Novosti Hrvatska

‘slobodna’ rekonstruirala prepisku između odvjetničkih timova s vladinim uredom za suradnju s tribunalom i uredom predsjednika

Transkripti s Pantovčaka Haagu poslani ilegalno

‘slobodna’ rekonstruirala prepisku između odvjetničkih timova s vladinim uredom za suradnju s tribunalom i uredom predsjednika

‘Slobodna’ je otkrila  da brijunski transkripti u Haag nisu otišli u skladu sa Zakonom o suradnji s Haaškim tribunalom, odnosno nisu upućeni iz Vladina Ureda za suradnju

S koje su hrvatske adrese brijunski transkripti završili u haaškom Tužiteljstvu, predmet je spora u hrvatskoj javnosti od trenutka izricanja nepravomoćne presude generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Dok se loptica odgovornosti za nezakonito “dilanje” dokumenata s oznakom “državna tajna” prebacuje s jedne adrese na drugu, a premijerka Kosor najavljuje istragu, “Slobodna” je otkrila da brijunski transkripti u Haag nisu otišli u skladu sa Zakonom o suradnji s Haaškim tribunalom, odnosno nisu upućeni iz Vladina Ureda za suradnju sa Sudom. To je evidentno iz kronologije prepiske između odvjetničkih ureda hrvatskih generala, Ureda predsjednika i Vladina Ureda za suradnju s Tribunalom.

Naime, obrana hrvatskih generala doznala je za postojanje brijunskih transkripata na suđenju Slobodanu Miloševiću u lipnju 2003. godine, kad ih je koristila obrana srbijanskog predsjednika. Miloševićevi su branitelji brijunske transkripte dobili od Tužiteljstva Haaškog suda, što su im i obvezni dati ako procjenjuju da “dokazni materijali” mogu njihovu klijentu pomoći u obrani.

Molbe i odgovori

Tragom te informacije, obrana generala Ante Gotovine obratila se u srpnju 2004. godine Uredu predsjednika sa zamolbom za dostavu dokumentacije, “posebice dokumentacije na kojoj se zasniva kvalifikacija zločinačkog pothvata i to: transkripti sastanka predsjednika Franje Tuđmana sa vojnim zapovjednicima dana 17. srpnja 1995. i 31. srpnja 1995. godine na Brijunima.” Gotovinin pravni tim brzo je dobio odgovor iz Ureda predsjednika, koji je potpisao tadašnji predstojnik ureda Davor Božinović, inače aktualni ministar obrane.

Ured predsjednika “odgovara da je temeljem odluke Vlade RH od 11. siječnja 2001. Vlada preuzela svu dokumentaciju nastalu djelovanjem dr. Franje Tuđmana“. Tjedan kasnije, preciznije 30. srpnja 2004., obrana Gotovine upućuje zamolbu za dostavu iste dokumentacije Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, napominjući da su iz Ureda predsjednika obaviješteni da je “Vlada preuzela svu dokumentaciju nastalu djelovanjem dr. Tuđmana”.

Već 12. kolovoza 2004. godine Uprava za suradnju s kaznenim sudovima odgovara da “su provjerom ustanovili da traženi transkripti nisu zaprimljeni u Upravi”. Također navode da se dokumentacija nastala djelovanjem dr. Tuđmana “formalno nalazi pod kontrolom Vlade, ali se i dalje fizički nalazi u Uredu predsjednika”. Ovaj je odgovor Gotovininu timu potpisao tadašnji pomoćnik ministrice Jakša Muljačić.

Potom se obrana generala Gotovine opet obratila Uredu predsjednika pozivajući se na odgovor Vladina ureda i, nakon požurnica, 28. rujna 2004. stigao je odgovor, odnosno sugestija da se sa zahtjevom obrate Vladinu Uredu za suradnju, “s time da će Ured predsjednika u što kraćem roku odgovoriti na zahtjev Uprave i dostaviti tražene dokumente”. I ovaj je odgovor potpisao Davor Božinović, koji je dva mjeseca prije konstatirao “da je Vlada preuzela svu dokumentaciju nastalu iz djelovanja dr. Tuđmana”.

Davor Božinović bio je predstojnik Ureda predsjednika /Zoran Kusalo / Cropix
Prepiska se nastavila do 21. listopada 2004. godine, kad je Uprava za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima predala presliku tzv. Brijunskih transkripata obrani generala Ante Gotovine. No, nakon što je Vladin ured dobio transkripte iz Ureda predsjednika, a prije nego što ih je dostavio obrani, 20. listopada 2004. godine Vlada RH donijela je odluku “da se skida oznaka tajnosti sa zapisnika tzv. Brijunskih sastanaka od dana 17. i 31. srpnja 1995. godine.”

Dakle, 18 mjeseci prije odvjetnika hrvatskih generala, brijunske transkripte imala je i Miloševićeva obrana! Tko ih je s Pantovčaka ilegalno isporučio Haagu, prije skidanja oznake tajnosti, još je otvoreno pitanje. No, s jedine mjerodavne adrese s koje su legalno mogli otići u Tribunal − nisu otišli!

zdravka soldić-Arar

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last