Novosti Hrvatska

Pusić: ZG demonstracije vodila je najcrnja desnica

Na optužbe iz HDZ-a da opozicija stoji iza nasilja u središtu Zagrebu u subotu, potpredsjednica HNS-a  Vesna Pusić kaže da su apsurdne, glupe i neozbiljne. U HDZ-u bi se, poručila je Vesna Pusić, umjesto prepucavanja s oporbom trebali zapitati što je politički projekt demonstracija.
– Subotnje demonstracije su antieuropski politički projekt, protiv konsolidacije hrvatskog društva, jednakosti građana pred zakonom i neovisnog pravosuđa. I svi koji su protiv takvog projekta trebali bi to jasno reći, uključujući i vlast. Prosvjede je vodila najcrnja desnica i nije mi jasno kako to nitko ne vidi – kazala je Vesna Pusić.Dok su iz SDP-a Na optužbe HDZ-a reagirali pozivom vladajućoj stranci da svoja saznanja o organiziranju i financiranju nasilja dostavi policiji, iz MUP-a je poručeno da nisu dobili nikakve informacije i da nemaju saznanja da bi oporba stajala iza organizacije nasilja u središtu Zagreba u subotu.
– Ljudi su frustrirani, nezadovoljni, neki su i bijesni. Prosvjedi vezani uz branitelja Tihomira Purdu izraz su jednog drugog opravdanog revolta, jer je vlast tu potpuno zakazala – izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Đakovu.

Na pitanje da li SDP podržava prosvjede diljem zemlje, Milanović je kazao da takve akcije imaju potporu socijaldemokrata sve dok su mirne i izražavaju nezadovoljstvo ljudi. Pritom je izrazio potrebu da se parlamentarni izbori raspišu što prije.
– Svatko ima pravo na prosvjede ako se ne radi o nasilju i korištenju govora mržnje. A to na prosvjedima u subotu nije bio slučaj. Tamo se govor mržnje koristio izravno u odnosu na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića, što je nedopustivo i kažnjivo – komentira je Vesna Pusić.

Sadržaj, dodaje liderica narodnjaka, odnosno program organizatora braniteljskog prosvjeda HNS-u je gotovo u cijelosti neprihvatljiv.
– Prihvatljiv nam je, tek, zahtjev prosvjednika da vlast treba smijeniti, no i tu se razlikujemo jer smatramo da vlast treba smijeniti na izborima, a ne na ulici. Pogotovo nam je neprihvatljiv zahtjev prosvjednika da se ukine abolicija, jer to znači odustajanje od normalizacije života u istočnoj Slavoniji. Isto tako i zahtjev za lustracijom ide protiv normalizacije života u zemlji, što se ne može podržati, kao ni protivljenje ulasku u Europsku uniju koje je izraženo za prosvjeda – poručila je Vesna Pusić.

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić pozvao je Vladu da za svoje tvrdnje pruži konkretne dokaze.
– Pozivam Vladu da javno obznani dokaze kojima raspolaže i kaže koje to oporbene stanke sudjeluju u organizaciji prosvjeda. U protivnom, rečenu izjavu smatrat ćemo opasnim pokušajem Vlade da se hvata za svaku moguću slamku kako bi skrenula pažnju s važnijih problema, a to je zašto su prosvjedi uopće počeli – smatra Ostojić.

V. MARJANOVIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last