Novosti Hrvatska

Jakovčić predložio Hrvatsku u četiri regije - Slavonija i Baranja, Istra, Dalmacija i Zagreb


- Hrvatsku treba čim prije decentralizirati i regionalizirati, za što Ustav nudi dobra rješenja, ali nažalost nitko do danas, ni Račanova, ni sve druge Vlade to nije imala hrabrosti učiniti - kazao je u četvrtak na otvaranju 2. Međunarodne konferencije liberala na temu „Regionalizam i regionalna suradnja“, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Prema njegovim riječima IDS se već 20 godina zalaže za regionalnu autonomiju Istre, „ali i drugih hrvatskih regija i regionalni ustroj Hrvatske i to prije svega zato jer je sadašnja raspodjela novca neefikasna i nerealna“.

Jakovčić je ponudio i dvije moguće varijante regionalizacije Hrvatske.

Prema prvoj Hrvatsku bi trebalo regionalizirati na 5 do 6 regija.

- Proces bi započeo na način da regije sa svim ovlastima zapisanim u Ustavu postanu Slavonija i Baranja, Dalmacija, Istra i Zagreb. To su regije s jakim identitetom, jakim imenom, prepoznatljive, koje imaju svoju prošlost, sadašnjost i budućnost - rekao je Jakovčić dodavši kako bi postepeno uvođenje regionalizma, u slučaju da zato ne postoji konsensus, bilo najbolje rješenje za Hrvatsku.

Druga varijanta, prema njegovu mišljenju mogla bi biti, da se sadašnji administrativni ustroj s prevelikim brojem županija, promijeni na način da za početak tri županije, među kojima bi bila i Istarska, dobiju ustavne ovlasti.

- Naravno mogla bi to biti i po jedna županija iz Slavonije i Dalmacije i na taj način bi mogli vidjeti kako bi to funkcioniralo, jer je sadašnji način u kojem 90 posto sredstava odlazi u središnju kasu naprosto neodrživ - ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Rekao je i kako bi taj drugi način možda bio i bolji, „ako želimo napraviti pokus, a što nije nepoznato i u nekim europskim zemljama poput Francuske i Španjolske“. - To su dva moja osnovna modela. Odlučimo se za jedan, ali krenimo u decentralizaciju jer ovo što imamo danas u Hrvatskoj definitivno ne valja - zaključio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Silvana Fable

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last