Novosti Hrvatska

DOBAR TAJKUN NA ELAFITIMA

Putinov prijatelj mještanima Šipana gradi kanalizaciju

DOBAR TAJKUN NA ELAFITIMA

Bogati Rus podiže rezidencijalni objekt najviše kategorije, a, usput, financira radove na kanalizaciji i cesti

Ruski magnat Konstantin Venjaminovič Gološčapov, blizak prijatelj predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, na elafitskom otoku Šipanu obnavlja ljetnikovac Katino, koji će s pripadajućim stambenim i gospodarskim zgradama u Šipanskoj Luci prerasti u rezidencijalni objekt najviše kategorije.

Investicija vrijedna 10 milijuna eura trenutno je jedna od većih na hrvatskoj obali, a mještani je podupiru jer im donosi rješenje dugogodišnjih infrastrukturnih problema, poput nedostajuće kanalizacije i cestovne komunikacije. - Investitor nam je lani ponudio donaciju od šest milijuna kuna za izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda te asfaltiranje 2,5 kilometara makadama do Veljeg vrha. Projektna dokumentacija za kanalizaciju je u završnoj fazi i, ako sve bude prema planu, dogodine će 240 otočana sa stalnim boravištem u Šipanskoj Luci dobiti priključak. Ne treba posebno isticati što će to značiti za razvitak turizma u našem mjestu - veli predsjednik Mjesnog odbora Šipanske Luke Božo Brajović.

‘Nema devastacije’

Brajović odbacuje kritike dubrovačkog Zelenog foruma o devastaciji obale nepropisnim odbacivanjem građevinskog otpada i zadiranjem u pomorsko dobro. -To su gluposti! Tvrtka “Mikado” d.o.o., koja u Hrvatskoj zastupa ruskog investitora, ima sve dozvole. Građevinski iskop uz dozvolu vlasnika zemljišta odlaže se u Šipanskom polju, gdje se prerađuje u pijesak koji će se koristiti na gradilištu za potporne zidove i nasipe.

Pomorsko dobro nije ugroženo jer se radi na ograđenoj privatnoj parceli - kaže Brajović. Dodaje kako će, uz dozvolu konzervatora, starom ladanjskom kompleksu Katino biti vraćen prvobitni izgled, dok bi se nove zgrade koristile za smještaj osoblja i eventualno iznajmljivanje. Voditeljica projekta i nadzora Ela Mihovilović kaže kako će se uz obnovljeni ljetnikovac graditi i dvije nove vile, a osim za odmorište novog vlasnika, u planu je i komercijalizacija kroz sadržaje elitnog turizma. Izvoditelj radova je zagrebačka tvrtka “Kamgrad”, trenutačno angažirana i na izgradnji stambeno-poslovne zgrade dubrovačkog brodara “Atlantske plovidbe” u središtu Dubrovnika.

Ime i karijera vlasnika nekretnina u Šipanskoj Luci velika su nepoznanica u poslovnim krugovima. Lokalno pučanstvo s investitorom kontaktira jedino preko posrednika, a na otoku se šuška kako je riječ o poslovnom čovjeku s liste deset najbogatijih Rusa.

GABRIJELA BIJELIĆ

Od toplica do vjerskog turizma

Konstantin Gološčapov prijatelj je Vladimira Putina od početka devedesetih. Upoznali su se u elitnim toplicama St. Peterburga koje je Putin, kao ljubitelj zdrava života, često pohodio. Nakon preuzimanja predsjedničkih ovlasti, Putin je Gološčapova pozvao u Moskvu i dodijelio mu položaj glavnog direktora federalne tvrtke “Roscentroproekt”, bliske predsjedničkom uredu, prenosi ruska novinska agencija APN. Navodi i kako Gološčapov godinama njeguje dobre odnose s ključnim dužnosnicima Ruske pravoslavne crkve, te organizira hodočasničke ture u pravoslavne manastire u Grčkoj i na Cipru. Aktivno je sudjelovao i u pripremi kampanje za Putinov reizbor za predsjednika 2004. godine.

Vilu htjeli kupiti princ Albert i Abramovič

Vila Katino u Šipanskoj Luci promijenila je vlasnika početkom 2010. godine, kad ju je Gološčapov za četiri milijuna eura kupio od nasljednika šipanske obitelji Stjepović, pretekavši tako princa Alberta od Monaka i tajkuna Romana Abramoviča, koji su se također zanimali za kupnju. Osim glavnog rezidencijalnog objekta s početka dvadesetog stoljeća, u sklopu posjeda nalazi se kuća za služinčad te veliko zemljište koje se proteže uz brdo iznad mora. Zanimljivo je da su u derutnom interijeru palače svojedobno snimane i scene za film “Ekvinocijo”.

Vlasta Pavić: Konstantin Gološčapov mi je prijatelj

– U projektu na Šipanu nisam angažirana ni po kakvoj osnovi. Uz Konstantina Gološčapova vežu me prijateljske veze, i to je sve. Za radove u Šipanskoj Luci zadužena je tvrtka “Mikado” d.o.o. – kratko je komentirala bivša zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić svoj angažman u “pripremi terena” za rusku investiciju na Elafitima. Pavić je inače poznata po čestim kontaktima s ruskim poslovnim ljudima i predstavnicima establišmenta, među kojima su najzvučnija imena Putinov pulen Dmitrij Medvedev i bivši gradonačelnik Moskve Jurij Mihajlovič Luškov.

Naslovnica Hrvatska