Novosti Hrvatska

strateški objekt Hrvatske ratne mornarice ukopan u brdo markovača jedinstven je na istočnom jadranu

Ispod Žrnovnice raketna baza velika kao stadion na Poljudu

strateški objekt Hrvatske ratne mornarice ukopan u brdo markovača jedinstven je na istočnom jadranu

Udar atomske bombe   snage 20 kilotona ili penetrirajućih aviobombi, ne mogu ni okrznuti podzemnu bazu u Žrnovnici. Radionice, skladišta goriva i protubrodskih raketa, spavaonice, tuneli... zauzimaju golemu površinu - kao da je pod brdom Marjan ci

Poručnik bojnog broda Neven Pejković, zapovjednik
raketne baze /Jadran Babić/CropiX
Nakon što je veliki požar prije dva tjedna zaprijetio stanovnicima Žrnovnice, pri čemu su plameni jezici došli i do neposredne blizine raketne baze HRM-a, odlučili smo se na licu mjesta uvjeriti u pirotehničku sigurnost toga vojnog objekta.

Uz odobrenje zapovjedništva HRM-a, Glavnog stožera OS-a i Vojnosigurnosno-obavještajne službe, ušli smo u taj 24 satni čuvani objekt koji se uvukao duboko u brdo Markovača.

Nema iskrenja

Vodič nam je bio poručnik bojnog broda Neven Pejković koji četiri godine zapovijeda ovim strateškim vojnim objektom kojemu nema sličnog na istočnoj obali Jadrana. Ovaj 42-godišnji poručnik bojnog broda od 1998. godine je u HRM-u. Između ostalog, bio je zapovjednik Oružnoga brodskog odreda na raketnoj topovnjači “Kralj Dmitar Zvonimir”. Sudjelovao je i u Zapovjedništvu operacije “ATALANTA” koje se nalazi u Northwoodu.

- Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa - priča nam poručnik Pejković dok koračamo širokim tunelom prvog podzemnog prstena. Pejkovićev glas na trenutak su nadglasali snažni motori teških ‘tatri’, poznatih kamiona na kojima su upravljačke stanice i lanseri za protubrodske rakete RBS-15B. Zastali smo ispred dijela tunela u kojem se ukrcavaju i iskrcavaju protubrodske rakete.

Mrežu tunela, brojne prostorije, kao i same rakete, zbog sigurnosnih razloga nismo smjeli fotografirati. No, čuli smo da su prostori opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada. Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu. Ukupna površina podzemne baze, koja raspolaže s radionicama, skladištem goriva, spavaonicama, kuhinjom, sanitarnim čvorovima, golemih je 7 i pol tisuća četvornih metara.

Ako vam je teško vizualizirati kolika bi to površina bila, pokušajte zamisliti, primjerice, poljudski stadion ukopan u utrobu Marjana. - Od ukrcajno-iskrcajnog dijela do prostorije gdje su rakete, dijele nas dugi tuneli i četvera teška vrata. Kompletan objekt čuvan je 24 sata. U blokovima gdje su rakete, razni alati, instrumenti i elektronički uređaji, podovi od grafita sprječavaju izbijanje statičkog elektriciteta. Električne instalacije također su napravljene da onemogućuju izbijanje statičkog elektriciteta, odnosno nema iskrenja koje bi moglo isprovocirati zapaljenje.

Najmoćnije oružje HRM-a

Sve te prostorije imaju toplinske i dimne senzore. Rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Baza ima vlastiti hidroforsku mrežu koja se napaja iz rijeke Žrnovnice. Svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije. Svakog ponedjeljka radimo kompletni tehnički pregled objekta, raketa i MOL-ova, a redovito imamo i protupožarne vježbe -priča nam poručnik Pejković.

- Dolaze li vam inozemne vojne delegacije - pitamo zapovjednika baze. - Bilo je nekoliko vojnih delegacija iz NATO-a. Svi su oni impresionirani izgledom i očuvanošću objekta. No, pravilo je da samo pogledaju što ih interesira, bez mogućnosti postavljanja pitanja ili ulaženja u tehničke detalje. Nedavno je i vrhovni zapovjednik, predsjednik Ivo Josipović također obišao objekt - kaže nam Pejković. Protubrodske rakete RBS-15B koje se čuvaju i servisiraju u Žrnovnici najpreciznije su i najmoćnije oružje koje HRM, kao i hrvatske oružane snage u cjelini, trenutačno imaju.

S tim raketama dometa 90 kilometara u trenutku se može promijeniti strateška situacija na pomorskom bojištu. - Koliko je potrebno da, u slučaju potrebe, rakete budu spremne za lansiranje - znatiželjni smo. -Od trenutka izdavanja zapovijedi do postavljanja raketa na mobilni obalni lanser, koji potom može djelovati, potrebno je 45 minuta-spremno će Pejković.

denis krnić

Pejković: Školovanje u Švedskoj

-Rakete održava i servisira školovani kadar, od strojara, električara do pirotehničara. Dio kadra znanja je stekao u bivšoj JNA, a dio na školovanju u Švedskoj gdje su rakete proizvedene. Od 6 do 12 mjeseci potrebna je obuka u bazi za rad na raketama. Zapravo, stjecanje znanja nikad ne prestaje, jer i nakon što pojedinac dobije ovlaštenje za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti, učenje se nastavlja-pojašnjava nam poručnik Pejković.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last