Novosti Hrvatska

SJVER-JUG Dr. Dražen Lalić: Javno postavljam pitanje - koliko je novca Mamić dao HDZ-u i Bandiću na posljednjim izborima?

Sukob između Dinama i Hajduka krajnje je neravnopravan, jer je Dinamo udruga građana iza koje stoji krupni kapital i visoka politika, dok je Hajduk klub koji ima samo svoje navijače, ali je prerastao u civilnu religiju

Ni tri dana nakon sporne utakmice između Splita i Hajduka u Parku mladeži tenzije u Splitu i Dalmaciji ne jenjavaju. Štoviše, ogorčenje nad evidentnim pogreškama arbitra Bruna Marića – otprije proskribiranog kao “Dinamova suca” – prerasta u svojevrsni “pokret otpora” hegemoniji Hrvatskog nogometnog saveza, koji se u velikom dijelu dalmatinske javnosti, pa i šire, doživljava kao ispostava svemoćnog Dinamova izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića, pa tako čelnici “bijelih” otvoreno razmišljaju o radikalnim potezima poput istupanja Hajduka iz Hrvatske nogometne lige.

Kolonijalni pristup

Tako je jedna nogometna utakmica po tko zna koji put poslužila kao povod za preispitivanje naše stvarnosti. Pogreške suca Marića u sportskom su smislu zasjenile činjenicu da je Split u nedjeljnom dvoboju objektivno bio bolji od Hajduka, dok su u društvenom smislu te pogreške otvorile Pandorinu kutiju često prešutkivanih pitanja o odnosu hrvatskog sjevera i hrvatskog juga, ne samo u sferi nogometa i sporta.

Odnos između Dinama i Hajduka tako postaje (možda i ključna) ilustracija za priču o moći i nemoći, odnosno o srazu bogate metropole i pobunjene, deprivilegirane južne provincije. Višegodišnja dominacija zagrebačkog Dinama proizvela je kod brojnih pristaša Hajduka veliku količinu frustracije, pa sada ljudi koji godinama šutke gledaju raspad splitskoga i dalmatinskoga gospodarstva gnjevno ustaju protiv nogometne varijante kolonijalnog pristupa Dalmaciji.

− Još lani u svibnju upravo sam u Slobodnoj Dalmaciji objavio tekst o tome kako je nogomet u Hrvatskoj umro. Taj proces raspadanja sada već traje toliko dugo i toliko smrdi da se osjeti svuda izvan Maksimira, i u Osijeku i u Rijeci, a posebno u Splitu – kaže naš sociolog dr. Dražen Lalić, te nastavlja:

− Očito je da u cijelom našem društvu, a posebno u hrvatskom nogometu, gdje se to najbolje vidi, postoji sprega krupnoga kapitala i visoke politike. Očito su centri financijske moći procijenili da može postojati samo jedan jaki klub i da se veliki novac može zarađivati samo preko jednoga kluba, a da razlozi za dominaciju toga kluba nisu sportske naravi, nego financijsko-političke.

Naš sugovornik smatra da je sukob između Dinama i Hajduka krajnje neravnopravan, jer je Dinamo udruga građana iza koje stoji krupni kapital i visoka politika, dok je Hajduk klub koji ima samo svoje navijače, ali je prerastao u civilnu religiju, samo što je ta religija ostala bez crkve i bez boga.

− Bez crkve zato što Hajduk već niz godina vode korumpirani i nesposobni ljudi, u kombinaciji s desnim političkim ekstremistima. A bez boga zato što Hajduk već dugo igra loše. Dakle, Hajduku je ostalo samo vjerničko stado – slikovito Lalić opisuje stanje u našem nogometu.

Neosporna razlika u financijskim mogućnostima splitskog i zagrebačkog kluba barem se dijelom može objasniti činjenicom da Dinamo, kao udruga građana, godišnje od Grada Zagreba dobiva četrdesetak milijuna kuna, što je dvije trećine ukupnoga godišnjeg proračuna Hajduka. S druge strane, pri transferima i prodaji igrača zagrebački klub, budući da je registriran kao udruga građana, ne plaća nikakve poreze. Kako bi se reklo: ulaganja su društvena, a prihod ide Mamiću.

Istupiti iz HNL-a

− Zašto je to tako? Zato što je Mamić politički sponzor – tvrdi dr. Lalić. – Javno postavljam pitanje: koliko je Mamić dao novca HDZ-u na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. godine, odnosno koliko je novca dao Milanu Bandiću na predsjedničkim izborima 2009. godine? Treba gledati trag novca i trag moći.

Splitski sociolog sa zagrebačkom adresom smatra da bi Hajduk trebao najozbiljnije razmisliti o istupanju iz lige.

− Postojanje ovakve lige i igranje Hajduka i drugih klubova s juga u takvoj ligi štetno je za hrvatski nogomet, i mislim da bi ti klubovi trebali bojkotirati takvu ligu. Neka ti sportski, politički i financijski moćnici ostanu sami sa sobom, neka igraju samo Dinamo i onih nekoliko klubova sa sjevera. Ova lešina tuzemnog nogometa toliko smrdi da je moramo pokopati kako bi se moglo roditi nešto novo. Stoga predsjedniku Hrvoju Malešu predlažem da se Hajduk povuče iz ovakve lige i posveti odgoju mladih naraštaja – zaključuje dr. Lalić.

PIŠE DAMIR PILIĆ

Bolje prosvjedi nego neredi

Mogu li se u ovako naelektriziranoj atmosferi očekivati i neredi na skorašnjem derbiju protiv Dinama u Splitu? − Nažalost, neredi nisu isključeni. Kao sociolog sporta koji je pratio Torcidu i promjene u Torcidi, očekujem izražavanje velikog nezadovoljstva torcidaša. Da sam na njihovu mjestu, predložio bih im da nekoliko sati prije derbija organiziraju veliki prosvjedni skup na nekom velikom trgu u Splitu, na Pjaci ili na Rivi. I to bi trebalo učiniti civilizirano, jer to je političko pitanje, a ne samo sportsko. U ovo predizborno vrijeme valjalo bi pozvati HDZ da konačno normativno uredi odnose u hrvatskom nogometu – kaže dr. Lalić.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 11FirstPrevious[1]2345678910Last