Novosti Hrvatska

reporteri ‘slobodne’ krenuli tragom izjave jadranke kosor da je hdz na križnom putu i da se, ako BUDE POTREBNO, mogu vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova

Otkrivamo novu ‘luksuznu’ središnjicu HDZ-a na Jarunu: 40 m² golog betona

reporteri ‘slobodne’ krenuli tragom izjave jadranke kosor da je hdz na križnom putu i da se, ako BUDE POTREBNO, mogu vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova

Najprije valja srušiti lažnu dilemu: nema nikakve barake na Jarunu u koju bi se HDZ mogao vratiti. HDZ je 17. lipnja 1989. godine osnovan u jarunskim prostorijama nogometnog kluba “Borac”, samo je Jadranka Kosor u to vrijeme bila daleko od toga veselog društva, pa nije upućena u detalje.

Baraka u kojoj je poslije prijavljeno prvo službeno sjedište HDZ-a nalazila se na zagrebačkoj Savskoj cesti, na broju 16. Objekt više ne postoji, a na njegovu je mjestu odnedavno klub znakovitoga imena “Krivi put”, koji jasno sugerira da to nije lokacija na kojoj bi današnji HDZ mogao doživjeti duhovno pročišćenje.

Terenska provjera

Svim časnim sljedbenicima hrvatske državotvorne ideje na posljetku, dakle, preostaje samo povratak na Jarun. Opsežnom terenskom provjerom, reporteri Slobodne Dalmacije dobili su uvid u smještajne kapacitete povijesne HDZ-ove ‘barake’ i naš raport središnjici na Trgu žrtva fašizma ukratko glasi: Nije loše!

Prostorije su još uvijek urešene velikom slikom Franje Tuđmana. Suhe su i bez vidljivih tragova vlage. Na raspolaganju je tridesetak stolica i desetak stolova, a ima i nekoliko strunjača.

Pod je goli beton bez tepiha, ali taj mali nedostatak lako će nadoknaditi Bianca Matković. Najbolje HDZ-ove ljude u uglu spremno čeka i nekoliko gajbi bezalkoholnog piva. Na vitrinama su klupski pehari iz kojih se može nazdravljati u spomen na dane ponosa i slave, a na samome ulazu u objekt dvije su svlačionice s tekućom i toplom vodom. Obje su, doduše, muške, pa će jednu svakako trebati malo urediti i prilagoditi predsjednici.

Hoće li im u ovih četrdesetak kvadrata biti tijesno, stranka je, ipak, malo narasla od 1989. godine? – pitamo vremešnog tajnika NK “Jarun”, zadubljenog u klupske knjige.

“Bu im to i preveliko, koliko će ih na kraju ostati izvan Remetinca”, odgovara čiča ne dižući glavu.

Plaćanje najamnine

HDZ nije vlasnik prostorija u kojima je svojedobno osnovan, pa će – ako se sukladno najavama Jadranke Kosor odluče vratiti – nogometnom klubu morati plaćati najamninu. Sportski aktivisti kažu da su ih prvi put pustili džabe, pa se pokajali.

Susjed Štef, nabadajući na štaku, priča kako je na prvoj osnivačkoj skupštini HDZ-a osobno na zid vješao Tuđmanovu sliku. “Posle su me dečki sam’ zajebavali po kvartu, eto kaj sam od svega imal. A ovi kaj su kasnije došli svi su danas puni ko brod!”

 Ako im bude tijesno, članovi HDZ-a imaju i malu ‘vanjsku jedinicu’

U upravnim prostorijama NK “Jarun” nekoliko je uokvirenih spomen-plakata koji evociraju uspomenu na veliki datum. Na fotografijama od poznatih stranačkih lica tek Vladimir Šeks i Đuro Perica: sve druge je u međuvremenu pomeo vihor historije.

Oni koji prežive njegov najnoviji reful moći će se pohvaliti i znamenom ideološke tolerancije: na fasadi zgrade, s razmakom od svega deset metara, spomen-ploča na prahadezeovce pod vodstvom Franje Tuđmana i poginule antifašiste, bivše nogometaše, pod znakom petokrake.

– Obje su ploče, zapravo, partizanske. Bude ih uskoro još, imamo mi još dosta zida – iskusno će Štef, spreman na nove osloboditelje.

davor krile
Snimio: ronald goršić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last