Novosti Hrvatska

prema sudskoj presudi vlasnici apartmana jednom pretplatom plaćaju obveze za sve svoje tv prijamnike

SAMO JEDNA PRETPLATA Nema više harača - 60.000 iznajmljivača dobilo rat s HRT-om

prema sudskoj presudi vlasnici apartmana jednom pretplatom plaćaju obveze za sve svoje tv prijamnike

Do sadaSNbSsu vlasnici apartmana bili prisiljeni svaki mjesec plaćati 80 kuna pristojbe za svaki televizor u svojim ugostiteljskim domaćinstvima

Oko 60 tisuća građana Hrvatske koji se bave iznajmljivanjem, odnosno pružanjem usluga smještaja u svojem domaćinstvu, ne moraju plaćati HRT-ovu pretplatu za svaki apartman u koji primaju goste, već jednom pretplatom podmiruju zakonske obveze za sve TV prijamnike koje imaju.

Naime, po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, građani koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu fizičke o su sobe i kao takve dužne su plaćati jednu TV pretplatu bez obzira na broj televizora koji imaju na teritoriju Hrvatske.

To znači da su tisuće ovršnih zahtjeva koji su u tijeku prema vlasnicima kuća za odmor i apartmana, a zbog neplaćanja HRT-ove pretplate za svaki pojedini turistički apartman koji se iznajmljuje, neosnovane.

Slučaj Mintas

Takav zaključak proizlazi iz presude sutkinje Općinskog suda u Pagu od 31. svibnja ove godine, koja je odbacila ovršni zahtjev Hrvatske radio-televizije za naplatu duga za TV pretplatu od Drage Mintasa iz Zagreba za njegovih pet apartmana koje ima na Pagu.

On je, naime, odbijao plaćati HRT pretplatu za svaki od televizora koje ima u apartmanima, pozivajući se na Zakon o HRT-u kojim se građani u domaćinstvima obvezuju plaćati samo jednu TV pretplatu.

- Kako građani koji iznajmljuju apartmane nisu pravne osobe, a nisu ni fizičke osobe koje se bave samostalnom gospodarskom djelatnošću jer za nju ne plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, iznajmljivači su domaćinstva i kao takvi moraju plaćati samo jednu pristojbu. Temeljem toga sam se dva puta žalio na njihov zahtjev da mi ovrhom naplate pristojbu i konačno asam presudu dobio. Želim upozoriti i druge iznajmljivače da pogledaju u Zakon i ne daju se zastrašiti njihovim ovršnim zahtjevima koji su neutemeljeni – kazao nam je Drago Mintas.

Na isti su se način još prije dvije godine privatni iznajmljivači otoka Krka (njih oko 4 tisuće) tužbom izborili za ispravno tumačenje zakona po kojem svako domaćinstvo plaća samo jednu HRT pretplatu, bez obzira na broj televizora.

- Mi smo organizirali iznajmljivače, uzeli odvjetnika i dobili već drugostupanjsku presudu po kojoj se plaća jedna pretplata po kućanstvu, bez obzira na broj apartmana. Kućanstva nisu pravni subjekti, oni nisu ni obrtnici nego posebna kategorija definirana Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

- Važno je da građani znaju da u svoje kuće ne moraju puštati nikoga osim policije i Državnog inspektorata, a sve te “ljetne agente” i utjerivače pristojbe koji rade na proviziju nisu dužni pustiti u kuću. Stojimo na raspolaganju svima za pomoć i savjete u vezi s tim – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača pri HGK-u.

RUŽICA MIKAČIĆ

Najviše u Dalmaciji

Sudska presuda iz Paga zasigurno će s oduševljenjem biti prihvaćena posebno u Dalmaciji koja je s oko 40 tisuća registranih pružatelja usluga u domaćinstvima najjača u tom segmentu ugostiteljske usluge, a koji su plaćali po 80 kuna mjesečno pristojbe za svaki televizor u svojim apartmanima.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last