voda za 11milijuna kuna povećana je stavka "Rashodi poslovanja", a za taj su iznosumanjeni rashodi za nabavu nefinancijske imovine.

Uz obrazloženje da "Vlada ne dijeli novac po osjećajima nego poformulama" ministar financija Slavko Linić je predložio, a Sabor većinomglasova odbio prve oporbene amandmane.

Nije prihvaćen amandman Dinka Bošnjaka (HDZ) koji je tražio 200milijuna kuna više za Udrugu Sinjska alka, kao ni onaj Kluba HDZ-a kojimse predlagalo novu stavku za Ministarstvo branitelja, odnosno da se 2,4milijuna kuna osigura Uredu za pronalaženje, obilježavanje i održavanjegrobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

HDZ-ov zastupnik Tomislav Ivić optužio je Vladu daneprihvaćanjem amandmana i osiguravanjem Uredu posebne stavke koju pozakonu zaslužuje zapravo želi "ugasiti Ured i proces pronalaženja,obilježavanja i održavanja grobova žrtava komunističkih zločinadefinitivno zaustaviti za sva vremena".

Nije prihvaćen ni amandman Ante Babića (HDZ) koji je predlagaosmanjenje od 4 milijuna kuna za dodatna ulaganja za potrebe schengenskegranice, a isto toliko planirao je izdvojiti za izgradnju policijskepostaje u Imotskom.

U sabornici je u tijeku stanka koju je zatražio HDZ, u čije jeime Ivan Šuker prigovorio kako Vlada uopće nije na sjednici raspravilaoporbene amandmane, jer to na njezinim internetskim stranicama nije nibilo navedeno kao točka dnevnog reda.

Iako je ministar Linić uvjeravao kako je Vlada na sjedniciraspravila i odbila sve zastupničke amandmane, HDZ-u je odobrena stanka,kojoj se pridružio i HDSSB.

Prosvjed sindikata protiv novog proračuna


Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

Čelnici sindikata Matice ocijenili su novi proračun "diskriminirajućim" i "kriminalnim" te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu.

Predsjednik Matice Vilim Ribić poručio je zastupnicima u Hrvatskom saboru, koje je nazvao "puppetima" i "klaunovima", da nisu smjeli dići ruku za takav proračun jer je u njega ugrađeno "otimanje prava" zaposlenima u javnim službama.

Ovaj proračun predstavlja najteži udarac za obrazovanje i znanost, on je protiv interesa sindikata i radnika, rekao je Ribić. Ponovno je napao Vladu zbog pogrešne ekonomske politike, ustvrdivši da Hrvatska štednjom neće izaći iz krize, te ostale sindikate javnih službi koji su spremni s Vladom potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se odriču dijela materijalnih prava, poput božićnice i regresa.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić istaknuo je da zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje ide prema ponoru, te poručio da "onaj koji nije u stanju voljeti i voditi svoj narod, treba otići".

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec napao je ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića jer je u godinu dana mandata smanjio plaće učiteljima i nastavnicima, te je najavio da će sindikati organizirati referendum o Jovanovićevoj smjeni.

"On ne zaslužuje da ga zovemo ministrom obrazovanja, znanosti i sporta, već da ga zovemo samo Željko Jovanović. Odlazi Željko!", poručio je Mihalinec ministru.

(H)

Naslovnica Hrvatska