Novosti Hrvatska

Milanović: Vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga

U nekim stvarima moramo biti hladni, racionalni i proračunati u hrvatskom interesu, poručio je u subotu predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović na početku sjednice SDP-ovog Glavnog odbora koji raspravlja o unutarstranačkim izborima.

"Tako ja danas vidim socijaldemokraciju, vidim je kao čuvanje hrvatskog socijalnog modela", kazao je Milanović.

Istaknuo je da je socijalni model u Hrvatskoj danas ugrožen, a da njegova vlada, kada je riječ o brodogradilištima, o novim poslovnim modelima te o radnom zakonodavstvu brani, ali i ugrožava taj socijalni model.

"Mi smo odrasli uz more i na moru, imamo puno brodogradilišta, ta brodogradilišta zadnjih 20 godina nažalost stvaraju gubitke i za to je odgovorna vlast, svaka vlast. Nismo riješili problem, sada ga moramo riješiti", poručio je.

Opredjeljenje SDP-a i Vlade, istaknuo je Milanović, jest da Hrvatska i dalje nastavi graditi kvalitetne velike brodove, "ali na njima se mora početi zarađivati novac, ne smiju opterećivati našu platnu bilancu, ne smijemo gubiti na njima, mi isključivo na njima za sada gubimo".

"Naš je zadatak da taj trend okrenemo. Rješavanje tog problema dopalo je nas socijaldemokrate, nikada teži zadatak", rekao je.

Milanović je kazao kako ga boli kada ovih dana gleda ljude u privatnim tvrtkama koji prosvjeduju i štrajkaju, koji ne dobivaju plaće i prema kojima, istaknuo je, u Vladi s jedne moraju biti empatični i sućutni, ali i odlučni i principijelni.

"Moramo biti svjesni da je vlast odgovornost i teret, da moramo paziti da ne stvaramo presedane koji će cijelu državu učiniti slabijom", poručio je.

Stoga je glavna zadaća, naglasio je, očuvanje hrvatskog socijalnog modela, stvaranje konkurentnog gospodarstva te određivanje prioriteta, posebno po ulasku u EU.

"Zašto? Ima nas samo 4,5 milijuna, ne znamo sve, nemamo novaca za sve, nemamo dovoljno ljudi za sve. Najteži zadatak je odrediti što je bitno, a što je nebitno. To je i za mene kao predsjednika vlade najteži posao, što je bitno, a što je nebitno i u tome se u velikoj mjeri sastoji posao vlade", rekao je Milanović.

Stranačkim kolegama poručio je da će ove godine na unutarstranačkim izborima odlučivati o vodstvu stranke, ističući da se SDP tu već dokazao kao najdemokratskija hrvatska stranka.

"S jedne strane imamo odgovornost za državu, s druge za demokratsku stranku koja je u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i prije toga, u tim stvarima bila ispred ostalih", kazao je Milanović.

Dodao je da vlast kvari i stvara "jednu imperijalnu oholost kod svakoga", pa i u demokraciji, te da toga svi u SDP-u trebaju biti svjesni, "jer vidimo što se događa kad se stranke ponašaju nedemokratski, autoritarno, na kraju se svi okrenu svi protiv svih".

SDP je danas, naglasio je, najjača stranka u Hrvatskoj koja u izboru svoga vodstva ima najdemokratskije i najotvorenije kriterije. Rekao je također da u svim bitnim stvarima treba održavati koaliciju, "jer bez podrške stranke, a onda i podrške građana, nema uspješne uprave".

"Nitko od nas, ni oni s manje škole ni oni s najviše škole, ni oni sa sela ni oni iz grada, u svom političkom i javnom životu i djelovanju bez SDP-a ne bi bio ono što jest, ja prvi. Toga moramo biti svjesni, koliko dugujemo stranci i koliko stranka duguje hrvatskom društvu i biračima koji su joj dali podršku. Ta podrška je institucionalna jer nije od jučer, ali je kolebljiva", poručio je Milanović.

Naglasio je da će o načinu na koji će se donositi teške odluke u Vladi, o tome koliko će biti sposobni u objašnjavanju tih odluka, ovisiti uspjeh Vlade i njezini rezultati, ali i uspjeh Hrvatske.

Nakon Milanovićeva obraćanja SDP-ovci su sjednicu Glavnog odbora nastavili iza zatvorenih vrata.

(H), foto: boris kovačev / cropix
Naslovnica Hrvatska