Novosti Hrvatska

PREDJEDNIK UVJEREN DA NEĆE BITI NASILJA

Josipović podržao Split pride: Bez obzira na osobni stav, sve ljude treba prihvatiti kao jednake i ravnopravne

PREDJEDNIK UVJEREN DA NEĆE BITI NASILJA

/ Joško Šupić / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas nakon sastanka s organizatorima splitske Povorke ponosa da će to biti test naše demokratičnosti te kako ne vjeruje da će doći do promjene lokacije njezina održavanja, što traži skupina protivnika gay pridea, budući da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo.
- Gay pride u Splitu je test naše demokratičnosti i spremnosti da svakog čovjeka i jedinku prihvatimo kao ravnopravnu i jednaku nama. Taj test svi možemo i moramo položiti - rekao je Josipović nakon što je razgovarao s predstavnicima udruga Domine, Kontra i Iskorak koje 9. lipnja organiziraju drugu splitsku Povorku ponosa.

Kazao je kako neće doći na Split Pride, ali je danas došao izraziti podršku organizatorima.
- Informiran sam da se pripreme odvijaju u redu i uvjereni smo da će sve dobro proći. Možda će biti malo nervoze, ali sam siguran da će Split gay paradu odraditi u najboljem demokratskom duhu - rekao je Josipović.

Bez obzira kakav netko ima osoban odnos prema istospolnim zajednicama, moramo prihvatiti ljude kao ravnopravne, dodao je.

Na upit kako komentira zahtjev skupine Splićana okupljenih u incijativi da se promijeni lokacija održavanja ovogodišnjeg gay pridea i da se ne dopusti povorci da se kreće kao prošle godine od Đardina kroz Marmontovu ulicu do Rive, Josipović je kazao kako ne vjeruje da će se to dogoditi.
- Znamo da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo, a policija će, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru svojih nadležnosti donijeti odgovarajuću odluku - dodao je Josipović.

Koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer rekla je kako postoji suglasnost potpisana od strane nadležnih osoba u gradu, a na temelju sastanka s organizatorima i predstavncima splitske Policijske uprave, da se ovogodišnji gay pride održi od Đardina kroz Marmontovu ulicu do Rive.
- Ruta koja je izabrana ni na koji način ne zaustavlja promet i izvan je gradskih zidina i bolje rute u Splitu nema - istaknula je Kučer izrazivši uvjerenje kako na ovogišnjem splitskom gay prideu, za razliku od prošlogodišnjeg, neće biti nasilja i nereda.

Splitski gradonačelnik Jure Šundov je prije dva dana, nakon sastanka s građanskom inicijativom koja traži promjenu lokacije za gay paradu, izjavio da je Grad dužan korigirati svoje rješenje i tražiti neko drugo ako postoje indicije da Grad Split svojim davanjem rješenja o javnom okupljanju krši prava drugih građana u Splitu. Protivnici Povorke ponosa traže da se ne dopusti održavanje gay pridea rutom Đardin-Marmontova ulica-Riva jer tvrde da se u vrijeme parade ne mogu slobodno kretati tim dijelom Splita te da se time krši njihovo pravo. (H)


Josipović: promjena Nikolićevih stajališta je uvjet suradnje

Predsjednik Republike Ivo Josipović za današnjeg boravka u Splitu ponovio je svoje neslaganje sa stajalištima novoizabranog Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u kojima se Vukovar proglašava "srpskim gradom", te je istaknuo kako je promjena Nikolićevih stajališta uvjet suradnje Hrvatske sa Srbijom.

Na upit kako komentira da je Nikolić porekao da je za jedan njemački list izjavio kako je Vukovar "srpski grad" u koji se Hrvati ne trebaju vraćati, Josipović je kazao:
- Dobro ako je porekao, ali tekst stoji.

- U svakom slučaju znamo da je povijest njegova odnosa prema Hrvatskoj loša. Ja sam izrazio želju, uvjerenje i nadu da će on promijeniti svoje stanovište i naravno pod tim uvjetom će biti moguća i suradnja - istaknuo je Josipović.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last