Novosti Crna kronika

slučaj 'garaža'

Šokantna ispovijest na suđenju Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenje Srba: krunski svjedok detaljno ispričao što se dogodilo kobne večeri u Osijeku

slučaj 'garaža'

Uoči svjedočenja nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja osječkih Srba u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' Glavaš je podnio kaznenu prijavu protiv Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića ubijenog u osječkoj garaži ratne 1991. godine.

Vučkovića je u kolovozu 1991. usmrtio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete" koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

O prošlotjednom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izvijestili sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin.

Suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš i njegovi suoptuženici izjasnili da nisu krivi.

Krunoslav Fehir ispričao je da je rečenog dana oko 21 sat sa Zoranom Brekalom ušao u garažu u kojoj su bili Čedomir Vučković i Đorđe Petković.

''Ušli smo u garažu. Bio je sumrak. Brekalo je imao manju posudu. Okrenuo se ulijevo gdje se nalazio akumulator. Tada je iz akumulatora izlio tekućinu u posudicu i natjerao Čedomira Vučkovića da je popije. Koliko je bilo tekućine, doista ne znam'', ispričao je svjedok. Rekao je da je Brekalo zaključao garažu i otišao u Sekretarijat gdje se nalazi Glavaš.

''Odmaknuo sam se od garaže i nakon nekoliko minuta čuo sam dva-tri udarca i vrata su se otvorila. Ugledao sam Vučkovića koji je u pogrbljenom položaju krenuo prema meni. Vikao sam za njim za stane i ispalio u njegovu smjeru pet-šest hitaca. Otišao je još nekoliko metara i pao je na trbuh'', posvjedočio je Fehir, prenosi dnevnik.hr.

 

 

Kaže da je potom čuo Glavaša kako naređuje da se ugase svjetla u zgradi Sekretarijata i da je čuo repetiranje oružja.

''Nakon toga, ubrzo je došao Glavaš i pitao što se dogodilo. Kad sam odgovorio, nastalo je komešanje. Pitao me gdje je drugi zatočenik, odnosno terorist. Rekao sam da je u garaži. Nakon 5-10 minuta, Glavaš je rekao da, s obzirom na ono što je vidio drugi zarobljenik i njega treba likvidirati'', ispričao je Fehir i rekao da su Petkovića smjestili u hladnjaču.

Potom je, ispričao je svjedok, po njega došao otac i odveo ga u školu i onda zatražio da preda oružje što je i učinio.

Portal 24sata prenosi da je Branimir Glavaš potom upitao Fehira je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije no sutkinja je zabranila to pitanje. Nakon toga Glavaševi odvjetnici stavili su primjedbe na istinitost iskaza svjedoka u cijelosti, pišu 24sata.

Naslovnica Crna kronika