Novosti Hrvatska

iz gong-a upozoravaju na neravnopravnost u izboru promatrača

Referendum će nadzirati samo zagovornici Unije

iz gong-a upozoravaju na neravnopravnost u izboru promatrača

Nije fer, ali je istina: na referendumu za Europsku uniju 22. siječnja u biračkim odborima neće ravnopravno sjediti zagovornici i protivnici ulaska u EU nego predstavnici vladajućih i oporbe iako su i jedni drugi za ulazak Hrvatske u Uniju.

Predstavnik GONG-a Dragan Zelić kaže da je to posljedica nedorečenog i lošeg Zakona o referendumu koji ne regulira sastav biračkih odbora.

- Po pravilima fer utakmice u tim su odborima trebali sjediti ljudi iz dviju suprotstavljenih opcija, onih koji su za i onih koji su protiv ulaska naše zemlje u Europsku uniju. Budući da nije bilo vremena za usklađivanje tog dijela referendumske problematike, sastav biračkih odbora bit će formiran po istom principu kao na parlamentarnim izborima, dakle iz redova vladajućih i oporbenih stranaka – a to su redom proeuropske stranke. Mislim da to nije dobro za vjerodostojnost samog referenduma – kaže Dragan Zelić iz GONG-a, dodajući kako će upravo zbog te situacije veliku ulogu na referendumu imati promatrači koje imaju pravo imenovati sve političke stranke i udruge.

Predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec kaže da je njegova stranka preko udruge HONI dala promatrače iz svojih redova. Očekuje da će referendum spriječiti ulazak RH u Uniju i tvrdi da će u selima rezultat biti gotovo sto posto protiv EU-a.

- Kako bi se podiglo povjerenje javnosti u ishod referenduma i kako bi se otklonile eventualne nepravilnosti i manipulacije, mi ćemo na referendumu imati veliki broj promatrača - kaže Zelić, dodajući kako će ova udruga kontrolirati rezultate, ali i provođenje referenduma na terenu.

Što se tiče kritika da je na popisu čak 900 tisuća “nepostojećih” birača, Zelić kaže kako GONG već godinama upozorava na taj problem koji se neće do kraja riješiti dok se ne sredi zakon o prebivalištu.

Upravo zbog tih “nepostojećih”, a registriranih birača, dodaje Zelić, zabilježit će se vjerojatno službeno manji odaziv, primjerice ako odaziv bude 60 posto, znači da je realno znatno veći, ako ne bismo računali te “nepostojeće”.

Š. SELIMOVIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last