Novosti Hrvatska

Milanović: Ne može se trošiti više nego što se stvara

Kosor s velikim brošem HDZ-a Milanoviću predala vlast: Idemo probati biti uspješni (FOTO)

Milanović: Ne može se trošiti više nego što se stvara

U Banskim dvorima održana je kratka primopredaja vlasti, na kojoj je bivša premijerka Jadranka Kosor na dvominutnoj ceremoniji novog hrvatskog premijera Zorana Milanovića dočekala s velikim brošem HDZ-a.

Kosor je uz pratnju stranačkih kolega Mladena Pavića i Martine Banić Milanoviću predala rezultate njezine vlade, kao i financijska izvješća ministarstava.

- Imat će što za čitati. Bome je teško. Može poslužiti i kao oružje - komentirala je Kosor dva registra plave boje.

- Ovo je izvješće o tome što smo radili u mome mandatu. Svaki resorni ministar podnio je izvješće o radu, onome što smo postigli, te otvorenim projektima za koje se nadam da ćete nastaviti - kazala je Kosor.

Zatim je prstom pokazala na izvješće o javnim financijama.

- No ovo je izvješće važnije. To je podloga za izradu i novog državnog proračuna - rekla je bivša premijerka.

Na odlasku Kosor se pozdravila s okupljenim novinarima uz riječi: Laku noć i Sretan Božić.

- Idemo raditi posao i probati biti uspješni. Vrijeme je za zaokret i u zakonu o fiskalnoj odgovornosti a poznato je da ćemo morati smanjiti proračunske rashode - rekao je novi premijer, te dodao da će njegova vlada trošiti samo ono što se ima.

- Trebat ćemo razumijevanje velikog broja ljudi - zaključio je Milanović, uz najavu da će prva sjednica Vlade biti idućeg tjedna, vjerojatno u četvrtak.

Izmjenu Deklaracije o temeljnim načelima pristupanja Hrvatske Europskoj uniji zastupnici su donijeli sa 129 glasova za i 6 suzdržanih, a odluku o raspisivanju referenduma koji će biti 22. siječnja donijeli su sa 124 glasa za i 12 protiv.

Saborski zastupnici jednoglasno su odlučili da dvoje podpredsjednika Sabora iz oporbene kvote budu HDZ-ovi Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

Još jučer izabrani su potpredsjednici Sabora iz redova vladajućih, to su - SDP-ovci Josip Leko i Nenad Stazić, te Milorad Batinić (HNS).

Uoči primopredaje vlasti: Nisam tužna, HDZ se već priprema za nove izbore

Sada već bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je u Saboru kako nije tužna što prenosi vlast Zoranu Milanoviću.

Ona je naglasila kako se HDZ već priprema za nove izbore. Istaknula je kako vjeruje da će sama primopredaja trajati vrlo kratko.

Što se tiče nove Vlade, njihov program nazvala je skupom načela te naglasila kako nema konkretnih promjena.

Što se tiče jučerašnjeg donošenja Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Kosor smatra kako je to suspendiranje demokracije.

Opet je istaknula da je vrlo ponosna što je njezina vlada u zadnje dvije i pol godine napravila. Zadovoljna je jer se to počelo primjećivati.

Milanović: Ne može se trošiti više nego što se stvara

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović gostovao je u posebnoj emisiji Dnevnika Nove TV gdje je najavio da će se njegova vlada boriti da u novčanicima hrvatskih građana bude isto novaca, najavio je štedljivi proračun te kazao da je referendumsko pitanje "milenijsko pitanje" za Hrvatsku.

- Hoće li u novčanicima građana biti više novaca ili manje?, pitao je premijera novinar Mislav Bago.

- Borit ćemo se da bude isto. Proračun koji ćemo usvojiti poslat će poruku mislimo li ozbiljno, ili se zezamo. To se radilo u prošlosti, previše je bilo zezanja. Ovako više ne možemo živjeti. Trošimo više nego što stvaramo.

Na pitanje o PDV-u Milanović je otkrio da će biti smanjenja PDV-a u turizmu, no pitanje o PDV-u općenito nije želio komentirati, kazavši da će hrvatska javnost biti obaviještena na vrijeme.

- Logično je da se u nekom segmentu stopa smanjuje, a da se u nekim drugim segmentima povećava.

Na pitanje o viđenju buduće suradnje s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Milanović je kazao da je ona moguća ako ima dobre volje.

- Pokazali smo da suradnja može funkcionirati ako ima dobre volje. Važno je da se nitko ne osjeća odbačeno, gurnuto sa strane.

Referendumsko pitanje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju Milanović je nazvao "milenijskim pitanjem".

- Pozivam sve da podrže taj projekt koji je važan za boljitak Hrvatske. Beneficije ulaska u EU su velike.

Malo kasnije, premijer Milanović gostovao je na HTV-u gdje je najavio neke od važnih budućih poteza njegove vlade, poput ulaganja u energetiku i infrastrukturu, smanjenje nezaposlosti i razvoj turizma, uz konstataciju kako neće doći do povećanja ukupnog poreznog opterećenja.

- Od vas se mnogo očekuje. Plaše li vas velika očekivanja?

- Ne, ne plaše me očekivanja. Više me plaši očaj, bezvoljnost hrvatskih građana. Tu smo da ispunjavamo očekivanja, moguće su pogreške, ali vidjet ćemo što nam donosi budućnost.

Na pitanje što će biti prvi potez nove vlade, Milanović je ustvrdio da je to proračun.

- Prvi potez bit će nam proračun. Što prije. Prva sjednica vlade bit će već idući tjedan.

Upitan kome će uzeti prilikom rezanja proračuna, Milanović nije odgovorio, ali je kazao da će se boriti da najranjiviji ostanu tamo gdje jesu, da im ne bude lošije.

Na pitanje za koliko će nova vlada rezati proračun, Milanović je ustvrdio da je situacija ozbiljna, no kaže da je 9 milijardi kuna, za koliko guverner HNB-a Željko Rohatinski tvrdi da ga treba rezati, ipak previše.

- Time bismo možda prerezali i neku zdravu granu, kaže Milanović.

Upitan boji li se građanskih nemira zbog proračunskih rezova, Milanović je rekao da svi imaju pravo izraziti svoje mišljenje, te je najavio ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu.

- Ne bojim se nemira. Nije me strah prosvjeda. Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Trgu Svetog Marka. Ako netko ima potrebu da prosvjeduje, neka dođe. Neka izrazi svoje nezadovoljstvo, kazao je Milanović.

O povećanju PDV-a na 25% Milanović ponovno nije htio diskutirati.

- Ukupno porezno opterećenje neće rasti, to mogu reći.

Što se tiče Željezare Sisak, Milanović je najavio razgovore s vlasnicima Željezare.

Na kraju, premijer Milanović najavio je neke od poteza njegove vlade.

- Prvo i osnovno je ulazak u Europsku uniju, što nismo mi započeli, ali ćemo se boriti da do toga dođe, ulaganje u energetiku i infrastrukturu (željeznice i ceste), privlačenje stranog kapitala, smanjenje nezaposlenosti i daljnji razvoj turizma, zaključio je Milanović.

(jl)
foto: boris kovačev / cropix

Naslovnica Hrvatska