Novosti Hrvatska

Japanci s Rive u Banja Luku - s kapama "za dom spremni"

U turističkom gradu kao što je Split, kroz koji godišnje prođe više od pet milijuna posjetitelja, građani su navikli vidjeti mnogo toga različitog i neobičnog, ali je ipak prizor sa skupinom Japanaca s neobičnim kapicama koji su se šetali Rivom prije koji dan, a o kojemu pričaju očevici, bio u najmanju ruku - neobičniji od ostalih.

U dnevnoj vrevi brojnih skupina turista koje opsjedaju Rivu, Palaču i povijesnu jezgru našla se i skupina gostiju iz Azije, vjerojatno Japanaca, koja je uredno posložena u parove i disciplinirano slijedeći svojega vodiča hrabro kročila Dioklecijanovim gradom s crnim šeširićima na glavi.

Simpatični gosti sitnije tjelesne građe mahom izazivaju simpatije kod domaćina dok znatiželjno zagledaju sve oko sebe i dive se svježem voću i povrću na tržnici, ali ova grupa plijenila je pažnju crnim kapicama s natpisom “Za dom spremni”!

Tko im je, gdje i pošto uvalio crne šeširiće, ne zna se, jer legalno se takav “zaštitni faktor” ne smije naći na tržištu. Tek, grupu japanskih turista netko je, čini se, uspio uvjeriti kako će im te kapice najbolje pomoći u zaštiti od dalmatinskog sunca kojega se jako plaše, pa su ih spremno kolektivno stavili na glavu.

Prolaznici su ih gledali u čuđenju, kod nekih je taj prizor izazivao i smijeh jer je bilo jasno kako oni nemaju pojma što nose na glavi, dok su se Japanci zaštićeni od UV zračenja nevjerojatnim pokrivalima šetali sigurni da im sunce neće naškoditi.

Zagledanje domaćina vjerojatno su ocijenili kao dodatnu simpatiju prema njima i produžili su tako “opremljeni” na svoju turističku turu koja je, kaže priča, nastavljala put preko Međugorja do - Banje Luke...

ružica mikačić
arhiv cropix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last