Novosti Hrvatska

krvavi sukobi

Napadnuti hrvatski vojnici sigurno iz Damaska sletjeli u Zagreb; Pintar: Nije bilo ugodno, no to nam je posao

krvavi sukobi

FOTO: MORH

NAJNOVIJE Napadnuti vojnici sigurno stigli u Zagreb

Pripadnici 9. HRVCON-a vratili su se danas 30. studenoga nešto iza ponoći iz misije UNDOF na Golanskoj visoravni, a u ZB Pleso dočekao ih je zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Ivan Jurić, javlja MORH.

U Hrvatsku su stigli sa višesatnim zakašnjenjem jer je konvoj, u kojem su uz hrvatske bili i austrijski vojnici, napadnut na putu od Golanske visoravni do Damaska. U napadu koji se dogodio u blizini zračne luke u Damasku nitko od pripadnika našeg kontingenta nije ozlijeđen. Ranjena su četvorica pripadnika austrijske vojske ali su izvan životne opasnosti.
U konvoju je bilo oko 25 vozila.

Po dolasku u ZB Pleso zapovjednik kontingenta bojnik Davor-Josip Babić je kazao kako panike među vojnicima nije bilo te da su reagirali smireno. Desetnik Goran Ledinski je napomenuo kako su u situaciji u kojoj su se našli reagirali na ispravan način što potvrđuje da su pripreme koje su prošli prije odlaska u misiju bile dobre.

Jedan od pripadnika 9. HRVCON-a skupnik Alen Pintar, koji je već bio u misiji ISAF u Afganistanu, je kazao kako situacija nije bila ugodna“no mi smo vojnici, to nam je posao i za to se obučavamo. Svoj smo posao odradili kako smo trebali.“

"Čestitam vam na izvrsno obavljenom poslu" kazao je zapovjednik ZOS-a brigadni general Ivan Jurić koji im je poželio dobrodošlicu u svoje i u ime načelnika GS OSRH.

"Posao ste odradili na način kako ste trebali u skladu sa svim planovima i procedurama misije u kojoj ste bili." istaknuo je general Jurić.

Pripadnici drugog dijela 10. HRVCON-a koji su jučer 29. studenoga stigli u Damask ostali su tijekom noći u zračnoj luci u Damasku.

RANIJE Damask: napadnut konvoj s hrvatskim vojnicima koji su išli na let za Zagreb

U blizini zrakoplovne luke u glavnom gradu Sirije, Damasku, danas oko 15 sati po lokalnom vremenu napadnuta je kolona vozila s pripadnicima hrvatskog i austrijskog kontingenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda UNDOF na Golanskoj visoravni, no nitko od hrvatskih vojnika nije ranjen, priopćilo je Ministarstvo obrane RH na svojim web stranicama.

Tom prilikom ranjena su četiri pripadnika austrijskih Oružanih snaga, koji su izvan životne opasnosti).

Od hrvatskih vojnika nitko nije ozlijeđen, navodi Ministarstvo obrane RH.

Napadnuti konvoj prevozio je drugi dio 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) zajedno s dijelom austrijskog kontingenta u zračnu luku Damask iz područja misije, odakle će poletjeti za Zagreb i Beč.

Danas ujutro, oko 10 sati, upućen je iz Zagreba sa zrakoplovom drugi dio 10. HRVCON UNDOF zajedno s drugim dijelom austrijskog kontingenta. Zrakoplov je sigurno sletio u zračnu luku u Damasku.

Trenutno se oba dijela kontingenata nalaze u zračnoj luci u Damasku. Zapovjednik misije donio je odluku da se stari kontingenti vrate u matične zemlje. Novi kontingenti ostat će na aerodromu u Damasku dok se sigurnosna situacija ne poboljša.

Povratak drugog dijela 9. HRVCON-a u Zagreb očekuje se u noćnim satima, navodi MORH.

(H)
Naslovnica Hrvatska