Novosti Hrvatska

hrm će na ‘adrion livexu’ biti uz bok susjedima čiji su brodovi nekad bili na našem vezu

Crna Gora sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi s otetim hrvatskim brodovima

hrm će na ‘adrion livexu’ biti uz bok susjedima čiji su brodovi nekad bili na našem vezu

Na međunarodnoj pomorskoj vježbi “Adrion Livex”, koja će se od 6. do 10. lipnja održavati u crnogorskim teritorijalnim vodama, HRM-ova raketna topovnjača “Dubrovnik” vježbat će zajedno s brodovima mornarice Crne Gore, Albanije, Grčke i Slovenije.

“Ugled” crnogorske ratne mornarice branit će patrolni brod P-34 i pučinski remorker PČ-41. Ne bi bilo ničeg spornog u toj međunarodnoj vježbi da spomenuti P-34 zapravo nije nekadašnji razarač “Pula” (V PBR-34).

Pučinski remorker P-41 je, doznajemo, bivša “Orada” iz Pomorskog odreda za spašavanje koji je imao bazu u Divuljama pokraj Trogira. “Pula” i “Orada” oteti su 1991. iz ratne luke Lora, gdje im je, prema Flotnoj listi JRM-a, bio matični vez.

Ukratko, Crna Gora ukrala je ratne brodove, a sada će s tim istim brodovima iz Lore vježbati brodovi HRM-a. To je nezabilježena praksa u suvremenoj povijesti pomorskih vježbi, to više što je riječ o punopravnim članicama i skorim članicama NATO-ova saveza.

”RH, odnosno Ministarstvo obrane, vezano uz sukcesiju vojne imovine ima zauzeto stajalište da potražujemo školski brod ‘Jadran’ te zrakoplov MiG 21, kojim je Rudolf Perišin preletio u Austriju, dok se za sve ostale otuđene vrijednosti traži financijska protuvrijednost, pa tako i za plovne objekte iz Lore. Vježba u kojoj sudjeluje hrvatski brod međunarodnog je karaktera te bi nesudjelovanje u njoj imalo negativan učinak na naše regionalne aktivnosti, a sudjelovanje na vježbi ne prejudicira bilo kakvo rješenje vezano uz otuđene plovne objekte iz Lore”, izjasnili su se u MORH-u.

d. krnić

Naslovnica Hrvatska