Novosti Hrvatska

teške riječi

HHO optužio Milanovića i Keruma za šovinizam

teške riječi
/ Necivilno i necivilizirano društvo još više živi i djeluje u hrvatskoj političkoj eliti. Vidi se to podjednako u nedavnim šovinističkim ispadima splitskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Oba istupa predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava kako građana Republike Hrvatske, tako i brojnih Hrvata i Srba što su nakon komunističke revolucije ili tijekom Domovinskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove - navodi u svojoj izjavi Hrvatski helsinški odbor.

- HHO već neko vrijeme ''nije iznenađen'' antisrpskim ispadima krajnje desnice. Bujica nekontroliranih i neodgovornih izjava premijera Milanovića, na trećem aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru za mandata njegove vlade (18. rujna 2012.), za nas ipak predstavlja stanovito iznenađenje. Ne ulazimo u Milanovićeve nepristojne, svadljive i nesuvisle izjave, koje su nažalost doprinijele daljnjoj degradaciji javnog govora najviših hrvatskih dužnosnika. No, moramo prosvjedovati protiv njegovih objeda na račun vrlo velikog segmenta hrvatskoga naroda – hrvatskog iseljeništva, koje po nekim procjenama predstavlja oko 3 milijuna ljudi.

Naime, zastupnik Davor Stier (HDZ) postavio je pitanje vezano uz vladinu vanjsku politiku, te između ostalog rekao: „Vidimo da ste u Rijeci na sastanku s europskim socijalistima govorili o krizi u Europi i pritom se prisjetili nekog primjera iz bivše Jugoslavije, ali na koji način? I citiram, kažete: Znamo kako su autonomije u bivšoj državi dovele do kaosa. Svatko je vukao na svoju stranu i zato je došlo do rata“. Stier je želio znati predstavlja li je to „neki novi smjer vanjske [hrvatske] i europske politike“, uz prigovor da u Milanovićevu istupu nije bilo ni riječi o velikosrpskoj agresiji kao uzroku rata, nego se uzroci traže u autonomijama unutar bivše države.

IO HHO-a drži da ove Milanovićeve riječi predstavljaju reviziju dosad općeprihvaćenih pogleda na uzroke raspada Jugoslavije. Tvrditi da su stvarni uzroci rata autonomije republika što su postignute Ustavom iz 1974. godine, onim Ustavom koji je bio podlogom za međunarodno priznanje Hrvatske od strane Badinterove komisije i međunarodne zajednice, zapravo je pristajanje uz velikosrpske teze artikulirane u memorandumu SANU, što su provedene Miloševićevom krvavom politikom. Ukoliko je ovo doista politička platforma Milanovićeve vlade, onda je to negacija svih postignuća na području ljudskih prava i sloboda u RH u zadnjih dvadeset godina.

Umjesto da odgovori na pitanje postavljeno od nekadašnjeg kolege iz Ministarstva vanjskih poslova, Milanović je nasrnuo na Stiera: „Dakle, poštovani kolega, da biste razumjeli Hrvatsku morate imati nekakvo iskustvo života u Hrvatskoj. Vi očito Hrvatsku ne razumijete. Jer da biste je voljeli, ne možete je voljeti ako je ne razumijete i ako takav značajan dio Hrvatske naprosto ne podnosite“.

No, ni to Milanoviću nije bilo dovoljno, pa je nečiju upadicu „Zar to nije šovinizam?“ ovako komentirao: „Evo to ste vi. Dakle, ovo govorim da ono izvučem, ono najbolje iz vas, ali to ne postoji kod vas. Nema ništa. (upadica koja se ne čuje)... Da izvučem ono malo ljudsko i kopam bez veze“ (citati preuzeti iz stenograma Hrvatskog sabora sa sjednice od 18. rujna). Ovakav uvredljivi napad na jednog zastupnika u Hrvatskom parlamentu i negiranje njegovog dostojanstva, ljudske osobe i njegovog integriteta nezapamćen je u modernoj povijesti Hrvatskoga sabora. - stoji u izjavi koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak.

PSD

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last