Novosti Hrvatska

župnik radi razliku među tišnjanima

MJEŠTANI OGORČENI Don Lazar za ateiste ne želi zvoniti kada odu na onaj svijet

župnik radi razliku među tišnjanima

Kada je nedavno u Belgiji preminuo Milo Gvozdenović, Crnogorac po nacionalnosti, ali i tišnjanski zet zaljubljen u ovo malo misto, rodbina njegove supruge, kao i njegova obitelj u Belgiji poželjeli su da se u znak Milove smrti oglasi zvono na tišnjanskoj crkvi, no pritom su naišli na problem.

Naime, tamošnji župnik Lazar Ćibarić, kaže nam pomalo ogorčeni mještanin Rajko Ćuzela Papata, unatoč činjenici da se zvono oglašavalo uvijek kad netko premine, to ne radi u slučajevima kada preminuli nisu bili vjernici ili katoličke vjeroispovijedi. - U već četiri slučaja u posljednje vrijeme, kad su umrli naši mještani, zvono se nije oglasilo, jer župnik, ili tko već to bio, nisu dopustili. O tome se već pisalo u novinama, ali učinak je nikakav, jer i nakon toga, baš kod posljednjeg slučaja pokojnog Mila Gvozdenovića, zvona opet nisu zvonila.

U svim tim slučajevima, istina je, obitelj nije željela crkveni obred ukopa, ali u Tisnom je zvono uvijek bilo znak da je netko iz mista umro, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta. Taj zvonik je simbol našeg mista, kao što je i Eiffelov toranj u Parizu, a izgradili su ga mještani prije više od 350 godina dajući svoja zemljišta, željezo, drvo, nadnice...

Zvona su došla kao darovnica iz Venecije. Ja sam vjernik kojeg je vjera učila da smo svi pred Bogom jednaki, pa mi je čudan ovaj odnos kojim svećenik čovjeka unaprijed svrstava među grešnike - kaže Papata, koji je svoja razmišljanja pretočio i u pismo koje, kako kaže, namjerava pročitati na prvoj idućoj ispovijedi.

On smatra kako bi Općina Tisno, zajedno sa župom, trebala pronaći rješenje da objavljuje smrt svakog čovjeka kako je to bilo i do sada. Razočaranje nisu krili ni članovi obitelji pokojnog Mila, koji su morali osobno ljudima priopćavati da je preminuo.

- Kada je Milo u Belgiji umro, nazvala sam župnika i zamolila ga da se oglasi zvono. Na to mi je on rekao da mu donesem potvrdu je li crkveno vjenčan, kojoj je župi u Belgiji pripadao i hoće li ga na pogrebu pratiti katolički obred. Kako sam znala odgovore na navedene zahtjeve, budući da je Milo bio pravoslavac, odustala sam, ali sam i ostala izuzetno razočarana.

Prije svega zato što je Milo bio krasan čovjek, zaljubljen u Tisno, oženjen ovdje i desetljećima ovamo dolazio, a njegov sin, inače liječnik u Belgiji, za vrijeme rata slao je velike količine humanitarne pomoći Hrvatskoj. Brecanje zvona kad netko premine je tišnjanska tradicija, ono je zvonilo za vrijeme komunizma i katolicima i ateistima, a tako je bilo i u vrijeme našeg bivšeg župnika - s tugom u glasu ispričala nam je Mirjana Markov, Tišnjanka i rođakinja supruge pokojnog Mila.

Do don Lazara Ćibarića pokušali smo isprva doći preko mobitela, no telefonska sekretarica cijelo je vrijeme ponavljala kako je mobilni telefon isključen. Kada smo okrenuli fiksni telefon župnog ureda crkve Svetog Duha bili smo, tek uvjetno rečeno, nešto bolje sreće. No, čim smo spomenuli razlog zbog kojeg ga kontaktiramo, naišli smo na muk s druge strane slušalice.

- Nemam komentara za novine - kratko je prozborio don Lazar, dodavši kako ti isti koji se bune protiv nezvonjave crkvenog zvona mogu doći k njemu da to raščiste. Kada smo mu kazali kako su oni pokušali, ali bezuspješno, Ćibarić je samo ponavljao da za novine nema komentara o navedenom slučaju. Bilo kako bilo, četiri Tišnjana su u posljednje vrijeme otišla na onaj svijet, a zvona se nisu oglasila.

Nevena Banić

Fra Bono Šagi: Župnik i mještani moraju se dogovoriti

Za mišljenje o tišnjanskom slučaju upitali smo ovoga uglednoga hrvatskog svećenika i teologa, autora nekoliko knjiga, fra Zvonimira Bono Šagija:

- Ako je preminuli, kao ovaj posljednji, bio pravoslavac, prema pravilima ekumene i dijaloga kakav se danas promiče među svim kršćanima, crkveno se zvono trebalo oglasiti. S druge strane, zvono u kršćanstvu je znak vjere i ono se ne bi trebalo oglašavati onda kada se pokojnik za života deklarirao kao ateist i kada njegova obitelj ne želi crkveni pogreb, jer to znači da čovjeka, protivno njegovoj volji nakon smrti svrstavamo među vjernike.

Tišnjanski slučaj je zanimljiv i zbog toga što je, prema navodima vjernika, zvono zvonilo uvijek i svima i za vrijeme komunizma, jer je to bio znak nečije smrti. Nekako sam mišljenja da bi ovu situaciju najbolje onda riješio dijalog, kompromis između župnika i njegovih župljana - zaključio je.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 17FirstPrevious[1]2345678910Last