Novosti Hrvatska

smanjenje PDV-­a na dječju hranu u udruzi ‘roda’ dočekali na nož, dok stručnjakINJA za prehranu pozdravlja vladinu odluku i poručuje:

Nutricionistkinja Dragana Olujić: Kašice su zdravije od proizvoda s tržnice

smanjenje PDV-­a na dječju hranu u udruzi ‘roda’ dočekali na nož, dok stručnjakINJA za prehranu pozdravlja vladinu odluku i poručuje:

Kako netko uopće može mrkve, jabuke, voće i povrće nekontroliranog podrijetla kupljeno na tržnici ili trgovini pretpostaviti gotovim dječjim kašicama i prerađevinama, pita se nutricionistkinja Dragana Olujić

Vladinu odluku o povećanju opće stope PDV-a, uz smanjenje stope na dječju hranu na 10 posto, u okviru mjera zaštite najugroženijih slojeva, roditelji okupljeni u udruzi “Roda” dočekali su na nož. Ističu, naime, kako je Vlada smanjila PDV samo na konzervirane kašice, sokove, instant-čajeve i prerađenu hranu, te ministrima poručuju kako su dječja hrana: mrkva, jabuka, kruška, krumpir, tikvica, kukuruzno brašno, riža, proso, piletina, maslinovo ulje i mnoge druge zdrave namirnice, a prije svega majčino mlijeko.

Stav je “Rode” da “dječja hrana” na koju je Vlada uvela nižu stopu PDV-a ne bi trebala biti prvi izbor za dohranu djeteta, te ističu kako razlog dobre prodaje tih artikala ne proizlazi iz činjenice da su konzervirane kašice i instant čajevi dobri za djecu, nego je razlog, po njima, dobar marketing proizvođača.

“Rodi”, stoga, nije jasno kome se išlo na ruku ovim smanjenjem PDV-a.

S tim se stavom, međutim, ne slaže Dragana Olujić, dipl.ing. prehrambene tehnologije-nutricionistkinja iz Splita, koja pozdravlja ovu odluku Vlade, čudeći se kako netko može mrkve, jabuke, tikvice i ostalo voće i povrće nekontroliranog podrijetla kupljeno na tržnici ili trgovini pretpostaviti gotovim kašicama i prerađevinama, koje su strogo kontrolirane prema posebnim zakonima vezanih za uzgoj, preradu i pripremu dječje hrane, i iza čije ponude stoji veliki broj uzgajivača i proizvođača s nizom certifikata za ekološku proizvodnju.

- Nije, dakako, sva dječja hrana porijeklom iz ekološke proizvodnje, ali ona od najvećih i marketinški najistaknutijih proizvođača jest i njezino postojanje i primjenu podržavam, i kao stručnjak i kao majka!

Ostali proizvođači ove hrane koji ne potječu iz ekološke elite također prolaze stroge kontrole podrijetla i kvalitete u odnosu na ostalu hranu od koje bi prema preporukama nestručnog osoblja raznih udruga, trebali pripremati obroke u najosjetljivijem razdoblju života naših najmanjih - ističe nutricionistkinja Olujić.

Napominje i da će, razumljivo, pozdraviti odluku roditelja da za pripremu dječjih jela koriste sirovine s domaćeg gospodarstva, za čiju se zdravstvenu ispravnost može jamčiti.

Međutim, dodaje Olujić, stvarno stanje je drugačije - voće i povrće su prepuni pesticida te su velikom većinom uzgajani u lošim uvjetima uz primjenu velike količine mineralnih gnojiva i ostalih aditiva za njihovu “zaštitu”.

DIVNA ZENIĆ

Znatno olakšanje za proračun svih roditelja

Hrana iz ove kategorije najčešće se primjenjuje u prehrani u razdoblju od 6 mjeseci do 3 godine, kada dijete počinje u potpunosti jesti svu hranu kao i odrasle osobe.

Neka hrana kao što su žitarice s mlijekom, mliječni proizvodi s dodatkom vitamina i minerala te razni sokovi iz ove skupine ostaje i u svakodnevnoj primjeni i do rane adolescencije.

Stoga će smanjenje stope PDV-a znatno olakšati proračun svih roditelja, u to, i bez pretjerane matematičke analize, nema sumnje, poručuje nutricionistkinja Dragana Olujić.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last