Novosti Hrvatska

svih jedanaest prijavljenih na zavodu za zapošljavanje U SPLITU odbija posao na otoku

NEZAPOSLENI ODBIJAJU PONUDU Farmaceuti ni za 8600 kuna neće u Komižu

svih jedanaest prijavljenih na zavodu za zapošljavanje U SPLITU odbija posao na otoku

Grad Komiža  namijenio je za magistra farmacije stan, imao bi i plaćen prijevoz na relaciji Vis-Split-Vis ako bi njegovo mjesto prebivališta bilo u Splitu i naknadu za odvojeni život. Uza sve to šest mjeseci se nitko nije prijavio. Lastovo više od

Iako na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, područnom uredu Split odnedavno ima 11 prijavljenih nezaposlenih magistara farmacije, od kojih je sedam s položenim državnim ispitom, nitko od njih nije zainteresiran za rad u ljekarni u Komiži na otoku Visu.

Mate Portolan, ravnatelj zdravstvene ustanove “Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije”, potvrdio nam je da se nitko u proteklih šest mjeseci nije javio na natječaj za rad u Komiži.

Natječaj otvoren

- Taj natječaj je otvoren i bili bismo jako sretni da riješimo ovaj, za nas gorući problem. Postoji nada da bi uskoro tamo mogli zaposliti jednu mladu farmaceutkinju, ali dok ne zaključimo taj “transfer” ne želim ništa unaprijed govoriti. Plaća magistre ili magistra farmacije koji bi prihvatio taj posao bila bi oko 7000 kuna, a taj bi netko imao i dodatak na odvojeni život koji iznosi oko 1600 kuna.

- Dakle, ta osoba imala bi mjesečna primanja oko 8600 kuna. Ujedno bi dobila na korištenje i stan koji je Grad Komiža isključivo namijenio za život magistra farmacije koji bi radio u njihovoj ljekarni. Novi zaposlenik bi u Komiži imao i plaćen prijevoz na relaciji Vis-Split-Vis ako bi njegovo mjesto prebivališta bilo u Splitu.

- Morate priznati da se ne radi o lošim uvjetima rada i života na Visu i stoga još više začuđuje činjenica kako taj problem ne možemo još riješiti. Slična situacija je i na Lastovu, koji geografski ne pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali je pod našom jurisdikcijom kada se tiče ljekarni. Ni tamo više od 10 godina nemamo farmaceuta koji bi radio u ljekarni, a posljednje 3-4 godine je otvoren stalni natječaj za to radno mjesto i nitko se ne javlja - kazuje Portolan.

No, ima još nelogičnosti vezanih uz ljekarne. Jedna od njih je da u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je po površini najveća u Hrvatskoj, postoje samo tri ljekarne koje dežuraju noću. Dvije su u Splitu (“Lučac” i “Prima pharme” na Sirobuji) te ljekarna u Sinju. Dakle na oko 460 tisuća stanovnika samo su tri noćne ljekarne.

- Istina je, ljekarnu koja bi noću dežurala nema ni Makarska, Imotski, Trogir. Osim nedostatka dežurnih ljekarni nema ni farmaceuta. Prema procjeni, u Hrvatskoj ih nedostaje barem 300, a između 25 i 30 posto svih ljekarni u zemlji ne udovoljava zakonskim uvjetima da u jednoj smjeni ima barem jednog magistra farmacije - kazuje Portolan.

Da nije samo problem u zapošljavanju magistara farmacije, pokazuje i sljedeća činjenica, koja spada u sferu “vjerovali ili ne”. Naime, na udaljenosti od oko 220 kilometara između Splita i Dubrovnika ne postoji ni jedna jedina ljekarna koja bi dežurala noću.

Tako su stanovnici Omiša, Makarske, Ploča, Podgore.... “osuđeni” da u noćnim satima, ako im je prijeko potreban neki lijek, voze ili u Split ili u Dubrovnik. Vjerojatno nije nikome teško predočiti kako se osjeća neki roditelj čijem djetetu je hitno potreban, primjerice, analgetik za snižavanje temperature.

Turistička sezona

- Mi smo iz “Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije” ponudili HZZO-u da ćemo u Makarskoj otvoriti ljekarnu, odnosno punkt koji bi noću dežurao. No, iz meni nepoznatih razloga smo odbijeni - kazuje Portolan.

Iz HZZO-a smo od jednog njihova djelatnika dobili objašnjenje zašto, recimo, u Makarskoj nema noćne ljekarne. Jedini uvjet za njegov komentar bio je da ostane anoniman.

- Noćna ljekarna u Makarskoj realno je nepotrebna. Po noći hitno stanje zahtijeva liječenje injekcijama ili infuzijama ili smještanjem u bolnicu. Takvi se hitni slučajevi ne liječe tabletama niti redovnim terapijama, stoga nema ni potrebe za noćnom ljekarnom u Makarskoj - rekao nam je anonimni djelatnik iz HZZO-a. Sumnjamo, doduše, da je ovo objašnjenje dovoljno brojnim gostima u mjesecima turističke sezone.

Ivica MARKOVIĆ

U Hrvatskoj 29 noćnih ljekarni

- U cijeloj Hrvatskoj noću dežura 29 ljekarni i to dežurstvo HZZO na razini godine stoji 14,5 milijuna kuna, odnosno po 500 tisuća kuna po punktu koji dežura. Dakle, na oko 4,5 milijuna stanovnika ima 29 noćnih punktova u kojima je moguće kupiti ili na recept dobiti lijek - kazuje Portolan.

Na primjer od Dubrovnika do Rijeke, Jadranskom magistralom u dužini od oko 600 kilometara imaju četiri “noćne ljekarne”. Dvije u Splitu, jedna u Šibensko-kninskoj i jedna u Zadarskoj županiji.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last